IDEAL, az ideális kombájn

Írta: - 2017 november 13.

Az AGCO csoport olaszországi gyárában, Breganzében látványos show keretében mutatta be a nemzetközi sajtó képviselőinek legújabb topmodelljét, az IDEAL kombájnt. A gazdák 2018-tól Massey Ferguson, Fendt és Challenger néven találkoznak majd vele a forgalmazóknál, különbség árban nem, csak a rendelhető opciókban lesz.

A sokoldalú IDEÁL

A betakarítás forradalmian új generációjának titulált új kombájn 6 év fejlesztési eredménye, ami azzal kezdődött, hogy világszerte 12 országban megkérdezték a gazdák véleményét, felmérték igényeiket, majd tiszta lapról indult a tervezés. Ez az AGCO életének eddigi legnagyobb projektje. A cél az volt, hogy olyan egyedülálló kombájnt fejlesszenek ki, ami minden aratandó növényhez használható, mindenféle feltétel mellett működik, a világ bármely táján. A szántóföldeken közel 50 prototípussal, különböző körülmények között végzett 250 teszt és 195 laborteszt eredménye, hogy az új konstrukciót a leghatékonyabb és legkönnyebben kezelhető kombájnnak minősítették a gazdák. Az új dizájn és sok-sok technikai megoldás mellett a hatékonyság is fontos szempont volt, hiszen a világ növekvő népességének ellátása a feladat.

A vállalat három vadonatúj modellje az egyrotoros 451 LE-s IDEAL 7, a kétrotoros 538 LE-s IDEAL 8 és a szintén kétrotoros 647 LE-s IDEAL 9, plusz ezek ParaLevel verziói. Az IDEAL 9 teljesen új piaci szegmenst céloz. A beszerelt üzemanyag-takarékos motorok: AGCOPOWER 9.8 liter (IDEAL 7), MAN 12.4 liter (IDEAL 8) és MAN 15.2 liter (IDEAL 9). A betakarítógép maximális sebessége 40 km/h.

Egyedülálló az ún. Vision-cab, azaz panorámafülke, ahonnan a teljes vágóasztalra rálát a sofőr. A gazdák kérése teljesült azzal, hogy nincs kijelző az A-oszlopon, ezzel is növekedett az üvegfelület, javult a kilátás. Jellemzője még a nagy visszapillantó tükör, a csendes, tágas és kényelmes belső tér, új klíma, szellőző ülés, hűtőszekrény, extra tárolók, és a kartámasz is új dizájnt kapott nagy információ-kijelzővel. A Tech Touch terminálnak a kezelő jobb oldalára történő 90 fokos elforgatásával tovább növelhető az asztal láthatósága.

Az IDEAL bármely napszakban ugyanolyan minőségben képes dolgozni, nem számít, hogy reggel vagy épp éjszaka van-e. A számos led lámpának köszönhetően éjszaka is nappali fényben folyhat a munka.

A kombájn még 800/70R38-as gumikkal is mindössze 3,3 m széles, így megfelel a közúti szabályoknak, de rendelhető lesz szélesebb, 3,5 és 3,8 m-es változatban is. Az első gumihevederek nagy felületéből adódóan minimális a talajtömörítés. A nyitott háromszög felfüggesztési rendszernek köszönhetően nemcsak sokkal simább a közlekedés, hanem egyszerűbb a szervizelés is. A jóval kevesebb mozgó alkatrésszel kisebb a beállítási és szervizigény is. Míg a versenytársaknál jellemzően 20 fölötti a szíjak száma, ebben a gépben mindössze 13 van. A kombájn egyedi, grafitszürke színét vadonatúj festőrendszerrel viszik fel. Az akár 12,2 m széles vágóasztal nagyhatékonyságú betakarítást biztosít. A megkérdezett gazdák egyik kívánsága az volt, hogy jó lenne, ha a fordulókban nem kellene kiszállniuk a kombájnból a vágóasztalt le- és fölcsatlakoztatni. Ez a művelet ugyanis alkalmanként 3-3,5 perc, ami szezononként összesen akár 6 órát is kitett. Nos, az innovatív automata felfogatórendszerrel 1 gombnyomásra, 5 másodpere alatt csatlakoztatható a vágóasztal a kombájnhoz. A kezelő egyszerűen megnyomja a fülkében a megfelelő gombot, és az összes mechanikus, elektromos és hidraulikus csatlakozást automatikusan elvégzi egy robotizált eljárás. A kezelő a tiszta, biztonságos vezetőfülkében marad. A vágóasztal 6,5 tonnáig terhelhető, de talán még szemléletesebb, ha azt mondjuk, hogy akár egy traktort is meg tudna emelni.


Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Profi technika

A most bemutatott gép az első önbeállítású kombájn a piacon, ami az egyéni betakarítási stratégia megadása után beállítja a rotorsebességet, a cséplőhézagot, a szitanyílást és a haladási sebességet. A kiválasztható betakarítási stratégiával minimálisra csökkenthető a sérült szemek száma és a szemveszteség, valamint növelhető a termény tisztasága. Ha esetleg a kombájnban ülő nem lenne elég gyakorlott, akkor a szintén új, gép-gép közötti kommunikáció segítségével akár a föld széléről, egy iPad segítségével más is elvégezheti a szükséges beállításokat.

A gép 52 egyedi érzékelővel rendelkezik, melyek a rendszer működését figyelik. Ebből 40 szenzor a termény áramlását ellenőrzi a folyamat elejétől a végéig, 12 pedig a végső magveszteséget.

A betakarítógép képes hangfrekvencia alapján megkülönböztetni a magot az egyéb odakerülő anyagoktól. Az intelligens kombájnban a kezelő nemcsak kiválaszthatja a számára legoptimálisabb betakarítási módot, hanem azt is valós időben láthatja, hogy mi történik a gépben a rotoroktól kezdve egészen a teljes rostatérig. Ez a funkció lehetőséget biztosít a szükség szerinti, azonnali beavatkozásra.

A 4,84 m-es Helix rotor jelenleg a piacon a leghosszabb, ami egyrészt biztosítja a kimagasló szalmaminőséget, kímélő magkezelést és minimális terményveszteséget, másrészt az alacsony fordulatszámnak köszönhetőin kisebb a gép fogyasztása.

Az út hossza és az a tény, hogy a szalma a gravitáció hatására közvetlenül a szecskázóba esik, a lehető legkisebbre csökkenti a teljesítményigényt. A rotor hossza és az 1,66 m2-es cséplőfelület nagy teljesítményt tesz lehetőivé, alacsony szemveszteség mellett.

A rostafelület nagysága a 7-es és 8-as modelleknél 4,9 m2, a 9-es modell esetében pedig 5,4 m2.

A tisztítófelület a 7-es és 8-as modelleknél 8,8 m2, a 9-es modellnél 9,3 m2.

A forradalmian új ciklon tisztítórendszerben a könnyű 22 kg-os első és 55 kg-os hátsó maggyűjtő biztosítja az egyenletes és hatékony terményáramlást szép tiszta maggal a folyamat végén.

Az IDEAL 6-os és 7-es 12.500 literes sztenderd magtartálya helyett opciósan választható a 9-esnél már alapfelszereltségnek számító 17.100 literes magtartály, ami az iparág jelenlegi legnagyobbja, melynek a csigája másodpercenként 210 litert ürít.

A jobb maradványkezelés érdekében az új kombájnok leegyszerűsítik az apróra vágott szalma kezelését, mivel az egyenletesebben terülhet el szélesebb területen.

Az IDEAL jövője

A gyártó vállalja, hogy a szükséges alkatrészeket maximum 1 napon belül megkapják a gazdák. Magyarországon ehhez az importőr Austro Diesel Bécs melletti, 24 órán belül teljesítő alkatrészellátási központját használják majd.

Az AGCO 2018. januárjától létrehoz egy diagnosztikai központot, mely akkortól kezdve segíti majd a forgalmazók és ezáltal a gazdák munkáját.

A mostani fejlesztés hatalmas beruházás annak érdekében, hogy a cégcsoport a piac vezető kombájnforgalmazójává válhasson. A tervezett eladás 2.500 db/év, ebből 1.000 db Európában. Az AGCO vezetődnek várakozása szerint a 8-as típus lesz a legnépszerűbb. Az IDEAL valószínűleg a nagyobb gazdaságok gépe lesz, de a korábbi modellek továbbra is rendelhetők. Európában a jelenlegi Delta modell piaci szegmensét veheti át.

A nagyközönség a hannoveri Agritechnika kiállításon tekintheti meg először az IDEAL-is kombájnt, addigra már az ára is publikus lesz. Egyelőre csak annyit tudhatunk, hogy értékes gép lesz…

Sós Rita

További információért forduljon a Massey Ferguson hazai importőréhez – az Austro Dieselhez!