A Phylazonit Energia lombtrágyacsaládja mentette meg a Révész-család búzáját

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 június 07.

A sikeres növénytermesztéshez nemcsak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükség van. Mára megtanulta ezt Révész Roland gazdálkodó is, aki két éve majdnem kitárcsázta búzáját…

Korábban egy multinacionális vállalatnál dolgoztam. Amikor 2016-ban kertész üzemmérnök és növényorvos apósom elhunyt, a sors úgy hozta, hogy a növénytermesztéssel egyből éles helyzetben kellett megismerkednem. Őszintén szólva, én 2016-ig abszolút nem foglalkoztam mezőgazdasági munkafolyamatokkal. Bár földeket befektetésnek vásároltunk, de bérben műveltettük. Mára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrád térségében 80 hektáros családi gazdaságunk vezetője vagyok. Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, termesztett kultúráink: őszi búza, tritikálé, kukorica, silókukorica és napraforgó – mutatta be gazdaságát Révész Roland.

Hogyan, minek vagy kinek a hatására került kapcsolatban a Phylazonit lomtrágyáival?

Munkám során apósom szellemi örökségét tartom szem előtt, miszerint földjeinket gazdagabban, jobb állapotban adjuk át gyermekeinknek, mint ahogy apáinktól átvettük! Többek között emiatt és a család agrárszakembereinek javaslatára kezdtem el alkalmazni a termékeket.

Rögtön a mezőgazdasági munkásságom legelején már probléma adódott: a 2016-os őszi vetésű búzám, amit 2017-ben a hó elolvadása után szemrevételeztem, csak itt-ott, mondhatni, foltokban láttatta magát. Kikértem gazdák véleményét, és szinte mindenki azt javasolta, hogy tárcsázzam fel az egészet, nem lesz ebből semmi. Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, több szakemberrel is beszéltem, ekkor jött javaslatra a Phylazonit Technológia egyik fontos eleme, a huminsav és 7 mikroelem tartalmú lombtrágya, az Energia Humin. Mivel veszítenivalóm nem volt, így az egész területre kijuttattam.

És mit tudott az Energia Humin?

– A cég képviselője elmondta, hogy a benne lévő huminsavnak és a komplex mikroelem-tartalomnak köszönhetően egyedülálló megoldást kínál a növények egészségének, a termés mennyiségének és minőségének a javításához. Nos, a termék bevált! Láttam, hogy a Huminnal végzett kezelés, melyet 5 l/ha dózisban juttattam ki, milyen jótékonyan rendbe tette az állományt, tompította a növényeket érő stressz káros hatásait, arról nem is beszélve, hogy a kezeléssel a szokásos termésátlagot sikerült kihozni a búzámból.

Mivel az Energia Humin bebizonyította tudását, így megkérdeztem a Phylazonit szakembereit, hogy tudnak-e még valami hasonló készítményt, amit kukoricában is kijuttathatok. Ekkor került képbe az Energia Plusz lombtrágya, mely speciális összetételének köszönhetően bármely kultúrában alkalmazható.

Milyen tapasztalatai vannak az Energia Plusz kapcsán?

– Az Energia Pluszt kísérleti jelleggel 2017-ben használtuk a kukoricába, ami inkább egy gyengébbnek mondható vetőmag volt, és így is 120 mázsát tudott hektáronként. Ezt a terméket siló- és árukukoricában is leteszteltük, és a kezelt területen sokkal teltebbek voltak a szemek, illetve a csövet végig borították, és az Energia Plusznak köszönhetően magasabb terméseredményt értünk el. A lombtrágyát 20 l/ha dózisban juttatom ki. Idén ezt a terméket már napraforgóban is alkalmaztam.

Mi a véleménye a Phylazonitról?

– Számomra nagyon pozitív volt, hogy kisebb gazdálkodóként is komolyan vettek. Foglalkoztak a problémámmal, és valóban azon voltak, hogy kihozzuk közösen a legtöbbet az aktuális helyzetből. Itt szeretném megemlíteni, hogy nem csak a Phylazonit, de a közeli gazdálkodók hozzáállását is megköszönném. Nekem még nincs nagy gépparkom, és ha bármire szükségem volt, azonnal kisegítettek. A mezőgazdaságnak köszönhetően sok rendes embert megismerhettem!

Kalmár Nárcisz