fbpx

A csírázás maximalizálása

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 14.

„Ami anyagot elvetettem, kikelt!” – nem is olyan régen hallottam ezt a mondatot egy kedves ismerősömtől, aki lassan harminc éve foglalkozik növénytermesztéssel itthon. Észrevehette, hogy egyáltalán nem értem, mit mond, hiába magyarul mondta, és hiába vagyok a szakmában én is egy évtizede…

Mi van a háttérben?

„Ami anyagot elvetettem, az mind kikelt!” – ismételte meg másodszor is, pedig egészen biztos volt benne, hogy elsőre is hallottam, de „lefagytam”. Fejemben egyből elkezdtek a gondolatok kavarogni. Hogyhogy minden, amit elvetett kikelt? A vetőmagra gondolt, hogy minden kikelt? De akkor mégis mit akar azzal mondani, hogy MINDEN kikelt?! A gondolataim lekötötték a figyelmemet, és csak akkor eszméltem fel, amikor ellépett mellőlem. Előkerestette a feleségével a „mindent tudó kincses füzetet”. Azt, amibe mindent feljegyez magának. És megmutatta, mire gondolt. Mosolyogva néztem a táblázatokat, fényképeket, amelyekre olyan büszke mind apa, mind fia, aki a szakdolgozatához állított be tucatnyi kísérletet apja földjein. Tényleg szép, szinte tökéletes a tábla, reklámfotónak is elmenne a kezemben tartott kép. Mi is van a háttérben? Kíváncsiak voltunk, hogyan lett a kis mostoha területből alig pár év alatt „sztár”!

A vetőmag értékét

az öröklött tulajdonságok, a fajtaérték és a vetőmag minősége határozza meg. A vetőmag értékmérő tulajdonságai többek között: tisztaság, idegenmag-tartalom; csírázóképesség (célja annak megállapítása, hogy a tisztasági vizsgálatkor nyert fajtaazonos tiszta magból hány képes ép, egészséges csírát nevelni); életképesség, egészségi állapot; faj- és fajtaazonosság; nedvességtartalom és ezermagtömeg…

A termesztett kultúrnövény, különböző fejlődési szakaszaiban más és más tápanyagigénnyel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a különböző mikro- és makroelemekre nem egyforma mennyiségben van szüksége. Nem egyenletes a vízigénye, és vannak olyan időszakok a vegetációs időszak alatt, amikor jobban sérülékeny akár a rovar kártevőkkel, akár a kórokozókkal szemben, de a gyomnövényeket is ide sorolhatom. Kialakulhat olyan helyzet, amikor egyszerűen nem képes a növény ezekkel a látható és/vagy láthatatlan ellenségekkel, szemben felvenni a harcot. Itt segíthetünk mi! Irányított mikrobiológiával.

Egy irányított mikrobiológiai rendszer

technológiába állításával egy bonyolultabb, összetettebb folyamatot indíthatunk be. A növényeknek az állandóan változó, rengeteg igényét direkt módon befolyásolni nehezen tudjuk. Illetve mindig csak egy-egy részfeladat tejesítésére van lehetőségünk. Tápanyag-utánpótlás műtrágyával, gomba ellen, gombaölő szerrel, gyomnövények ellen gyomirtó szerrel, stb. Viszont az lenne a kívánatos, hogy az elvetett vetőmag a kezdetektől fogva megkapjon minden esszenciális, mikro- és makroelemet, ami a fejlődéséhez kell. Későbbiekben (ezen felül) szüksége van a különböző vitaminokra, hormonokra, enzimekre, hogy a védekezésre is képes legyen.

A mezőgazdaságban eddig a baktérium- és gombakészítmények is csak részfeladatok segítésére voltak alkalmasak. Kiválóan tudnak egy adott hiánytünetet kezelni (pl.: foszfor hiányt), vagy egy adott kártevővel szemben felvenni a harcot (gondolok itt a fonálféregre és a hurokvető gombákra). Ugyanakkor gyakran tapasztalni azt, hogy hiába növeljük meg a hasznos talajbaktériumok számát, ha az anyagcsere-folyamataiknak nem felel meg a környezet, nem szaporodnak fel oly mértékben, ami befolyással lehetne a növényre. Leegyszerűsítve, de szemléletesen: egy mezőre hiába teszünk ki plusz száz nyulat, nem biztos, hogy elszaporodnak. Ha kevés az élelem, elpusztulnak, ha kevés a búvóhely, a ragadozók áldozatai lesznek, és a többi. Tehát nagyobb eredményt érhetünk el, ha a környezetet változtatjuk meg, pl. búvóhelyet alakítunk ki és megfelelő élelmet biztosítunk a nyulaknak az adott területen.

