fbpx

Pioneer hibridek ismét az élen a GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletekben!

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 18.

2007 óta kerülnek beállításra a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett kukorica posztregisztrációs kísérletek. A kísérleteket a NÉBIH állomásokon vetik el, az állami szerv szakmai gondozása mellett. A kísérleti rendszerben szereplő hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenléte mellett kódolják, így ezután senki nem tudja, hogy egy adott parcellán konkrétan melyik hibrid szerepel. A betakarítási eredmények után kerülnek újra visszakódolásra a fajták.

A kísérletek szervezői, beállítói és maga a kivitelezés folyamata garancia arra, hogy a GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletek szakmaisága és függetlensége minden kétséget kizárva biztosított és vitán felül áll.

Az eredmények ismételten igazolták, hogy ebben az évben is jól választott, aki a Pioneer hibridek mellett döntött:

2016-ban három éréscsoportban Pioneer hibrid végzett az élen!

A 2014-es, 2015-ös és a 2016-os évjárat merőben eltért egymástól. Ettől függetlenül a Pioneer hibridek mindhárom évjáratban bizonyítottak a posztregisztrációs kísérletekben is. A hazai klímához való alkalmazkodó képesség a Pioneernál első számú kritérium, ezért is hoztunk létre nemesítő állomást Hódmezővásárhelyen. Fontos kihangsúlyozni, hogy az egymástól eltérő évjáratokban az Optimum® AQUAmax® hibridek bizonyították stabilításukat, azt a tényt, hogy jöhet bármilyen időjárás, ezek a hibridek az élen teljesítenek!

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a Pioneer hibridek GOSZ-VSZT Posztregisztrációs Kísérletekben az elmúlt három évjáratban mutatott teljesítményét:

AQ = Optimum® AQUAmax® hibrid

A fennt szereplő hibridek közül feltétlen ajánljuk a következőket:

P9486 Optimum® AQUAmax® hibrid: A legkorábbi Pioneer hibrid a FAO300 második felében. Igen kedvező termés – szemnedvesség aránya miatt az egyik leggazdaságosabban termeszthető hibridünk. A regisztrációban két évben is (2012 és 2013) első helyezett volt a vizsgált FAO 300-as csoportban.

P9537: Rekord termésre képes FAO300 közepi hibrid, mely nagyon jól alkalmazkodik a száraz, kontinentális éghajlat kihívásaihoz. Itthon, Hódmezővásárhelyen lett nemesítve.

P9903 Optimum® AQUAmax® hibrid: A legnagyobb termőképességű Pioneer hibrid a FAO300-as csoportban. Kimagasló agronómiai tulajdonságokkal és nagyon jó csőegészséggel rendelkezik!

P0023 Optimum® AQUAmax® hibrid: Érésidejével átmenetet képez a FAO300 és FAO400 között. Tipikus rekordtermő, melyre minden évjáratban számíthatunk. Külön ki kell emelni nagyon jó csőegészségét és kifogástalan agronómiai tulajdonságait.

P9911 Optimum® AQUAmax® hibrid: A 2015-ös év nyertese, mert nagyon jól adaptálódik a száraz, meleg klímához! Látványos nagy csöveivel, már a betakarítások előtt felhívja magára a figyelmet.

P0412 Optimum® AQUAmax® hibrid: Érésidejénél fogva a legnagyobb terméspotenciállal rendelkezik hibridjeink között. Erős szárú, rendkívül látványos hibrid, melyett elsősorban az ország nagyobb hőösszeggel rendelkező területeire ajánlunk.

A Pioneer kukoricahibridekkel mindenki megfelelő megoldásokat talál a területére kialakítandó vetésszerkezet optimalizására és a gazdálkodása eredményességének növelésére. Részletes szaktanácsért forduljon a területileg illetékes Pioneer agronómushoz.

Fábián László, Termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.