fbpx

A KWS három új kukoricahibriddel erősíti a 2019-es szezont

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 október 12.

A KWS Magyarország Kft. életében több mint 15 éve meghatározó muronyi nemesítőállomása adott otthont a 2018. szeptember 13-i partnertalálkozójuknak, ahol a gazdák megismerkedhettek a nemesítés lépcsőfokaival, illetve az új generációs kukoricahibrideket is megtekinthették a szántóföldön.

A KWS továbbra is büszke önállóságára, és szeretném ezúton is hangsúlyozni a függetlenségünket: tudjuk, hogy emiatt nekünk sokkal többet kell bizonyítanunk. Mindig a legjobbat és a legértékesebbet szeretnénk adni partnereinknek, nagy hangsúlyt fektetünk az innovációra. Ezen a telepen a 2010-es évektől elkezdődött egy nagyon komoly szakmai irányvonalváltás a kukoricanemesítés témakörében, ami napjaink egyik meghatározó problémájára: a szárazság- és aszálytűrésre fókuszál. Mára ebből a programból a 3. generációs termékeinket vezetjük be a jövőben – mondta köszöntőjében Pallós Mihály ügyvezető.

Nemesítés Muronyban

A KWS célja, hogy a legváltozatosabb agroökológiai viszonyok mellett teszteljük a KWS genetikát, és csak a legjobb adottságokkal bíró hibridek kerüljenek be a portfóliónkba. A 75000 parcellás kísérlethálózat minden egyes parcelláján rendszeres megfigyeléseket és méréseket végezünk a tenyészidőszak folyamánDr. Németh Tamás nemesítőállomás-vezető a fejlesztési munkák rejtelmeibe avatta be az egybegyűlteket, ahol megtudtuk azt is, hogy a legígéretesebb hibridek a családindítást követően a 9. évben kerülhetnek fel az értékesítési palettára.

Bővülő KWS-kínálat

KWS új kukoricahibrid-kategóriája, a hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, mely ClimaControl3 néven vált ismertté. Három jól elkülönülő fenológiai fázisban, a virágzás előtt, alatt és után a ClimaControl3 hibridek a legkevésbé károsodnak hő- és szárazság stressz esetén a kimagaslóan fejlett gyökérzetüknek, a kiváló víz- és tápanyag hasznosító képességüknek, a hím és női virágzat együttvirágzásának, továbbá párologtatási veszteségek mérséklésének köszönhetően. Mindezek miatt a ClimaControl3 kukoricahibridek aszályos körülmények között is kiválóan teljesítenek.

A kiemelkedően magas termőképességű (akár 1415 t/ha) lófogú hibrid, a KWS KASHMIR (FAO 350-400) kiváló szárazságtűrésével és gyors kezdeti fejlődésével a gyökérváltás időszakában a KWS ClimaControl3 programjának méltó képviselőjévé válhat, csakúgy, mint a KWS DURANGO (FAO 400-450), mely a virágzáskori és a virágzást követő időszakban is kimagaslóan jó stressz tűrést produkál. Utóbbi 2017-ben a kisparcellás Agroszerviz kisteleki (országosan 24 lokáció) átlagában a 400-as éréscsoport legintenzívebb vízleadású hibridje volt, ráadásul genetikai terméspotenciálja akár 15-16 t/ha. A KWS SMARAGD (FAO 300-350) rendkívül gyors vízleadással éréscsoportjának nyertese, és nem mellesleg jól tűri a virágzás idején előforduló magas hőmérsékletet.

A szárazság, aszály és hőstressz okozta problémák átbeszélése után kötetlen partnertalálkozói est vette kezdetét.

Hevesi István gazdálkodó

– A 240 anyakoca és szaporulata mellett növénytermesztéssel is foglalkozom. Jelenleg 350 hektáron termesztem a szokásos szántóföldi növényeket, illetve van némi lucernám és csemegekukoricám is. Nálunk a kukoricatermesztés öntözés nélkül lassan extrém sportnak számít, így folyamatosan tesztelek… Mivel Döme Bencével, a KWS területi képviselőjével régóta jó kapcsolatban vagyok, így idén tettünk egy kísérletet kettő új KWS hibriddel. Jelentem: a KWS SMARAGD és a KWS DURANGO is hozta az üzemi tábla átlagát, mely nálunk jelenleg 12,5 t/ha volt, 15-ös vízzel. Véleményem szerint persze az egy dolog, hogy mit tud a növény, számomra fontos az is, hogy az adott cég mennyire próbál kapcsolatban maradni a gazdálkodóval. Nos, őszintén mondhatom, a KWS szakemberi partnerségből jelesre vizsgáztak.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak