fbpx

A szárítófejlesztési program tovább folytatódik az IKR Zrt.-nél

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 01.

A 2009-es év mérföldkő volt az IKR Zrt. Gyártó- és Javítóüzemének életében. A saját fejlesztésű IKR-F3 adapterek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: 7 ilyen adaptert tudtunk felépíteni a tavalyi évben. A B3-15-ös terményszárítóból pedig 10 tornyot értékesítettünk.

Az idei évben termelésünket és eladásainkat kétszeresére szeretnénk növelni, továbbra is számítva a gazdálkodók bizalmára és márkahűségére. Több mint 80 elfogadott pályázat garantálja terveink realitását.

Szárító gyártmányaink egy hosszú, folyamatos fejlesztés eredményeként jöttek létre. A hazai mezőgazdasági üzemek a kukoricatermelési rendszerek létrejöttével az 1970-es évek elejétől nagy számban igényeltek nagy teljesítményű terményszárító berendezéseket. Ennek kielégítésére Bábolnán, az akkori Bábolnai Állami Gazdaság Ipari Üzemében kezdték meg -az amerikai Cambell szárítók mintájára- a Bábolna B1-15 típusú toronyszárítók gyártását. 2003-ig közel 1200 ilyen első generációs szárító került felépítésre Magyarországon, jelenleg mintegy 600-700 működik még, főleg kukoricaszárításban.

A műszakilag elavult B1-15 szárítók azonban már nem felelnek meg a korszerű követelményeknek, főleg energiahatékonyság és porterhelés tekintetében, ezért az IKR Zrt. 2005-ben megvásárolta a volt Ipari Üzem termékpalettáját, és átvette a közel 30-éves szárítógyártási tapasztalattal rendelkező szakembergárdát.

Az első lépésben az F1, F2-es adapterek gyártására esett a hangsúly, később a megváltozott piaci helyzet, a szárító korszerűsítési program motiválta a B1-15 / B2-15-ös szárítók alapkonstrukcióinak jelentősebb továbbfejlesztését. A legújabb követelményeknek megfelelően kifejlesztettük a B3-15-ös terményszárítót, amivel korszerű, energiatakarékos, környezetbarát, és így az FVM legújabb előírásait teljesíteni képes, merőben új szárítót tudtunk elkészíteni 2006-ra. Az első referenciatelep Magyarhomorogon épült fel, amit eddig 25 telep követett. A B3-15-ös terményszárítót jelenleg is folyamatosan fejlesztjük a vevői igények és a minél magasabb műszaki tartalom érdekében. Hivatalos mérések alapján a fajlagos energia-felhasználás mindössze 3,6-3,7 MJ/kgvíz, amit tovább javít a tavalyi évtől alkalmazott teljes hőszigetelés.

A gazdálkodók 2009-ben ismerhették meg széles körben az IKR-F3 energiatakarékos adapterünket (1. kép). Felismertük, hogy a régi szárítótelepek a közeljövőben nem üzemelhetnek tovább, mert az eredeti technológia már sem az energiahatékonysági, sem a porterhelési jellemzők szempontjából nem felel meg a mai követelményeknek. Emellett azonban azt is tudtuk, hogy a legtöbb szárítót üzemeltető gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy új szárító építésébe kezdjen, így mindenképpen olyan megoldást kerestünk, amely lehetővé teszi az eredeti építmények megtartását.

Az IKR-F3-as adapter felszerelése a legolcsóbb megoldás a B1-15-ös, B2-15-ös terményszárító tulajdonosoknak, hogy szárítóikat az új előírásoknak megfelelően tovább üzemeltethessék. Fejlesztésünk nem titkolt célja a régi Bábolna típusú szárítók életben tartása úgy, hogy az összenergia felhasználásukat harmadával csökkentsük, és környezetvédelmi szempontból is megfelelővé tegyük. Ezen célok teljesültek, és az IKR-F3-as adapter piaci bevezetése sikeresen megtörtént.

