fbpx

A járvány betesz az agrármeteorológiának is

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 18.

Földön maradnak az adatgyűjtők

Közismert, hogy a mezőgazdasági célú agrometeorológiai előrejelzésekhez szükséges adatok is – akárcsak a polgári, hétköznapi érdekűek – számos forrásból kerülnek be a meteorológiai szolgálatok szuperszámítógépeibe. Az egyik legfontosabb forrást természetesen a légköri állapokat tükröző adatok képezik, amelyek jellemzően

műholdas mérések mellett a rendszeres polgári légiközlekedésből származnak. Mind több légitársaság teszi elérhetővé a flottáiban keletkező meteorológiai méréseket a különböző előrejelző központok számára – írta az idokep.hu. Az elmúlt hetekben elrendelt járványügyi intézkedések miatt viszont drasztikusan visszaesik a légi forgalom, ami nagyon értékes adatforrástól fosztja meg a meteorológusokat.

Ma még bizakodunk

Amit mégis biztosan prognosztizálhatunk – az OMSZ agrometeorológiai elemzése szerint –, az az, hogy a téli hónapokban nedvességgel feltöltődött talajok, az őszi vetésekre az optimálisnál kétszer magasabb hőösszegek révén egyelőre bizakodva nézhetünk az idei vegetációs időszak elé. A szokásosnál korábban beindult természet azonban fokozottan ki van téve a tavaszi fagykárok veszélyének is, illetve a szokatlanul meleg tél miatt a kártevők és kórokozók elleni védekezést is hamar el kell kezdeni.