fbpx

Háztáji sertés-programot indít az Auchan Karcag környékén

Írta: - 2013 november 18.

Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fűszerpaprika termesztése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertető rendezvényen.

 

 

Háztáji sertés-programot indít az Auchan Karcag környékén

 

 

Az Auchan a karcagi térségben a háznál nevelt sertések húsával bővítené árukínálatát.

A miniszter hangsúlyozta: a Nagykunságban mind a mai napig megvan a szaktudás, a sertéstartás iránti érdeklődés, és állnak az állattartó épületek is.

A háztáji fogalma pozitív jelentést hordoz, olyan időszakra emlékeztet, amikor a magyar mezőgazdaság erősebb volt a jelenleginél, és sok-sok embernek adott megélhetést vagy többletjövedelmet – fogalmazott Fazekas Sándor.

Az Auchan, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a sertéstartó gazdák tervezett együttműködése kapcsolódik a tárca másfél éve meghirdetett sertésprogramjához.

Amelynek legutóbbi lépése az élő sertés és a hasított félsertés értékesítésekor az áfa 5 százalékra való mérséklése volt az ágazat „fehérítése” érdekében – tette hozzá a tárcavezető.

 

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es években 60 kilogramm volt egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás, most 23-24 kilogramm.

A cél az előző, kedvező mutatóhoz való közelítés, ehhez növekvő sertésállományra, és javuló vásárlóerőre egyaránt szükség van – mondta.

Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója elmondta, hogy a Karcagon és környékén beindítandó sertésprogramjukkal a háztáji kategóriát szeretnék visszavezetni a kereskedelmi értékesítésbe.

Mégpedig mindenféle közvetítő, így felvásárlók, nagykereskedelmi cégek kizárásával.

Az Auchan kiszámítható jövőt kíván biztosítani a sertéstartóknak, és kiválasztott partnereikkel szeretnének 20 év múlva is együtt dolgozni, ezért többek között hajlandók lesznek az átvételi árban előre megállapodni a gazdákkal – húzta alá a vezető.

A szerződött partnereket szigorú előírások várják majd, amelyek vonatkoznak a nevelésre, a takarmányozásra, a vágásra és a feldolgozásra.

Így például megkövetelik, hogy a takarmány 80 százalékig gabonaalapú, valamint a hús gyógyszermaradványtól mentes legyen, a vágás előtt önsúlyt pedig 140-160 kilogrammban határozzák meg – ismertette a részleteket Szikla Péter.

Jelezte, hogy kezdetként egy év alatt 3 ezer élő állatot kívánnak felvásárolni, amire biztos, hogy megvan a kapacitás, hiszen a rendszerváltás előtt Karcagról 100 ezer, a tágabb környékről pedig 200 ezer sertést vettek át.

 

 

MTI 2013. november 15.