Miért is fontos az IKR-F3-as adapter a gazdálkodóknak?

Egyrészt azért, mert csak az IKR-F3-as adapterrel felszerelt régi Bábolna szárítók képesek megfelelni a 21/2001-es kormányrendelet előírásainak.

Másrészről fontos megemlíteni a hatékony energia-felhasználás, az energia-takarékosság kérdését is.

Dr. Herdovics Mihály, az FVM tudományos osztályvezetője segítségével számításokat végeztünk, és kimutattuk, hogy minimum 22,5 százalékos energia-megtakarítást érhetünk így el. A szárító fajlagos energia-felhasználását jelentősen lehet csökkenti az IKR-F3-as adapter segítségével, 5,6-5,4 MJ/kgvíz értékről 4,2-4,1 MJ/kgvíz értékre.

A berendezés magyar termék, saját fejlesztésünk, és örülünk, hogy népszerű a gazdák körében.

Fontos kérdés, kinek is ajánljuk az IKR-F3-as energiatakarékos adaptert?

Azoknak a gazdálkodóknak, akiknek nincsen lehetőségük új szárítót építeni, Bábolna szárítójukat azonban tovább szeretnék működtetni hosszabb távon.

Az IKR Zrt. nem csak gyártója, hanem kivitelezője is a beruházásoknak. Komplett szolgáltatásával áll partnerei rendelkezésére. Az IKR Zrt. vállalja a B1-15 / B2-15-ös szárítók F3 adapterrel történő korszerűsítését, illetve B3-15-ös szárítók építését az FVM előírásainak megfelelően. A felméréstől az engedélyezési eljáráson keresztül a kivitelezéssel bezárólag teljes szolgáltatást tudunk nyújtani.

Itt szeretném megemlíteni, hogy 2009-ben mindkét gyártmányunk Magyar Termék Nagydíjat nyert, ami a minőség és megbízhatóság magas szintű elismerése. Fontos számunkra, hogy egy független, külső szervezet értékeli ilyen nagyra munkánkat.

A fejlesztés továbbra sem állhat meg, az IKR saját gyártású termékpalettája tovább bővül…

A 2010-es év első félévében tervezzük az IKR-F4-es adapter megvalósítását, amivel a jelenlegi két darab, egyenként 2 MW teljesítményű blokkégőt szeretnénk kiváltani egy darab 3 MW-os korszerű szőnyegégővel. A fejlesztés lényege, hogy a régi szárítók szekcióinak meghagyásával egy teljesen új „hideg” oldalt IKR-F3 adapterrel, és egy „meleg” oldalt IKR-F4-es adapterrel szeretnénk kialakítani.

Ezzel a megoldással reméljük, hogy a felújított Bábolna szárítók fajlagos energia felhasználása felveszi a versenyt az új építésű szárítók energiafelhasználásával, és méltó konkurenciája lesz az új szárítóknak.

Milyen jelentősége van az IKR Zrt. számára a szárítóberendezések gyártásának, építésének és fejlesztésének?

A cég összforgalmához viszonyítva viszonylag alacsony arányt képvisel ez a tevékenység. A jelentősége azonban abban van, hogy az IKR Zrt. gyakorlatilag e berendezésekkel lett igazi gépgyártó, és a MEGOSZ (Mezőgépgyártók Országos Szövetsége) tagja. Terveink szerint ez csak az első lépés, amit a továbbiakban más, saját fejlesztésű gépek is követnek majd, mint például a kéttengelyes, BPT-220-as, 20 tonnás, univerzális szerves trágyaszórónk, amit a gazdálkodók egész évben tudnak használni fel és leszerelhető adapterekkel.

A fentiek alapján látható, hogy jelentős erőfeszítéseket teszünk a hazai mezőgazdasági gépgyártás erősítésében is. Kifejezett célunk, hogy egyre nagyobb arányban lássuk el a termelőket Magyarországon gyártott eszközökkel, magyar alvállalkozók és hazai munkaerő bevonásával.

Balla Jenő
üzemigazgató