fbpx

A méhek és a madarak katasztrófája után mi jövünk…

Írta: Kohout Zoltán - 2018 március 26.

Még a környezetvédelemre érzékeny Európában is őrült tempóban pusztul a mezőgazdasági ökoszisztéma: tavaly hazánkban a méhek negyede, az utóbbi években például Franciaországban a madárpopulációk harmada(!) tűnt el. Nem holmi művészlelkű nyafogás ez: a következmény kevesebb élelmiszer és az embereket fenyegető több járvány…

Ez már katasztrófának minősül…

Franciaországban 2000 óta a madárpopulációk száma a harmadával csökkent, de vannak olyan fajok, amelyeknek a 60%-a tűnt el. A francia Nemzeti Természettudományos Múzeum szerint a madarak eltűnésének mértéke és tempója olyan mértékű, ami már egy ökológiai katasztrófára hasonlít. Világszerte veszélyben vannak mind a kisebb testű, magokat, virágport széthordó szárnyasok, és a dögevő, halászó és más ragadozó fajták. Néhány évtized múltán a madárfajok 14%-a teljesen kipusztul, és minden negyedik madárfaj a kipusztulás közelébe kerül.

Miután e folyamatban alapvető szereplő a mezőgazdaság, ezért is fontos és örvendetes, hogy ma már a legtöbb hazai és multinacionális növényvédőszer- és műtrágya-gyártó, -forgalmazó kiemelt kérdésként kezeli a környezetvédelmet.

Ki-mi éli túl az emberiséget?

Kérdés, hogy sikerül-e „utolérni magunkat” – vagyis azelőtt fordítani a katasztrófával fenyegető trenden, mielőtt az megállíthatatlanná gyorsulna, szélesedne.

A madárpusztulás ugyanis nem önmagában álló jelenség. Közvetlen hatással van számos növényfajra, hiszen soknak a beporzását vagy magjaik széthordását e kis szárnyasok végzik. A madarak továbbá eddig táplálékként fogyasztottak olyan állatokat – rágcsálókat, rovarokat –, amelyek az emberre nézve veszélyes fertőzéseket hordoznak. Ha a madarak eltűnésével ezek száma nőni fog, az a közvetlen fertőzésveszély növekedésével jár majd, elég csak a kullancsokra, szúnyogokra, legyekre gondolni.

Világszerte tűnnek el a méhek

Közben folyamatos a méhek pusztulása is: Amerika és Európa után Egyiptomban, a Nílus mentén is fogyatkozik a számuk, Japánban nemrég minden negyedik méhkolóniát érintett betegség, s egyben Kínában is mind nagyobb nagy területen jelentkezik a baj. Hazánkban tavaly a méhállomány negyede elpusztult az ázsiai méhatka nevű vírus miatt.

Kohout Zoltán