Bezárás

Kiváló a magyar dió, védje vele egészségét!

Írta: Kristóf Imre - 2022 december 24.

A magyar dió korán érik, a minősége is kiemelkedő, ezért prémium termékként keresett az Európai Unió piacain. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, vérképző, immunerősítő, csontnövekedést serkentő tulajdonságai miatt az egészségmegőrzésben is fő szerepet kaphat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs kampánya az Európai Friss Csapat program körképéből.

dió

Kész egészségtár

A dió A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminban gazdag.  Magjában (a dióbélben) sok a magnézium (stressz ellen, idegek védelme), cink, kálium, kalcium, folsav fluor, réz, vas, valamint a mangán és a réz, amelyek a vérképzésben segítenek. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. A többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak – az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. Támogatja továbbá az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

dió

Fogyasszuk rendszeresen, ne csak karácsonykor! 

Egy kutatás alapján a heti kétszeri diófogyasztás 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Gyermekek számára gyakran javasolják a vérszegénység ellenszereként, valamint a csontnövekedés is elősegíthető alkalmazásával. A dióbélen kívül a növény különböző részei is hasznosíthatók: a diófalevél teája gyomorbántalmakra, a dióhéjból készült tea bőrproblémákra stb. Hidegen sajtolt olaja kiváló salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, de hamar megavasodhat, így ajánlatos hamar elfogyasztani – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat program. A cukorszirupban eltett zöld dió akár érett sajtokhoz, májpástétomokhoz is különlegesen ízletes. Legismertebb formája mégis az aromás, különlegesen ízletes zölddió-lekvár, amely vérnyomáscsökkentő hatású.

Bő termés az idén

Hazánkban jelenleg 9721 hektáron termesztenek diót, a legnagyobb területen Szabolcs-Szatmár-Bereg (4348), Borsod-Abaúj-Zemplén (922) és Somogy megyében (601). A 2022-es termésmennyiség 15 400 tonna fölött volt, ez 141%-os növekedés az elmúlt öt év átlagához képest. Az idei jó diótermés köszönhető annak, hogy nem volt számottevő a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, valamint úgy tűnik, megoldódik az ellene való védekezés. A magyar diókivitel főbb célországai: Románia, Szlovákia és Németország.

dió

Kiváló magyar fajták

Hazánkban a diónemesítés a NAIK – Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet elődjének alapításával egyidős. 1950-ben indult a kutatás Prof. dr. habil. Szentiványi Péter gondozásában, aki a tájszelekciót választotta a nemesítési módszerek közül. Ennek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból kiemelte a ‘Milotai 10’ és a ‘Tisztacsécsi 83’ fajtákat, a Mezőföldről pedig az ‘Alsószentiváni 117’ fajtát. A hazai nemesítési célok között volt a kései fakadási idő (a késő tavaszi fagyok elkerülése végett), valamint a nagyfokú oldalrügyből való termőképességgel a termésmennyiség növelése. Emellett további cél volt a legalább 32 mm-es átlagos termésátmérő, a sima héjfelület, a világos terméshéj és bélszín, a jó íz, a kórokozókkal és kártevőkel szembeni ellenállóképesség és tolerancia. A Nemzeti fajtajegyzékben megtalálható, államilag elismert fajták: Alsószentiváni 117, Alsószentiváni kései, Bonifác, Leszia, Milotai 10, Milotai bőtermő, Milotai intenzív, Milotai kései, Tiszacsécsi 83, valamint 2 magonc alany szerepel. Államilag elismert tájfajták: Pilismaróti csemege, Szentlászlói pirosbelű (Dunakanyar régiója).