fbpx

A szarvasmarha szekcióban idén 8 nemzetközi bíró érkezik külföldről a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra.

Írta: - 2014 április 14.

A Holstein bíró a dán Neils Erik Haar lesz, a Limousin és a Blonde fajtákat 2-2 francia, míg a Charolais fajták 3 brit bíró fogja bírálni a hazai szakemberek segítségével. Idén először hölgy bíró is ellátogat a kiállításra, Jeanne Orlianges személyében, aki a Limousin fajták egyik ítésze lesz.

Damien CRANSAC:

2009-ben vette át a 165 hektáros családi gazdaságot és a 130 tehénből és szaporulatából álló blonde d’Aquitaine törzstenyészetet szüleitől. A bevételeik nagy része a tenyészállatok (bika és üsző) értékesítésből származik. Néhány éve show bíróként is fel szokták kérni a kiállításokon.

Damien CRANSAC: 2009-ben vette át a 165 hektáros családi gazdaságot és a 130 tehénből és szaporulatából álló blonde d?Aquitaine törzstenyészetet szüleitől. A bevételeik nagy része a tenyészállatok (bika és üsző) értékesítésből származik. Néhány éve show bíróként is fel szokták kérni a kiállításokon

Nicolas DAYDÉ:

2006-ban vette át szüleitől a farmot, amelyet több mint 50 éve alapított a család. Jelenleg 140 ha-on gazdálkodik. Blonde d’Aquitaine törzstenyészete 115 tehénből és szaporulatából áll. Embrió mosással és beültetéssel is foglalkoznak. A bikák közül a legjobbakat tenyészbikaként, a többit hízómarhaként értékesítik, az üszők nagy részét utánpótlásnak meghagyják, a többit tenyészállatként értékesítik. A selejt teheneket meghizlalva adják el a vágóhídnak. Show bíróként több regionális kiállításon szerzett tapasztalatot.

Nicolas DAYDÉ: 2006-ban vette át szüleitől a farmot, amelyet több mint 50 éve alapított a család. Jelenleg 140 ha-on gazdálkodik. Blonde d?Aquitaine törzstenyészete 115 tehénből és szaporulatából áll. Embrió mosással és beültetéssel is foglalkoznak. A bikák közül a legjobbakat tenyészbikaként, a többit hízómarhaként értékesítik, az üszők nagy részét utánpótlásnak meghagyják, a többit tenyészállatként értékesítik. A selejt teheneket meghizlalva adják el a vágóhídnak. Show bíróként több regionális kiállításon szerzett tapasztalatot.

Az Alföldi Állattenyésztési Napok mindhárom Charolais bírája gyakorlott tenyésztő és bíró az Egyesült Királyságból, Angliából

1) Alasdair Houston is the present Chairman of BCCS. He has a 60 cow Charolais herd based at Gretna Green in Scotland. Alasdair has judged Charolais cattle at the major shows and sales in the Uk and has judged in Ireland and France.

His Gretnahouse herd was founded in 1967 by his late father Adair Houston and has been a very successful herd. His top priced bull sold by auction sale was 25,000 pounds.

Alasdair Houston a Brit Charolais Szarvasmarha Társaság jelenlegi elnöke. 60 Charolais tehénből álló gulyáját Gretna Green környékén tartja Skóciában. Alasdair a legnagyobb fajtabemutatókon és vásárokon bírál Charolais kategóriában az Egyesült Királyságban, illetve Írországban és Franciaországban.

Gretnahouse nevű állománya, amelyet néhai édesapja, Alasdair Houston alapított 1967-ben, figyelemreméltó eredményeket ért el. A legmagasabb áron elkelt charolais bikájáért 25,000 fontot fizettek egy árverésen.

2) Murray Lyle is a past chairman of the BCCS and is also a former President of Charolais International when the BCCS hosted the World Charolais Technical Congress in 1997. Murray has also judged the major sales in Perth, Carlisle etc as well as the Royal, Royal Welsh and Royal Highland Shows. He has also judged in France, Ireland, Brazil, and Canada.

Murray joined BCCS in 1988 and has a herd of 50 Charolais cows and sells bulls and females privately and through Society Sales. He has also exported semen and embryos into Europe and Australia.

