fbpx

A Pannonia Gold sikertörténete

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 08.

A DDGS hazai felhasználása az Agrárgazdasági Kutatási Intézet (AKI) adatai alapján 2016-ban a magyarországi keveréktakarmányok gyártásához felhasznált alapanyagokon (összesen: 3 746 440 t) belül 40.631 tonna volt, amely kizárólag a Pannonia Ethanol Pannonia Gold márkanéven ismert termékére vonatkozik. Hazai értékesítésünk 2016-ban a teljes alapanyag-értékesítésen belül 1,08%-ot fedett le, 2017-ben ez a szám elérte a 80.000 tonnát, azaz közel megdupláztuk hazai eladásainkat, és jelentősen növeltük ügyfeleink számát is!

A pozitív felhasználó visszajelzések és az eredményes takarmányozási kísérletek alapján szeretnénk a Pannonia Gold ismertségét és a takarmányozásban történő felhasználását tovább növelni.

Több saját DDGS takarmányozási kísérletet végeztünk partnereinkkel együttműködve, így kísérleti adatok bizonyítják a Pannonia Gold takarmányba való bekeverésének pozitív hatását, mint például hízómarha és egy-, illetve kétnyaras pontyok esetében.

2017-ben a sárbogárdi Beef-FarmeR Kft. telepén végeztünk 2 hónapos szarvasmarha-hízlalási kísérletet, melyben a Pannonia Gold DDGS 10%-os takarmányba keverésének eredményeit vizsgáltuk, mind tömeggyarapodás, mind gazdaságosság szempontjából.

A kísérleti csoport napi 12 kg-os abraktakarmányának összeállításában 10%-ban adagoltak Pannonia Gold DDGS-t, mint fehérje hordozót, az extrahált napraforgó dara és az extrahált szójadara csökkentése mellett. Előbbit 18%-ról 10%-re csökkentve, utóbbinál a kontroll diétába kevert 7% helyett pedig 5%-ra csökkentve a kísérleti csoport adagját.

Az eredmények alapján a DDGS-t kapott hízók 1,54 kg/nap súlygyarapodást produkáltak átlagban, azaz a kísérleti csoport az első hónapban 25%-os tömeggyarapodást ért el, míg a második hónapban, 19%-os volt az átlagos súlygyarapodás, ellentétben a kontroll csoport első hónapban elért 20%-os átlag súlygyarapodásával, ami a 2. hónapban csak 16%-ot ért el.

A kontroll csoport összesítve 1,35 kg/ nap súlygyarapodást produkált, és ezt drágább fajlagos takarmány költségen, így két érv is a DDGS mellett szól: nagyobb súlygyarapodás és alacsonyabb fajlagos költség.

A 2016-ban Szarvason végzett pontykísérlet azt mutatta meg a Halászati és Öntözési Kutatóintézet és a Pannonia Ethanol munkatársainak, hogy 30%-os DDGS bekeverési aránnyal sikeresen kiváltható a halliszt a haltakarmány-ágazatban. Itt a kontroll csoport tápja 40% halliszttartalommal volt összeállítva. Az eredmények azt mutatják, hogy a Pannonia Gold itt is javította a napi tömeggyarapodását mind az egynyári, mind a kétnyári pontyoknak. Egynyári pontyok esetén a kontrol csoport 2,1 g takarmány/g tömeggyarapodást és a DDGS-csoport 1,86 g takarmány/g tömeggyarapodást ért el.

A kétnyári pontyok esetén a kontrol csoport 1,39 g takarmány/g tömeggyarapodást DDGS: 1,28 g takarmány/g tömeggyarapodást ért el.

Fenti eredmények tükrében további fajoknál is folytatjuk partnereinkkel közös kísérleteinket, annak érdekében, hogy működő gazdaságok helyi tapasztalatait tudjuk bemutatni a gazdáknak, takarmánygyártóknak, ne csak a szakirodalmi etethetőségi ajánlások legyenek elérhetőek számukra, hanem egy közös kutatásokon alapuló biztonságos, kiszámítható termék használati protokollja és valós eredményei is.

Gömöri Gabriellaüzemi kísérletek vezetője

Pannonia Ethanol Zrt.