fbpx

A hatékony permetezés az alkalmazástechnika tükrében és még sok más (2. rész)

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 15.

A permetezéstechnológiáról szóló cikksorozatunk előző, első részében foglaltak talán száraznak és tudományosnak tűntek, de fontosnak éreztük, hogy egy kis elmélettel rávilágítsunk a fúvókák működésére. A továbbiakban azon leszünk, hogy sokkal gyakorlatiasabb oldalról közelítsük meg a fúvókák kiválasztását.

Induljuk ki abból a tényből, hogy tudjuk: milyen védekezést kívánunk végrehajtani. Ahhoz, hogy optimális hatást érhessünk el a célfelületen, tudnunk kell a kiadagolandó mennyiséget, és nem árt tudnunk az ehhez szükséges fúvóka cseppméretét is. A fúvókagyártók katalógusaiban és más kiadványokban közzéteszik a fúvókák osztályba sorolását, szabványnak megfelelően betűjelzéssel és színkóddal. Ezt mutatja be az 1. ábra.


1. ábra Cseppméret-kategóriák

A megfelelő cseppméret kiválasztása után következik a számunkra leginkább megfelelő és lehetőleg többfajta kezeléshez is alkalmazható fúvókatípus meghatározása. Általában minden gyártó segíti a felhasználót abban, hogy az általuk előállított fúvókák milyen cseppmérettel és ajánlott üzemi nyomástartománnyal milyen kezelésekre ajánlottak, és egyben felhívják a figyelmet az esetleges elsodródás veszélyére is. Ezeket az információkat táblázatos formában ábrákkal szemléltetik.

2. ábra Fúvóka-kiválasztási segédlet

        permetezés

permetezés Cégünk nagy figyelmet fordított arra, hogy az általunk forgalmazott fúvókagyártmányok katalógusai magyarra fordítva szinte hiánytalanul megtalálhatók legyenek a honlapunkon /www.farmcenter.hu/ az Önök tájékoztatását segítve szántóföldi és szőlő-gyümölcskultúrákra vonatkozóan. Egy ilyen táblázatot a 2. ábra szemléltet.

A táblázatban üresen hagyott helyeken nem történtek permetezéstechnikai vizsgálatok, ezért feltételezhető, hogy e kezeléseknél nem alkalmazhatók. Ha tudjuk, hogy milyen típusú fúvóka a számunkra megfelelő, akkor a kiadagolandó szórásmennyiség, haladási sebesség, stb. ismeretében meghatározzuk a fúvóka méretét az alábbiakban ismertetett számítások alapján. Alapképlet szántóföldi permetezőgépeknél:

permetezés

A fúvóka szórásteljesítményének ismeretében következik a megfelelő méret kiválasztása a katalógusokból. Az előzőekben ismertetett képletek alapján szerkesztik e táblázatokat. A fúvókateljesítmény értelmezését, szántóföldi gépeknél, a 3. ábrán szemléltetjük.

permetezés

3. ábra Fúvóka-teljesítménytáblázat

Példa: Ha 100 l/ha mennyiséget kívánunk kijuttatni 10 km/h munkasebességnél, az alábbiak szerint kell eljárni. A teljesítménytáblázat olvasásakor jelöljük meg a permetezőgép haladási sebességét, és kövessük ezt az oszlopot lefelé a l/ha-ban megadott kijuttatni kívánt mennyiséghez legközelebb eső értékéig. Ezen értékektől balra haladva találjuk meg a kipermetezéshez szükséges üzemi nyomást (bar) és a megfelelő fúvókaméretet. Ha a táblázatban talált érték nem pontosan ugyanaz, mint amit előírtunk, a nyomás kismértékű korrekciójára lesz szükség.

 Itt szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet és a sok vitára adó okot, hogy ez az érték egy fúvókára vonatkozik ugyan, de bármilyen keretszélesség esetében is alkalmazható. Tehát teljesen mindegy, hogy 1, 10, 150, stb. db. fúvókánk van a gépen, akkor is ezt a méret kell alkalmazni az adott osztástávolságon, hiszen nő a munkaszélesség is. Ha megvan a méret, akkor következhet a fúvóka anyagának kiválasztása. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy a saját igényeiket jól felmérve (üzemóra) ne csak az ár domináljon, hanem a tartósság is, és ebben nem érdemes kompromisszumot kötni, hiszen nagyon nagy mennyiségű növényvédő szert juttatunk ki. Anyagkivitel alapján a 4. ábrán szemléltetjük a fúvókákat.

Teljesen réz (bronz) fúvóka: gyenge kopásállóság, agresszív szerekkel szemben kismértékű ellenállóképesség, közepes árfekvés, élettartam kb.: 40-50 üzemóra.