Van megfelelő módszer!

Ma már rendelkezésünkre áll olyan készítmény és technológia is, ami a magágy előkészítésétől kezdve egészen a tarló lebontásáig képes a növény és persze a mi számunkra (is) kedvező folyamatokat segítni, a környezet egészét befolyásolni. Ezáltal garantálja a hasznos mikroorganizmusok elszaporodását. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi, hogy a magágy előkészítéskor a talajban lévő tápanyagokat feltárja, és a vegetatív szakaszban már a növényke rendelkezésére álljon. A csírázás során a rügyecske és a gyököcske a magban felhalmozott tápanyagot használja fel. A csírázás folyamatát a mellékelt rajz szemlélteti igazán.

A folyamat a vízfelvétellel kezdődik, amitől a mag megduzzad, és a csírakapu megreped. Elsőként a gyököcskéje, majd a rügyecskéje fejlődik ki. Ezt a folyamatot a nedvességtartalom határozza meg, a talajban lévő víz mennyisége. Ha a csírázást követően, a fejlődés kezdeti szakaszától folyamatosan van a közvetlen környezetében annyi tápanyag, vitamin és hormon, amennyi szükséges, akkor lehetséges, hogy az összes csíranövény fejlődésnek induljon és megmaradjon, a kelési veszteség pedig ezzel minimálisra csökkenjen.

A mindenre érvényes mondat

Egy irányított mikrobiológiai technológiával ez biztosítható. Biztosítható egyrészt az összes tápanyag, mert a különböző mikrobák teszik lehetővé a tápelemek körfolyamatát. És itt volt a lényeg, amit a beszélgetés során nem értettem. „Minden anyagot, amit elvetettem kikelt.” Mert nem csak a vetőmagra értette, hanem az összes kijuttatott anyagra. Köztudott, hogy átlagosan a kijuttatott műtrágyák 10%-a lekötődik, elillan. Extrém esetben ez akár 15-20% is lehet, jelen esetben csak a hatóanyagról beszélek. Ezek azonban nem tűnnek el a talajból, csak átalakulnak, olyan vízoldhatatlan formát vesznek fel, amely megakadályozza a növénynek a felvételt. Sok baktérium és gomba szintetizál hormonokat, míg más törzsek vitaminokat, enzimeket hoznak létre, amelyet a növények szintén felvesznek és felhasználnak. Ezek a mikrobák részt vesznek a talaj szerkezetének javításában is. Optimalizálják a kémhatást, a kötöttséget. Befolyásolják a vízháztartását, a levegőháztartását, összességében elmondható, hogy kihozzák a maximumot az adott talajból. Ezek lehetővé teszik, hogy a különböző vegyszerek is maximális hatásfokkal működhessenek. A különböző hormonok és vitaminok, valamint a kedvező talajállapot a gyomnövények számára is intenzívebbé teszik a gyökérszőrök általi felszívást, és ez érvényes a gyomírtószerre is. A vitaminok és hormonok elérhető jelenléte fokozza a növények levélen keresztüli felszívóképességét, ami a gombaölő szerek felszívódásának kedvezhet. Ezáltal a növényvédelem még hatásosabb. Minden talaj típus más adottságokkal rendelkezik, épp ezért lehetséges az, hogy egy adott területen egyik kultúrnövényűnk jól fejlődik, könnyebben termeszthető, egy másik kevésbé. Egy ilyen rendszerrel, technológiával azonban közelebb lehet hozni ezeket a növényeket.

Amikor minden rendben

Fontos ügyelnünk a vetőmag közvetlen környezetének helyes befolyásolására irányított mikrobiológiával, biztosítani kell mindent, amire adott esetben szüksége lehet, mert nem csak nitrogénre, foszforra és káliumra van szüksége. És mi történik, ha mindezt igyekszünk biztosítani, és az Égiek is mellénk állnak egy kis jól időzített esővel? Nos az, amit a tapasztalt mezőgazdász is büszkén újságolt nekem: „Ami anyagot elvettem, az mind kikelt!”

Magyar Nikolett