fbpx

IV. Ferro-Flex nap üzemcsarnok avatás és gépbemutató lengyeltóti 2012. május 18.

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

A május hónap – a természet megújulása mellett – úgy látszik a mezőgépészet megújulását is hozza ez évben. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a hazai- és külföldi gyártók, ill. forgalmazók számos szakmai rendezvényt bonyolítottak le. Ebbe a sorba kapcsolódik a május 18-án Lengyeltótin megtartott IV. Ferro-Flex Szakmai Nap is.

A IV. Ferro-Flex Szakmai Nap ünnepi hangulatát a hozzá kapcsolódó új 900 m2-es üzemcsarnok átadása csak fokozta. Az új „Széchenyi Terv” keretében pályázatos támogatással megépült 900 m2-es csarnok átadása hozzájárul a Ferro-Flex – egyébként kiváló minőségű gyártmányainak – gyártás- és gyártmányfejlesztéséhez mind minőség, mind gyártási volumen tekintetében. Az új csarnok átadása egyben 20-30 új munkahelyet jelent. A csarnok ünnepélyes átadásán a szalagot Dr. Kardeván Endre a VM államtitkára vágta át, ezzel is jelezve a Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezettségét a hazai mezőgépgyártás fejlesztése, a gazdatársadalom erősítése, és a vidék vonzerejének növelése irányában. Az ünnepélyes szakmai napon részt vett a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója, tehát Somogy megye vezetése képviseltette magát, és természetesen lengyeltóti polgármestere is, ami alátámasztja, hogy az esemény mind a megye, mind a kistérség szempontjából rendkívüli fontossággal bír.

A szakmai program súlypontját a gyakorlati gépbemutató jelentette, mely tükrözte a Kft. vállalati koncepcióját. E koncepcióban fontosnak tartják a meglévő, a hazai- és külföldi piacon sikereket elért gyártmányaiknak, a traktorra szerelhető „Faucheux” és az FF (Ferro-Flex) homlokrakodó gépcsalád tagjainak az univerzalitás tekintetében történő fejlesztését, egyrészt a minél szélesebb traktortípus választékhoz való illesztés, másrészt a munkaeszköz-állomány vonatkozásában.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódik, hogy fontos célkitűzés az említett homlokrakodó gépcsalád továbbfejlesztése, pl. az újonnan kifejlesztett – és saját innovációt tartalmazó – változó geometriájú homlokrakodó gép bemutatása.

Természetesen a Ferro-Flex Kft. mindezek mellett törekszik az egyéb színvonalas saját termékek kifejlesztésére és gyártására. Mint a magajáró homlokrakodó gépekhez, elsősorban a teleszkópos homlokrakodókhoz kifejlesztett univerzális munkaeszközcsalád.

A munkaeszközcsalád 15 tagból áll, és tagjai gyorscsatlakozó kerettel csatlakoztathatók a teleszkópos homlokrakodó gépek emelőgémjéhez. A mezőgazdasági ömlesztett anyagok rakodására ötféle különböző kanál, ill. markolófej áll rendelkezésre – melyek a következők: szemestermény-kanál, föld-kavicskanál, ömlesztett anyagmarkoló, többfunkciós kanál, gumóskanál – természetesen többféle típusválasztékkal. A trágyarakodásra három típusban áll rendelkezésre: markolókanál, a silóblokk-vágó, és a szúrótüskés bálarendező kétféle nagyságrendben szerelhető fel a teleszkópos rakodó emelőgémjére. A nagybálák rakodására szorítópofás bálarakodófej, míg a fóliázott hengeres bálák rakodására speciális bálamegfogó használható. Ezt a munkaeszköz választékot jól kiegészíti a különböző szögben állítható, ill. hosszabbított függesztő rudazattal rendelkező tolólap. Újdonságnak és hiánypótló munkaeszköznek tekinthetjük a seprűvel kombinált kanalat, a rönkmarkoló és a ládaforgató raklapvilla bővíti teljessé a választékot.

Ugyancsak fontosnak tartja a cég vezetése és kollektívája a piaci igényekre való gyors reagálást. Ennek jegyében fejlesztették ki, és szerepel a gyártmányaik között az egyengető hengerrel szerelt középmély-lazítójuk, ill. a nagy munkaszélességű szántóföldi kultivátoruk. A gyártási profilt szélesíti a kommunális munkaeszközök gyártása.

A választék bővítésére a gyártási profiljukat a – már különböző gépkiállításokon szereplő – cserefelépítményes szállítóeszközökkel, szervestrágyaszóró, billenőszekrényes és bálaszállító felépítményekkel bővítették.

A szakmai napok eseményeit összefoglalva megállapítható, hogy olyan kistérségi helységben, mint Lengyeltóti, nagyon sokat jelent egy jól működő perspektivikus kisvállalkozás, mint a Ferro-Flex Kft. nem csak, mint a traktoros homlokrakodók, ill. a homlokrakodók munkaeszközeit (talajművelő gépeket és cserefelépítményes pótkocsikat) gyártó üzem, magas gyártási színvonalat képviselő, munkahelyteremtő és megfontolt vállalkozás, hanem a szakmai napok megrendezése egyfajta újabb helyi tradíció és hagyomány támogatója is lehet.

Dr. Kelemen Zsolt

MGI – Gödöllő