Műanyag kivitelű fúvóka: közepesen kopásálló, növényvédő szerekkel szemben ellenálló, viszonylag olcsó árfekvéstől a közepes árszintet is elérheti, élettartam kb.: 250-350 üzemóra.

Rozsdamentes kivitel, illetve műanyag házban rozsdamentes kifúvónyílás: nagy kopásállóság, nem szer- érzékeny, magas árfekvés, élettartam kb.: 800-900 üzemóra.

Teljesen edzett nemesacélból készült fúvókák: kevés típusválaszték, nagymértékű kopásállóság, nem szer- érzékeny, horribilis árfekvés, élettartam 100-1200 üzemóra.

Műanyag házban kerámiabetétes fúvóka: nagyon nagy kopásállóság, nem szerérzékeny, a rozsdamentes kiviteltől olcsóbb árfekvés, nem megfelelő tisztításnál sérülékeny, élettartam ~1800 üzemóra.

A fúvókák élettartamát 2 bar nyomáson speciális koptatófolyadékok használatával, fárasztó vizsgálatok során határozzák meg. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fúvókák anyagának kiválasztásánál vegyék figyelembe az alkalmazott üzemi nyomásukat, a víznyerési lehetőségüket (annak szennyezettségét pl.: kvarchomok), illetve az üzemóra-kihasználtságot!

permetezés 4. ábra Fúvókák anyagminősége

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a felhasználók tisztában legyenek a fúvókákon található feliratokkal, jelölésekkel. A színjelöléssel, ISO szabvány szerint, a fúvóka méretét határozzuk meg és ezeket is nagyon szemléletesen mutatják be a katalógusok, de itt egy kis táblázatban összefoglaljuk szántóföldi fúvókákra vonatkozóan.

Méret

Szín

01 narancs
015 zöld
02 sárga
025 lila
03 kék
04 piros
05 barna
06 szürke
08 fehér
10 világos kék
15 világos zöld
20 fekete

permetezés
5. ábra Fúvókafeliratok

Ezeket a színkódokat minden gyártó egységesen alkalmazza a műanyagházas fúvókáknál. Ha egy fúvókát a kezünkbe veszünk az 5. ábrán látható, hogy milyen információk tudhatók meg róla.

Az előzőekben azzal foglalkoztunk, hogyan válasszuk ki az új fúvókánkat, de az is nagyon fontos, hogy mikor cseréljük a gépünkön meglévőket azon kívül, ha elhagyjuk, letörjük, stb. Alapvetően a fúvóka kopás határozza meg, amelyre több tényező is hathat: fúvóka anyaga; alkalmazott növényvédő szer; üzemi nyomás, átfolyási mennyiség; mit használunk tisztításhoz (drót vagy műanyag kefe); a felhasznált víz minősége, szennyezettsége. Az „ökölszabály” az, hogy akkor cseréljünk fúvókát, amikor a gyári új fúvóka szállítási teljesítményét 10%-kal meghaladja az aktuális szállítás, vagy sérültekké válnak pl. tisztítás után (drót, csavarhúzó, stb. használata).

permetezés permetezés permetezés
Új fúvóka Használt fúvóka Helytelen tisztítás

7. ábra: A fúvóka szórásegyenletességének mérése

permetezés

A fúvókák cseréjét célszerű kopás észlelése után teljes keretszélességben elvégezni, mert a részleges csere nem megfelelő szórásegyenletességet fog okozni. A 6. és 7. ábrán különböző fúvókák kifúvónyílásainak fotóját mutatjuk be és azok hatását a szórásegyenletességre. Számtalan más dolgot is fontosnak tartunk a fúvókákkal kapcsolatban, de azokat majd a következő részekben érintjük. Ezeket az információkat már úgy szeretnénk megosztani, hogy növényvédelmi szakirányítók által felvázolt aktuális kezelésekhez társítanánk. Tehát bővülni fog az információs szerzőcsapat is két szakemberrel. A következő részben a gépeken alkalmazott szivattyúk rövid ismertetését is elkezdjük, annál is inkább, hogy az alábbi kis történetünkben foglaltakat jobban elkerülhessük.

Huszár Jenő

És ez sajnos nem vicc!

– Jó napot! Szeretnék a szivattyúmhoz alkatrészt rendelni.

– Jó napot! Milyen típusú szivattyúja van, és milyen alkatrészt szeretne hozzá?

– Nem tudom a típusát, nincs ráírva. De 1000 literes permetezőn van, kardán hajtású.

– Mi a hibajelenség?

– Nem nyom a szivattyú.

– Membrános, dugattyús vagy centrifugál szivattyú?

– Nem tudom, még nem szedtük szét.

– Kérnénk egy fotót a szivattyúról, hogy beazonosíthassuk.