fbpx

A fejőgumik evolúciója

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 03.

A tejelő szarvasmarha tenyésztést mindig is az állattenyésztés nehéziparának titulálják. Gazdaságosságának alapja a magas tejtermelési szint elérése. Ennek egyik alapja a megfelelő fejéstechnológia kiválasztása és alkalmazása.

A technológián belül kiemelt elem a fejőberendezés. A fejőberendezés egy komplikált rendszer, amely egyedi részegységekből áll.

Ezeket finoman össze kell hangolni, az optimális fejési teljesítmény és a tőgyegészségügy biztosítása érdekében.

A rendszerben különösen fontos a fejőkehely valamint a kehelygumi szerepe, hiszen ez a kapocs az állat és a gép között, amit a pontosan szabályozott vákuum és pulzáció működtet.

 

 

Több korábbi kutatás is kimutatta, hogy a fejőgumik megszokott , hengeres formája helyett érdemes lenne olyan kialakítást alkalmazni, mely teljesen elzárja a vákuumot a szorító fázis alatt, így a tőgyvég szövetei a pihenő fázisban lehetnek két szívó fázis között.

 

Cikkünkben egy új működési elveken alapuló technológiát mutatunk be Olvasóinknak, ahol egy háromszög formájú kehelygumi alkalmazásával az előbbiekben leírt elvárás biztosítható.

Természetesen az előbbiekben leírt elveket csak akkor lehet maximálisan betartani, ha ahhoz a megfelelő kehely és technológiai paraméterek társulnak.

A megváltoztatott kehelygumihoz megváltoztattuk a kehely belsőfelületeit is.

Az új kialakítású kehellyel az alábbi tulajdonságokat értük el,ami a hagyományos rendszerekkel szemben további előnyöket képes nyújtani:

– Csak egy módon lehet a kehelygumit a kehelybe belehúzni, ezzel elkerülhető az örökös megcsavarodási probléma.

– Kevesebb a vákuumtér a kehely és a kehelygumi között,ami tökéletes pulzációt eredményez.

– Kevesebbet mozog a gumi, hiszen nem feszül meg a kehelyben.

– Magasabb a gumi élettartama, hiszen nem fárad el a hengeres gumikkal ellentétben a masszáló fej két oldala.

A fejőkészülékeket kifejezetten a nagy teljesítményű állományokhoz fejlesztették ki.

Bármilyen fejőház típushoz, kiépítéshez alkalmazható – akár új, akár egy régi rendszerről beszélünk, – a megfelelő paraméterek beállítása és a kiegészítők alkalmazása után.

Kecske, juh fejésén él ezen technológiának nincs szerepe, az adott állatfajok biológiai adottságai miatt.

A kifejlesztett technológiai újdonság a nagy teljesítményű Holstein telepeken ért el alacsonyabb önköltséget a telepnek a hosszabb élettartamú gumik miatt, emellett kevesebb tőgygyulladás,jobb tőgyegészségügyi állapot, kevesebb gyógyszerfelhasználás volt tapasztalható, valamint relatíve gyorsabb és kímélőbb fejéstechnológiát tettlehetővé.

 

 

 

Vranovics Károly

Agro Legato Kft.