fbpx

Jövőbe vetett bizalom

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.

Javulnak az őstermelők és családi gazdaságok finanszírozási feltételei

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyfeleinek 80%-a mikro méretű vállalkozás, 40%-a egyéni cégformában működő családi gazdálkodó és őstermelő, akik gyengébb fedezeti háttérrel rendelkeznek, mint a nagyobb cégek, hitelintézetekkel szembeni alkupozíciójuk nem elég erős és nem rendelkeznek kellően alapos ismeretekkel pénzügyi lehetőségeiket illetően.

Javulnak az őstermelők és családi gazdaságok finanszírozási feltételei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az alapítvány által 2014. március 19-én aláírt együttműködési megállapodással a finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatos információk könnyen és gyorsan juthatnak el a mezőgazdasági mikro- és kisvállalkozásokhoz.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 1991-es megalakulása óta non-profit szervezetként készfizető kezességvállalással segíti az agrár és vidéki, kis és közepes méretű vállalkozásokat. Az AVHGA több mint 150 pénzügyi intézménnyel áll kapcsolatban, így közel 2500 hitelintézeti fiókban juthatnak hozzá a vállalkozások a kezességhez. A kezesség kiegészítő fedezetet jelent banki hitelekhez, faktoring ügyletekhez, így annak bevonása a bankok kockázatának csökkentése révén javítja a vállalkozások hitelhez jutási feltételeit.

„A NAK hálózatán keresztül igyekszünk megismertetni a kezességet, mint támogatási formát a vállalkozásokkal, és bővítjük a vállalkozások ismereteit az új, 2014-2020-as időszakra vonatkozó uniós és hazai támogatási lehetőségekről is. Az új ciklus pénzügyi eszközeinek célba juttatására is nagy hangsúlyt fektet a Kamara és számít az Alapítvány gyakorlati segítségére”- mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Az agrárium támogatási lehetőségei más ágazatokhoz képest szigorúbban szabályozottak, a de minimális szabályokkal és a támogatás intenzitási korlátokkal a legtöbb fejlesztéseket megvalósító és hitelfelvevő vállalkozás találkozik működése során. Az Alapítvány kedvezményes díjú kezessége más kedvezményes hitelprogramokhoz hasonlóan állami támogatásnak minősül, így ezen kedvező lehetőségek csak azon vállalkozások számára elérhetőek, akik nem merítették ki támogatási keretüket.

„Az Alapítvány támogató küldetését követve vállalta, hogy a kedvezményes kezességi díjra nem jogosult agrárvállalkozások számára is alapítványi támogatást biztosít, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag saját kockázatára nyújt számukra kezességet, és ügyleteik esetében lemond az állam által biztosított viszontgaranciáról – foglalta össze az egyik legjelentősebb változást Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója.

Székely földbe magyar vetőmagot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében született program célja, hogy a Böjte Csaba alapította, immár hálózattá bővült dél-erdélyi gyermekotthonok tangazdaságait segítse. 2014. március 20-án, Martonvásárról, a hajdani Brunszvik kastély parkjából indult útnak Gyergyószentmiklósra az a több tucat zsák vetőmag, amelyet magyar vállalkozások ajánlottak fel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára.

Székely földbe magyar vetőmagot

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, a Bázismag Kft. és a Prebázis Kft., valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által adományozott vetőmag az egyházak képviselőinek áldása után indult útjára.

Bedő Zoltán, a martonvásári kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta köszöntőjében, hogy az itt nemesített minőségi vetőmagok jó termést adnak Erdély magyarlakta vidékein is, hiszen a székelyföldi klimatikus viszonyok megfelelnek az Mv Bodrog, az Mv 270 és az Mv Angéla hibridkukoricának, az Mv Július csemegekukoricának, az Mv Pehely tavaszi zabnak és az Mv Kikelet tavaszi búzának.

Ahogy Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fogalmazott, elgondolkodtató, hogy mostanában milyen iszonyatos gazdasági lobbik állnak harcban Európa szerte azért, hogy a génmanipulált vetőmagokat a piacra engedjék. Pedig egy ország agrárkultúrájának megőrzése minden nemzedék feladata, akkor is, ha rövidtávon más lenne az érdek. Megbecsüléssel tartozunk az előttünk járó generációk felhalmozott munkájáért.

Brunszvik Teréz, a magyar kisdedóvók alapítójának küldetése és sorsa sokban megegyezik Böjte Csabáéval – más korban, más időkben, ám nem kevésbé nagy feladatot vállaltak-vállalnak a gyermekekért. Tulajdonképpen két misszió hitvallása találkozott Martonvásáron, a mezőgazdaságból és a mezőgazdaságért élő magyar kutatók és termelők, valamint az alapítvány munkája. És mindez több mint egy teherautónyi vetőmag adományozása ezen az oldalon és lelkes fiatalok gazdálkodása Erdélyben. „A kétkezi termelő munkához szokó fiatal ezzel nemcsak testben, hanem szellemében is gyarapodik: hiszen nem szakad meg az a tudásból font lánc, amely a generációkat köti egymás után. A vetőmaggal teli zsákok ugyanakkor nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváinak fontosak, hanem az adományozókat is építik. Martonvásárból, a hazai növénynemesítés fellegvárából a magyar agrárkultúra egy darabja kerül most a székely fiatalokhoz.”

…azóta természetesen célba ért az adomány. Böjte atya így fogalmazott a vetőmagok átvételekor:

„Tudom, hogy az alapítványt nem lehet önfenntartóvá tenni, de mindenképpen nagyon fontosnak tartom azt, hogy mi magunk tudjuk majd előteremteni a napi betevő falatot, hogy legyenek tangazdaságaink”.

A rendezvényeken készült fotók galériáinkban megtekinthetők.