fbpx

A föld alatti helyzet fokozódik

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 25.

Az elmúlt évtizedben tapasztalható, hogy a pattanóbogarak lárvái, azaz a drótférgek egyre nagyobb mértékű problémát okoznak a gazdálkodóknak.

A fokozódó kártétel mögött több ok is felsorakozik. A neonikotinoid csávázószerek kivonása mellett a zöldítések támogatása a legnagyobb hatású tényező a kedvezőtlen jelenség mögött, mely olyan mértéket is ölthet, hogy teljes táblák újravetését teszi szükségessé. A hazánkban kimutatott 150 Ellateridae fajból mindössze 18 károsítja a termesztett növényeinket. A kukorica esetében a mezei pattanóbogár (Agriotes ustulatus) okozza a legtöbb problémát. Vannak évek, amikor extrém mértéket ölt a kártétel. Az elmúlt két évben többször lehetett találkozni olyan esetekkel, ahol a táblák kitárcsázása volt az egyetlen megoldás.

A kelő kultúrnövény által kibocsájtott CO2 mágnesként vonzza a drótférget, ahol az a magba befúrva végzetes kárt okoz a tenyészőcsúcsban. A drótférgek a fiatal növény gyökereit is elrágják, valamint a még gyenge szárba járatokat rágnak, így a kultúrnövény a növekedésében visszamarad, elpusztul. A kártevő felszaporodására döntő mértékben van hatással a csapadék alakulása a tojásrakás időszakában. A nőstény imágó a növényzettel fedett, felső rétegében átnedvesedett talajt kedveli, ahová egyesével vagy csomókban rakja le petéit júniustól augusztusig. A 2020-as év nyara kifejezetten kedvező volt a tojásrakás szempontjából, mivel nyár elején a keleti, míg nyár végén a nyugati országrész bővelkedett csapadékban, így várhatóan az elkövetkező években sem hagyhatjuk figyelmen kívül a drótféreg elleni védekezés jelentőségét. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy ne vesztes félként kerüljünk ki a gazda-kártevő összetűzésből? Agrotechnikai megoldás lehet a kalászosok utáni kukoricavetés kerülése, de tudjuk, hogy a gyakorlatban az ökonómiai szempontok sokszor kerülnek előrébb a döntési folyamatokban, így a kalászost gyakran kukorica váltja. Érdemes volna izolációs távolságot tartani azoktól a tábláktól, ahol előző években zöldítést vetettek, de a hazánkra jellemző elaprózódott birtokrendszerben ez sem megvalósítható.

 

Drótférgek a kukoricában
Drótférgek a kukoricában

Drótféregkártétel
Drótféregkártétel

 

A vetésszerkezet struktúrájának felforgatása nélkül az egyedüli hatékony megoldást a kémiai talajfertőtlenítés jelenti. A SUMI AGRO HUNGARY KFT. ajánlata a drótféreg elleni védekezésre az ERCOLE nevű talajinszekticid. Az ERCOLE további előnye, hogy vele nem csak a drótféreg, de több talajlakó kártevő ellen is védekezünk egyszerre. Hatékony a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvája, a mocskos pajor ellen, és gyenge, illetve közepes mértékű fertőzöttség esetén az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvája ellen is megfelelő védelmet biztosít, köszönhetően a széles hatásspektrumú lambda-cihalotrin hatóanyagnak és annak a korszerű G PLUS formázási technológiának, mellyel a piretroid hatóanyagot a gyártó a gipsz vivőanyagba ágyazta. Ennek a technológiának köszönhető, hogy az ERCOLE egy precízen kezelhető granulátum, mely nem tapad, nem porlik, így bármilyen vetőgépre szerelt mikrogranulátum-szóróval könnyedén ki lehet juttatni. A kalcium-szulfát biztosítja a hatóanyag lassú, egyenletes feltáródását, ezzel a hosszú tartamhatást, mely elkíséri a növényeket a talajlakó kártevőknek leginkább kitett időszakukban. Jó hír, hogy ez a megnyugtató védelem kedvező költségszinten érhető el, így az ERCOLE alkalmazásának nem kérdéses a megtérülése. Érdemes időben végiggondolni, hogy hol okozhatnak problémát a talajlakók, és gondoskodni az ellenük történő védekezésről, mert akkor tudunk nyugodtan dolgozni a földeken, ha az ERCOLE dolgozik a föld alatt.

Petrohay György
szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Fejér és Veszprém megye

SumiAgro logo