A Gabonakutató fajtabemutatói – országszerte

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 19.

Az elmúlt 90 év bármelyik évtizedét is vesszük górcső alá, az mindig arról szólt, hogy az intézmény nevétől, feladatától, fenntartójától függetlenül, folyamatosan a magyar mezőgazdaság szolgálatában állt. A köztudatban a “Szegedi Gabonakutató” ma már egy általánosan ismert fogalom, annak ellenére, hogy neve 1924 óta többször változott. Intézetünk számtalan olyan kutatási és nemesítési eredményt ért el ezen időszak alatt és adott át a magyar, sőt az európai mezőgazdasági termelésnek (fajták, hibridek, alapkutatási eredmények, nemesítési módszerek), de Európán kívülre is, amelyek a gyakorlati mezőgazdasági tevékenységet gazdagították, eredményesebbé tették.

A kutatási eredmények széleskörű megismerése leginkább a köztermesztésbe kerülő fajtákban, hibridekben realizálódik, továbbá a hozzárendelt technológiák bevezetésében is, amelyekben számos kutatási terület eredménye ötvöződik (élettan, fiziológia, ökológia, biotechnológia, genetika, agrotechnika, minőségi, kórtani, speciális alapkutatások). A gyakorlatban ez egy hosszú, több évig tartó munka, melynek eredményei a fajták és hibridek teljesítményében együttesen jelennek meg, hiszen végül is a köztermesztési mutatók (terméshozam, minőség, termésbiztonság, piacképesség) döntik el, hogy a kutatás – fejlesztési (K+F) munka sikeres volt-e.

Egy-egy új kutatási eredmény megismertetetésének egyik hatásos módja a bemutatók, nyílt napok tartása, ahol az újdonságokkal együtt a korábbi fajtákat és hibrideket a résztvevők együtt láthatják és hasonlíthatják össze. A Gabonakutató Kft. is él a bemutatók adta lehetőségekkel és arra törekszik, hogy a jelenlegi sikeres fajták (GK Csillag, GK Békés, GK Szemes, GK Kalász, GK Judy, GK Impala és a többi GK fajta) mellett a feltörekvő, még újnak számító (GK Körös, GK Berény, GK Futár) fajták üzemi méretű eredményeiről is tájékoztasson. A megjelentek az idén láthatják először a legújabb államilag elismert újdonságainkat is, így a GK Pilis, GK Mentor fajtáinkat, amelyek az állami kísérleti eredményeiket és speciális tulajdonságaikat reményeink szerint pár éven belül a köztermesztésben is igazolni fogják.

Bemutatóinkat, mint láthatják, az ország különböző régióiban tartjuk, hogy lássuk és tapasztaljuk fajtáink speciális vagy általános adaptálódó képességét, ezzel is megkönnyítve az Önök döntését, nevezetesen azt, hogy melyik GK fajtát válasszák és vessék.

Fentieket szem előtt tartva, várjuk személyes megjelenésüket és érdeklődésüket, őszinte véleményüket, hiszen a további sikeres munkánkhoz az Önök tapasztalataira is nagy szükségünk van.

A bemutatóinkon való találkozás reményében, magam és kollégáim nevében:

Üdvözlettel: Dr. Beke Béla

GK – Kalászsos fajtabemutató – Táplánszentkereszt

GK – Kalászsos fajtabemutató – Szeged

GK – Regionális bemutató – Lippó

GK – Regionális bemutató – Kisújszállás

GK – Regionális bemutató – Kocs