fbpx

A növénytermesztőket kiszolgáló integrált szervezetet hozott létre a Nitrogénművek

Írta: - 2014 október 07.

Integrált szervezetet hozott létre a Nitrogénművek Zrt., amely az eddigi műtrágya mellett vetőmag- és növényvédőszer-értékesítéssel, valamint terménykereskedelemmel is foglalkozik – közölte Bige László, a társaság elnök-vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A szervezet a teljes növénytermesztési folyamatot átfogva szolgálja ki az agrárgazdaságokat, gazdákat – ismertette az elnök-vezérigazgató. A társaság beruházásairól szólva elmondta: a Nitrogénművek Zrt. jelenleg folyamatban lévő fejlesztéseinek összértéke meghaladja a 350 millió eurót. A Nitrogénművek Zrt. a Bige Holding Csoport tagjaival együttműködve egy márkanév alatt egyesítette a műtrágyatermékeket, és 2009-ben létrehozta értékesítői hálózatát. A cég tavaly döntött a hálózat továbbfejlesztéséről és új üzletágak létrehozásáról. A tevékenységi kör ebben az évben kiegészült vetőmag- és növényvédőszer-üzletággal, valamint terménykereskedelemmel is – közölte Bige László, hozzátéve, hogy ezzel olyan új, teljesen integrált szervezet jött létre, amely jobb terméseredmények elérését és költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé.

Az új üzletágak mellett a társaság továbbra is nagy hangsúlyt fektet a műtrágyatermelésre. Az elmúlt években összesen 30 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. Az elnök-vezérigazgató ismertette: elkészült a pétisó üzemet ellátó új semlegesítő üzemrész és az új dolomitőrlő, valamint bővítették a savüzem kapacitását. A folyamatban lévő 350 millió euró összértékű beruházások közül az elnök-vezérigazgató kiemelte egyebek mellett az új salétromsav üzem építését, az ammóniaüzem kapacitásának bővítését, illetve egy új logisztikai központ létrehozását. Szeretnék elérni, hogy a gyár évi műtrágya-termelése a jelenlegi 1 millió tonnáról 1 millió 650 ezer tonnára emelkedjen – hangsúlyozta. A Nitrogénművek Zrt. Magyarország legnagyobb műtrágyaipari vállalata, piaci részesedése csaknem 70 százalékos. A cég a 100 százalékos magyar tulajdonban lévő Bige Holding Csoporthoz tartozik.

MTI 2014. október 7.