Murray Lyle a Brit Charolais Szarvasmarha Társaság korábbi elnöke, aki egyben a Nemzetközi Charolais Szövetség elnöke is volt az 1997-es Charolais Technikai Világtalálkozó alatt, amelyet a Brit Charolais Szarvasmarha Társaság rendezett. Murray bírált Perthben, Carlisle-ban, továbbá a Királyi, Wales-i Királyi és Skót Felvidéki Királyi Kiállításokon is. Bíra szerepet töltött be francia, ír, brazil és kanadai rendezvényeken is.

Murray 1988-ban csatlakozott a Brit Charolais Szarvasmarha Társasághoz. Tenyészete 50 Charolais tehénből áll, teheneit és bikáit magán úton, illetve a Társaság által szervezett vásárokon értékesíti. Ezen túl spermát és embriót exportál Európába és Ausztráliába.

3) Peter Donger is a past Chairman of the BCCS and founded his 150 cow Seawell Charolais herd in 1986. Peter is an accomplished judge and like Murray has judged not only all the major shows and sales in the UK but also in France, Ireland and Canada. Peter has also exported semen and embryos into Europe and Canada.

Peter Donger szintén betöltötte korábban a BCCS elnöki tisztét. 150 tehénből álló Seawell Charolais telepét 1986-ban hozta létre. Peter szintén rutinos bíráló, és mint kollégájához, Murray-hez hasonlóan nemcsak az Egyesült Királyság legfontosabb nemzeti kiállításain és vásárjain bírál, hanem Franciaországban, Írországban és Kanadában is. Peter Donger szintén embirókat és spermát exportál Európa számos országába és Kanadába.

Niels Erik Haahr

1973-ban született és mindig is érdeklődést mutatott a szarvasmarha-tenyésztés iránt. 25 évvel ezelőtt vásárolta az első állatát, melyeket további nagy értékű egyedek vásárlása követett Németországból, Hollandiából és az USA-ból.

A mezőgazdasági felsőfokú iskolájának ideje alatt 12 hónap gyakorlatot töltött az USA-ban és Kanadában és nagy gyakorlatot szerzett a tehenek kiállítási előkészítésében. Visszatérve Dániába a legfiatalabbak egyike volt, aki elindította a fiatal tenyésztők klubját.

Az Anderstrup Holstein Farm tulajdonosa lett az apjával együtt, és intenzív tenyésztői munkát folytatott a gazdaságban. Később Niels Erik Haahr résztulajdonos lett az Anderstrup családi vállalkozásban ahol 250 magas termelési szintű tehenet tartottak. Később szövetkeztek a Tirsvad Holstein-nel és megalakították a nemzeti és a nemzetközi piacon egyaránt jól ismert Tirsvad-Anderstrup Holstein tenyésztő központot.

A Tirsvad-Anderstrup Holstein ismert számos pozitív eredményű bikájáról Dániában és a nemzetközi Mesterséges Termékenyítő Állomásokon egyaránt, valamint kimagasló eredményeikről a dán nemzeti showkon. Napjainkban az Anderstrup Holstein 300 tehénnel működik, melyek 365 napos termelése 14 000 kg.

Niels Erik Haahr részt vett számos bírói képzésen Dániában és napjainkban egyike a dán vezető bíróknak. Számos regionális és Nemzeti showt bírált Dániában, s Fiatal felvezetők versenyét szintén. Bírált még Európa számos országában, többek között Portugáliában, Svédországban.

2013-ban a Fribourgi Európa Bajnokság Fiatal felvezetők versenyének bírója volt, illetve a vörös holstein egyedek bírálatát is ő végezte.

Kiválóan beszél angolul.

Limousine tenyésztők

Gilles Lequeux (férfi)

Szülei limousin tenyésztők voltak, testvére ma is a fajta egyik legsikeresebb francia tenyésztője.

A Francia Limousin Tenyésztők Egyesülete által a tenyészállatok kereskedelmét szervező Interlim cég munkatársa.

Feladatai közé tartoznak a tenyészállat árverések, értékesítések szervezése, valamint a fajta nemzetközi ismertségének növelése, kapcsolattartás külföldi tenyésztőkkel és tenyésztőszervezetekkel.

Gilles Lequeux (férfi)

Jeanne Orlianges (hölgy)

Fiatal limousin tenyésztő. 2001 óta saját, 90 tehénből és 6 bikából álló törzstenyészetéhez 130 ha tartozik. Legeltetésre alapozott húsmarhatartást folytat, a teheneket télen kifutós rendszerű fedett helyen tartja. 2007 óta rendszeresen bírál tenyészállat kiállításokon Franciaországban, 2012-ben pedig Mexikóban kérték fel show bírálatra.

Jeanne Orlianges