fbpx

A horgászturizmus az egész ország szempontjából fontos

Írta: - 2016 április 25.

A Tisza-tó Magyarország vezető ökoturisztikai célpontja, amely elképzelhetetlen a horgászat, a természetjárás, a turizmus, a termálfürdők nélkül és fontos a térség, az egész ország szempontjából – jelentette ki a földművelésügyi miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. pénteki évértékelő rendezvényén Tiszafüred-Tiszaörvényen.

Fazekas Sándor az eseményen hangsúlyozta, hogy más termékekhez hasonlóan a halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni. A kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel, ami az ágazat fehéredését is segítené – fogalmazott. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Tisza-tó Magyarország vezető ökoturisztikai célpontja, amely elképzelhetetlen a horgászat, a természetjárás, a turizmus, a termálfürdők nélkül és fontos a térség, az egész ország szempontjából.

„Mintaszerű, ami a Tisza-tavon történik, sok együttműködő partner odafigyelése is testet ölt ebben” – ismerte el a Sporthorgász Kft. munkáját. Említést tett a vízügyi jellegű munkákról, útfelújításokról, kerékpárút-fejlesztésekről, és felidézte, hogy hamarosan átadják Tiszafüreden az ország legnagyobb kerékpáros centrumát.

A halgazdálkodásból származó állami bevételből mintegy 620 millió forint felhasználására nyílik lehetőség a Tisza-tó térségében. A teendők között amelynek köszönhetően az állomány létszámát 25 százalékkal sikerült csökkenteni tavaly.

Jelezte, szükség van a 100 millió forintos tiszai halélőhely-fejlesztési programhoz hasonló további programokra, továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a fiataloknak szóló táborok gyarapítására, ezt a célt szolgálja a Tiszai-Pecasuli program.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a nagykunsági birs-és szilvapálinka, mint földrajzi eredetvédett termék levédése folyamatban van és elindult a tiszai halászlé hungarikummá jelölése.

(MTI/FM Sajtóiroda)