fbpx

A CLAAS rendképző-kínálatát négy újabb LINER modellel egészítette ki

Írta: - 2017 július 20.

A széles a mérték

Az új két forgórészes rendképzővel, a LINER 1700 TWIN, LINER 1800 TWIN és LINER 1900, illetve az egy forgórészes LINER 320 modellel a CLAAS kiegészítette rendképző-kínálatát, és a számos technikai innovációnak köszönhetően minden igényre a megfelelő gépet tudja kínálni.

Miközben a LINER 1800 TWIN modell teljesen megújult, a LINER 1700 TWIN és 1900 az eddigi LINER 1650 és 1750 modelleket váltják. Az új két forgórészes rendképző az intenzív művelésű kaszálókon is biztosítja a szükséges teljesítményt, a LINER 320 pedig ideálisan használható kis területeken és domboldalakon. Az új technológiai felszereltségekhez, melyek minden új modellhez járnak, tartozik például egy zárt, karbantartásmentes rotorház, az olajfürdőben futó bütyköshengerek, és az oldalrend-képzőknél egy PROFIX karrögzítés.

Robusztus és karbantartásmentes: a zárt rotorház

Mint a CLAAS minden rendképzője, a négy új modell is rendelkezik a hermetikusan zárt rotorházzal, 8, 12 vagy 14 karrögzítéssel, melyeknél a bütyköshengerek állandóan olajfürdőben működnek. Ez biztosítja a karbantartásmentes üzemet, illetve bevetéseken a nagy megbízhatóságot.

Új két forgórészes oldalrendképzők

Vontatott lebegő felfüggesztés

Minden új két forgórészes rendképző lebegő rotorfelfüggesztésű. Ezt egy stabil gömbcsatlakozás irányítja, ami maximális mozgásszabadságot biztosít. Az innovatív konstrukció miatt a rotorok még extrém talajegyenetlenségek esetén is minden pillanatban követik a talaj vonalát. Így minden pozícióban garantált a tiszta rendképzés és a jó minőségű takarmány.

Biztos működés

Mind minden jelenlegi LINER 1600 és 1700 modell, az új oldalrendképzők alapfelszereltsége a súrlódó tengelykapcsolás. Az eredmény: a terhelési csúcsokat finoman tompítja, és óvja az anyagot. A gépkezelő még nehéz betakarítási körülmények között vagy kisebb akadályok esetén is gond nélkül tovább haladhat. További üzembiztonságot nyújtanak a hajlítási pontok a karokon. Akadály esetén kizárólag az ütköző kar hajlik meg, mialatt a rotorház sértetlen marad. A szériafelszereltségként elérhető, elismert PROFIX karrögzítési rendszernek köszönhetően a sérült karok rögtön, költségtakarékosan, a mezőn kicserélhetők. Ráadásul a PROFIX bordás kapcsolódás szorosan tartja a rugós fogtartó karokat, így nincs kopás.

Különleges karforma a tiszta terményfelvételért

Minden új két forgórészes oldalrend-képző szériafelszereltségéhez tartoznak a CLAAS-fejlesztésű, dupla hajlítási ponttal ellátott rugós karok. Speciális formájuk gondoskodik arról, hogy a karok mindig a helyükön maradjanak, és minden betakarítási körülménynél a terményt óvva, megbízhatóan dolgozzanak. Még nagy mennyiségnél is úgy veszik azt fel a terményt, hogy az nem lesz piszkos. A 9,5 milliméteres anyagvastagsággal minden kar robusztus és megfelelően rugalmas.

TWIN modellek egy és két rendképzővel szériafelszereltségben

Az új LINER 1700 TWIN és 1800 TWIN alapfelszereltségként kínálják a lehetőségét az egy vagy két rendképző használatának, melyek teleszkópos karokkal csatlakoznak. A TWIN-funkció használatához csak a vonórudat kell átdugni. A tiszta rendképzéshez mindkét TWIN modellhez opcionálisan rendhatároló ponyvát kínálunk. Összecsukáskor a rendterelő ponyva automatikusan felhajlik, így csökken a szállítási magasság. A ponyvát szállítási helyzetben lehet rögzíteni, annak érdekében, hogy egyszerű hátramenetnél a lehető legszélesebb rendet képezzük. Opcióban hidraulikus ponyvafelhajtás-funkció rendelhető.

Optimális talajvonal-követés

Azért, hogy munka közben óvja a talajt, mégis magas minőségű takarmányt biztosítson, mindhárom új oldalrend-képzőt mindkét rotoron négy-forgórészes alvázzal szerelik. Az önbeálló kerekek, amik a fogak forgási köréhez a lehető legközelebb találhatók, tiszta rendképzést eredményeznek minimális szennyeződés mellett. Opcionálisan minden modell rendelhető 6-forgórészes rotoralvázzal. A nagy méretű abroncsokkal ellátott, hátul elhelyezkedő fő futómű miatt a modelleknek szállítás közben és a lejtőkön is nagy a stabilitása. Az opcionálisa keréksúlyozással a stabilitás tovább növelhető. A szériafelszereltségként elérhető aktív kormányzás akár 80°-os kormányzási szöget is lehetővé tesz, ami még a kicsi területeken is biztosítja az elvárt fordulékonyságot. Két beállítási pozícióval tudja a gépkezelő a kormányzást a körülményekhez igazítani.

Nem ér a talajhoz, és nem ásódnak be a fogak

A szériatartozékként kínált hidraulikus szelep a késleltetett rotoremelésért és -süllyesztésért felel. A rotorok úgynevezett emelőfunkciója gondoskodik arról, hogy a fogak ne ásódjanak be a földbe emeléskor és süllyesztéskor. A nagyon magas, akár 50 centiméteres emelési magasságnak köszönhetően a keresztirányú rendek fölött és a fordulókban is gond nélkül lehet a munkaeszközzel haladni. A két rendképzővel akár 55 centiméteres emelési magasság is elérhető.

Kényelmesebb váltás a szállítási és munkahelyzet között

A LINER modellek magassága szállítási pozícióban is négy méter alatt marad, a rugós karok eltávolítása nélkül. A gépkezelő az átállást a munka- és a szállítási pozíció között kényelmesen, a kabinból elvégezheti, anélkül, hogy ki kellene szállnia. A közutakon mindegyik modell megbízhatóan, akár 50 km/órás sebességgel szállítható.

Új egy forgórészes rendképző

Kompakt és megbízható: LINER 320

Az új egy forgórészes oldalrend-képzővel, a LINER 320-szal a CLAAS teljessé tette kínálatát a megbízható technológiájú kompakt rendképzők terén. A rotorház, a nagyobb modellekhez hasonlóan, teljesen zárt és folyamatosan kent. A LINER 320 munkaszélessége 3,20 méter, hat fogtartó karral és karonként három rugós foggal. Hárompont felfüggesztés stabilizáló kerettel garantálja még nehéz munkakörülmények között és lejtőn történő munkavégzés esetén is a sima futást. Ez, a könnyű felépítéssel kombinálva teszi a LINER 320 rendképzőt azon kis gazdaságok ideális belépő modelljévé, amelyek rendszerint kicsi, művelés szempontjából kedvezőtlenül kialakított, vagy nehéz, lejtős területeken dolgoznak.

Az új CLAAS LINER 320, illetve az 1700 TWIN, LINER 1800 TWIN és a LINER 1900 modellek a következő szezontól már elérhetők.