fbpx

A Bayer tervei szerint június 7-én lezárul a Monsanto felvásárlása

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 június 07.

A Bayer 2016 májusában jelentette be a Monsanto felvásárlására irányuló szándékát, majd 2016 szeptemberében írta alá a megállapodást az amerikai vállalattal.

Június 7-ével a Bayer lesz a Monsanto egyedüli tulajdonosa. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának feltételes jóváhagyása szerint a Monsanto Bayerbe integrálására a BASF részére történő eladások lezárultát követően kerülhet sor. Ez a tervek szerint körülbelül két hónapon belül megtörténik. –Az elmúlt két évben rendkívül alaposan előkészítettük a küszöbön álló integrációt. Más nagyvállalatok beolvasztása során már rengeteg tapasztalatot szereztünk, így garantált, hogy ezúttal is sikerrel járunk – fogalmazott Werner Baumann, a Bayer AG igazgatótanácsának elnöke.

A vállalat neve Bayer marad. A Monsanto mint cégnév megszűnik. A megszerzett termékek megtartják márkanevüket, és a Bayer-portfólió részévé válnak.

A Monsanto felvásárlása stratégiai szempontból mérföldkő az egészségügyi és élelmezési üzletágaink megerősítésében. Mezőgazdasági üzletágunk a kétszeresére nő, és ezzel a mezőgazdaság területén az első számú innovátorrá válik; így jobban ki tudjuk elégíteni ügyfeleink igényeit, és kiaknázhatjuk az ágazatban rejlő hosszú távú növekedési potenciált – mondta az elnök.

Egységben az erő!

  • A vállalat történetének eddigi legnagyobb akvizíciója révén kétszeresére nő a mezőgazdasági üzletág
  • Pro forma számítások szerint 2017-ben 2,4 milliárd eurót fektettünk kutatás-fejlesztésbe, amivel a mezőgazdaság vezető innovációs vállalatává váltunk
  • A tranzakció várhatóan jelentős értéknövekedést eredményez
  • A Bayer megerősíti a fenntarthatóság és az érdekeltek bevonása melletti elkötelezettségét
  • A vállalat neve Bayer marad

Innovatív technológiák és megoldások minden területen

Az innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy az egyre növekvő népesség számára több egészséges, biztonságos és megfizethető élelmiszert tudjunk biztosítani, és mindezt az eddiginél fenntarthatóbb módon tegyük. A két üzletág egyesítésével kevesebb idő alatt több innovatív megoldással állhatunk elő, és a gazdálkodók számára a világ minden táján az igényeiknek megfelelő megoldásokat kínálhatunk – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatótanácsának tagja, a Crop Science üzletág elnöke. – A laboratóriumokban és a terepen dolgozó munkatársaink sokkal átfogóbb innovációs megközelítést tudnak alkalmazni a mezőgazdaság előtt álló hatalmas kihívások leküzdése érdekében – tette hozzá.

A Monsantóval együtt és az eladásokat is figyelembe véve a Bayer 2017-es kutatás-fejlesztési beruházása összesen kb. 5,7 milliárd EUR összegű lett volna. Ebből a pro forma számítások szerint 2,4 milliárd EUR az egyesített mezőgazdasági üzletágra jutott volna.

Még nagyobb elkötelezettség a fenntarthatóság és az érdekeltek bevonása iránt

A Bayer teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a mezőgazdaságban betöltött vezető szerepe kiemelt felelősséggel jár. A vállalat még nagyobb elkötelezettséggel kíván fellépni a fenntarthatóság érdekében. A Bayer piacvezetőként a legszigorúbb etikai és felelősségvállalási normákat követi, még több ember számára szeretné elérhetővé tenni az egészséges életet és a megfelelő táplálkozást, és tovább kívánja csökkenteni ökológiai lábnyomát. – Fenntarthatósági céljaink elérésére ugyanazzal az eltökéltséggel törekszünk, mint a pénzügyi céljaink teljesítésére – jelentette ki Baumann.

A Bayer az érdekeltekkel való együttműködés elmélyítését is fontosnak tartja. Amint azt Baumann kifejtette: „Azon dolgozunk, hogy elmélyítsük a társadalommal folytatott párbeszédet. Meghallgatjuk a ránk vonatkozó kritikákat, és szeretnénk együttműködni a közös nevező megtalálásában. A mezőgazdaság túlságosan fontos ahhoz, hogy a fejlődés az ideológiai különbségek miatt megtorpanjon. Beszélnünk kell egymással. Meg kell hallgatnunk egymást. Ez az egyetlen módja annak, hogy áthidaljuk a közöttünk lévő szakadékot.”

Összeállította: Kalmár Nárcisz