fbpx

Egyedülálló újdonság a Genezistől

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 22.

A több mint 80 éves múltra visszatekintő Nitrogénművek Zrt., – mely Magyarország egyetlen nitrogén műtrágya gyára – alapvető célja a vevői igények magas színvonalú, teljes kiszolgálása.

Ennek megfelelően 2009-ben létrehozták a Genezis Partnerhálózatot, az értékesítő csapat a már meglévő forgalmazói hálózat mellett ajánlja a gazdálkodóknak a teljes Genezis műtrágyaválasztékot.

 

 

 

 

Elindult a „Genezis 365”

A Genezis Partnerhálózat képviseletében Király József, a Nitrogénművek Zrt. marketing és szaktanácsadási osztályvezetője a „Genezis 365” mobilalkalmazási szenzáció bemutatásával indította beszédét.

Ez az applikáció Magyarországon egyedülálló és hiánypótló.

Az ingyenesen letölthető „Genezis 365” különféle agrometeorológiai előrejelzések mellett segítség lehet az adott növénykultúra aktuális tápanyag-utánpótlásában, illetve minden egyes fejlődési szakaszban fellépő hiánytünetek kezelését teszi lehetővé, specifikusan a növényre szabott tanácsokkal látja el a gazdákat az aktuális Genezis termékekből.

Jelenleg repcére, őszi búzára, napraforgóra és a kukoricára kínál naprakész információkat, de természetesen ezen a négy növényen kívül folyamatosan más kultúrákra is bővíteni fogják az alkalmazást, melyet egyébként határidőnapló funkcióval is felruháztak, így magánjellegű egyéb adatok rögzítése is lehetőséget kínál a program.

A szántóföldi bejárás első Genezis állomásán a kukorica tápanyag ellátási technológiákról tudományos megközelítésben Dr. Hoffmann Richárd, a Kaposvári Egyetem adjunktusa tartott előadást.

A kukoricatermesztésben is az elsődleges, termést is meghatározó tápelem a nitrogén.

Ugyanakkor káliumigényes, tehát rossz kálium ellátás jelentősen csökkenti a termés mennyiségét és rontja a minőségét is.

Különösen a nagy terméseredményt célzó intenzív termesztésben nőtt meg az ellátásban a többi tápelem, főként a mikroelemek szerepe.

Közismert a cink hiány problémája, mely a nitrogén beépülését nagyban befolyásolja.

A tápanyagellátás az alaptrágyázásra épül, melyet középkötött és kötött talajokon még az őszi alapműveléssel be kell dolgozni.

Lazább talajokon, illetve öntözött termesztésben a tavaszi alaptrágyázás javasolható.

Hatékony a vetéssel egy menetben sorban elhelyezett vagy teljes felületre kijuttatott és magágykészítés során bedolgozott starter trágya alkalmazása.

A starter kezelés még a jó tápanyagellátás esetén is olyan indítást jelent, mely az állomány fejlődését érdemben meggyorsítja.

A tápelemfelvétel nagyjából 5-7 leveles állapottól intenzívvé válik, és bár a nitrogén és a foszfor felvétel is zajlik, de a kálium kiugró ebben az állapotban, és egészen a címerhányásig meghatározó marad.

Ezt követően a nitrogén és a foszfor felvétele továbbra is jelentős, hiszen a termésképzés csak ezután következik.

A teljes felvett foszfor mennyiségnek legalább 70%-a ott van a csöveken lévő szemben.

A visszapótláskor a foszfor-kálium teljes mennyiségét, érdemes odaadni az őszi alapművelés időszakában és 25-30 cm-ig be kellene dolgozni a talajba.

A növény tápanyagellátásában okozott zavarok elsősorban a bemunkált szármaradványok kémiai összetételére vezethetőek vissza.

Ha tarló és gyökérmaradványt az elővetemény nagy mennyiségben hagy a talajban, akkor számítani lehet káros pentozán hatásra.

Ám megfelelő nitrogén kiegészítéssel ez a kellemetlen hatás elkerülhető, ezért kell nitrogéntartalmú komplexeket választani.

 

Tavasszal a magágykészítéskor egyértelműen a nitrogéné a főszerep.

Itt a granulált Genezis Pétisó azért jó választás, mert a tömör gömbforma egy hosszantartó elnyúló nitrogén felvevési folyamatot tesz lehetővé, és ez nagyon kedvező a kukorica számára.

A növénytáplálásunk leghatékonyabb formája a levéltrágyázás, mellyel akár 2-20-szor is hatékonyabban veszi fel a kiadagolt tápanyagokat a kultúránk, mint a gyökéren keresztül történő tápláláskor.

 

 

 

A napraforgóhoz érve a napraforgó tápanyagellátásáról szóló beszámoló mellett az input anyagok árának alakulásáról is tájékoztatást kaptunk és igyekeztek eloszlatni az ezzel kapcsolatos kialakult tévhiteket.

A Genezis NPK esetében a legnagyobb befolyással az orosz és ukrán alapanyagok vannak, terményárakban szintén, – ha kint kiugróan jó eredményű a termés, az lenyomja az európai árakat.

Ebből kifolyólag bármennyire hihetetlen, még ma 2013-ban is a régi nagy keleti országok piaci történéseitől függünk alapanyag és termény ár vonatkozásában is.

Nitrogén esetén több mint 90%-ba a nitrogén műtrágya árának meghatározó tényezője a gáz aktuális ára.

Azon országok, akik ezzel rendelkeznek, szintén befolyással vannak, amit a Nitrogénművek Zrt. úgy próbál tompítani, hogy évek óta nem a nagy hazai forgalmazóktól, hanem nyugat európai piaci tőzsdén – gyakran kedvezőbb áron – vásárolják meg a gázt.

Végezetül a nitrátérzékeny területek problémájáról és az ezzel kapcsolatos aktualitásokról, rendeletekről tájékozódhattunk.

A Genezis szakemberei segítséget kínáltak azoknak a gazdáknak, akik nitrát érzékeny területre szeretnének magas nitrogénigényű növénykultúrákat pl.: kukoricát vagy repcét vetni.

Az általuk használt szaktanácsadó program pontosan követi és segít betartani a vonatkozó rendeletek határértékeit.

Ezeken a területeken kiváló megoldás lehet a nitrogén tartalmú lombtrágyák használata.

 

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek a galériában.