fbpx

A RISKA program a webre költözik

Írta: - 2017 november 13.

…hogy mindenki könnyen csinálja

A RISKA programot az elmúlt 30 év alatt sokan megismerték, de a technika fejlődésével egyre többen akarják webről letölteni adataikat, és egyre szakszerűbb lekérdezési módszerekkel akarják elérni egy-egy tehén adatát, vagy a telep összesített elemzéséhez használható táblázatot, grafikont. A mobil internet terjedésével az is gyakran elhangzó kérés, hogy adatrögzítéshez ne papírra kelljen jegyzetelni, amiről egy irodában majd begépelik a feljegyzetteket, hanem az irodán kívül okos telefonon lehessen adatot rögzíteni, méghozzá minden szakember azt, amivel foglalkozik. Az inszeminátor a termékenyítéseket, az állatorvos a diagnózisokat, kezeléseket, a felhajtó a mérlegeléseket. Arra is megoldásokat kellett találnunk, hogy pl. vérmintavételkor akár külső szolgáltató tudjon adatot rögzíteni úgy, hogy az gyorsítsa, egyszerűsítse a saját munkáját, miközben támaszkodni tud a RISKA-ban rögzített adatbázis tartalmára.

A közös adatbázis, a hozzáférés nagy előnyei

Az irodán kívüli adatrögzítés különösen a húsmarhát tartó gazdák számára fontos elvárás, de a telep összes adatához való hozzáférés a telepvezetők és állatorvosok számára rávilágított néhány új információszerzési lehetőségre is. A weben tárolt adatok új lehetőségeket nyújtanak a tulajdonosnak, ha több telepe van, és a telepeken szakmánként külön végzett munkákat egy lekérdezéssel tudja áttekinteni! A szakmai, vagy gazdasági adatokat ma már közös adatbázis elemzésével lehet használni.

Tehát miközben a RISKA telepi számítógépen való használata továbbra is biztosított, egyre inkább terjed az olyan használat, amellyel telefonról vagy tabletről lehet adatokat bevinni, és az internet segítségével távolról, bármilyen számítógépről, vagy tabletről is hozzá lehet férni az egyedi és összesített adatokhoz.

Íme, az új lehetőségek!

Az országosan összesített adatok webes elemzése több, korábban nem létező használati és szolgáltatási lehetőség bevezetését tette lehetővé.

  • A telepvezető folyamatosan ellenőrizheti a napi munkavégzést.
  • A párhuzamosan dolgozó szakemberek által rögzített adatokat a következő percekben, egy másik adatrögzítési folyamat közben már tárolt adatként tudnak használni.
  • A telepek termelési, tenyésztési és állategészségügyi helyzetét mutató statisztikai összesítésekkel minden pillanatban elemezhető a korábban kitűzött szakmai és gazdálkodási cél teljesülése, vagyis az összesített adatok és fajlagos mutatók változása szinte percről-percre követhető.
  • Lehetővé vált az országos adatbázis felhasználása viszonyítási alapként akár mindösszesen, vagy fajtára, vagy ellési sorszámra, vagy termékenyítő bikára, vagy a megbetegedések, kezelések alakulására országosan összesen, vagy regionálisan.
  • Könnyebbé válik a szaktanácsadás, vagyis a speciális ismeretekkel rendelkező külső tanácsadók kapcsolata a telep vezetőjével, vagy tulajdonosával.
  • Mód van új adatelemzések rugalmas, testreszabott használatára, az eseti igényeknek legjobban megfelelő adatszűkítésekre, vagy egy szakmai, gazdasági mutató hátterében levő elemi adatváltozás vizsgálatára.

A RISKA jövője: elemzés, gazdaságosság, biztonság

A RISKA kinőtte a telepi adatrögzítés ellenőrzött adatbevitelének funkcióját. Módunkban áll olyan szolgáltatásokat bevezetni, amelyek keretén belül a RISKA használatát segítő és felügyelő szaktanácsadóink új telepvezetést támogató adatelemzéseket is folyamatosan tudnak biztosítani, ami sokkal hatékonyabbá tudja tenni a televezetők szakmai irányító munkáját.

Új módszereket ajánlunk partnereinknek a tejtermelés gazdaságosságának javítására, és ki tudjuk alakítani azt a táblázatos és grafikus értékelési módszert, amit a telepvezetők maguk is használhatnak, vagy a RISKA tanácsadóival együttműködve csak a beavatkozást igénylő adatváltozás esetén kapjanak figyelmeztetést szövegesen, táblázatosan, vagy grafikusan.

Az új lehetőségek kidolgozáshoz együttműködünk azokkal, akik folyamatosan elemzik saját adataikat, és azokkal is, akik eddig ezzel nem tudtak foglalkozni, és szívesen használják azt az új menedzsment támogatási, riasztási rendszert, ami eddig nem volt gyakorlat Magyarországon.