fbpx

Biotyúkok mobil óljai

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 06.

A tojótyúkok mobil ólban történő, szabad, legeltető tartása nálunk sem ismeretlen – igaz, hogy csak „kicsiben”. Jellemző példa erre a „Kotkorács” fantázianévre hallgató, gyermeknevelési vagy hobbicélú, a kert egyik sarkából a másikba könnyen áttelepíthető tyúkól. Két fészekdobozában a tojásokhoz kívülről is hozzá lehet férni. Az ól kutyáktól, ragadozóktól védett. Hasznosul a konyhai hulladék, a család természetes környezetben megtermelt tojásszükségletének fedezéséről nem is szólva.


Mobil tyúkól, kicsiben („Kotkorács”, BONIX)

Mitől bio a bio?

A bio- vagy ökológiai gazdálkodásból származó tojásokat a lehető leghumánusabb tartásmódban élő tyúkoktól kapjuk, akik megfelelően nagy területen élnek és természetes viselkedésükben nincsenek korlátozva. A tojáson ekkor „0” kezdetű a kód. „1” jelzi a tanyasi szabadtartást, amikor a tyúkok nagyjából olyan körülmények között élnek, mint régen a nagyszüleink udvarában. Rohangálhatnak a fűben, van saját szabad terük, fészkük. A kettő közötti határ elmosódik akkor, ha a mobil ólból megoldott legeltető tartásról van szó.


A tartásmód kódja szabja meg az árat is!

Bio nagyban

Néhány példával illusztráljuk, hogy a természetközeli tartás alapelvét – akár egészen elképzelhetetlen, 2000 tojótyúkos állománynál is – meg lehet valósítani. Rétekre, tyúklegelőkre telepítenek mobil ólakat. Amikor a szárnyasok már egy területet „lelegeltek”, arrébb húzzák a madárházat, a korábbi legelőterület pedig regenerálódhat. Az állatok hamar megszokják azt, hogy az abraktakarmány és a víz a mobil ól belsejében van, ahová tojni visszajárnak. Este maradéktalanul betelepednek a belül nemritkán kétszintes ólba.


Emberléptékű, egytengelyes madárház védőhálóval

Az egészen nagy ólak síneken vagy csúszótalpakon mozgathatók, a néhányszáz férőhelyes kisebbek gumiabroncsos járószerkezeteken vontathatók. Van egytengelyes utánfutóra telepített „háztáji” kivitel is, néhány tucat csirkére. Kezdjük ez utóbbiakkal! A háló nemcsak a ragadozó madarak, hanem a madárinfluenzát terjesztő vándormadarak ellen is véd.


350 tyúkot szolgál ki a kéttengelyes, vontatható tyúkól (ROWE)

Szinte hihetetlen, hogy a tyúkok esőben is inkább kinn kapirgálnak. Egy ilyen „jármű” könnyen áttelepíthető. A rendelkezésre álló rétek optimálisan hasznosíthatók, miközben elkerülhető az, hogy egy-egy helyen túlzott ürülékszennyezettség keletkezzen. Ez nemcsak a legelőterület gyors regenerálódását segíti, hanem hozzájárul a tyúkok egészségének és higiénia körülményeinek optimális szinten tartásához is.


Big Dutchman 1000 férőhelyes, csúszótalpas mobilól-koncepciója

Arra, hogy milyen csekély a különbség a bio- és a tanyasi csirke között, legjobb példa a Big Dutchman biotyúkoknak 1000 férőhellyel, tanyasi tyúkoknak 1200 férőhellyel ajánlott NATURA Camp II mobil ólja. Éjszakára a tyúkok itt is behúzódnak az ólba, ahol a ragadozóktól védve érezhetik magukat. Reggel azonban alig várják, hogy a kifutóhoz vezető ajtók felnyíljanak. Mindegy, milyen az időjárás: a szabadban érzik igazán jól magukat. Ezt a „kulcsrakész” megoldást elsősorban a közvetlen tojásmarketinget folytató gazdáknak szánják. Itt minden a lehető legmodernebb: automatikus az abraktakarmány-kiosztás, a tojások begyűjtése, a klíma vezérlése és az ürülék eltávolítása. A szigetelt madárház ellenőrzött légcserével működik, világítását takarékos LED-fényforrások biztosítják. Széles acéltalpain a mellé telepített silótoronnyal együtt vontatható tovább.


Sínpályához kötött mobil ól és beltere

Éppen egy éve mutatta be a Honerkamp-család Németország eddigi legnagyobb mobil bio-tyúkólját. A 2000 tyúkra méretezett létesítmény beltere is impozáns. Igazi műszaki csemegeként a sín az ól alá van szerelve, azzal együtt mozog. Áttelepüléskor az óriási madárház a sínen gördül az előre kihelyezett „talpfák” felett úgy, hogy mindig csak egy tartóbaknyit halad előre, míg a többi az ólat kellően alátámasztja.

Dr. Tátrai György