fbpx

A klímaváltozás globális kihívásai

Írta: Szerkesztőség - 2016 április 28.

Az éghajlatváltozásról, mint közös kihívásról, és az ebben a tekintetben felmerülő környezetbarát és intelligens mezőgazdaság kérdéseiről tanácskozott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és jemeni tárgyalópartnere, Al Azzi Hebat Ullah Sarím víz- és környezetügyi miniszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A felek egyetértettek abban, hogy egyebek mellett a fenntartható, ún. zöldgazdaság, a korszerű, víztakarékos öntözési fejlesztések és a korlátos vízkészletekhez, vízhiányhoz alkalmazkodó, hosszútávon fenntartható, természet közeli megoldások elengedhetetlenek mindkét ország számára a világszerte egyes helyszíneken egyre kritikusabb mértéket öltő vízhiány kivédése érdekében. Hazánk víznagyhatalom, ám az elővigyázatos és körültekintő vízgazdálkodás számunkra is alapvető fontossággal bír – jelentette ki az államtitkár.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

V. Németh Zsolt és a jemeni miniszter méltatta a klímamegállapodás április 22-i aláírása által fémjelzett hazai és nemzetközi erőfeszítéseket. A kétoldalú egyeztetésen szóba került a FAO által hazai intézményekben biztosított felsőfokú oktatási lehetőségek jemeni állampolgárok számára, és egyes magyar GMO-mentes, illetve eredetvédett termékeknek a vízben szegény országba történő szállításának kérdései is.

(FM Sajtóiroda)