fbpx

A szőlők, gyümölcsösök betakarításával megkezdődtek az év tanulságainak elemzései is

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 03.

Amit ma már dokumentálni lehet, az a rég nem látott mennyiségkiesés, az alacsony cukor tartalom és a magas savtartalom. Valójában várható a rossz minőségi mutatók alakulása. Mint a növénytermesztés más területein, itt is egyértelműen kijelenthetjük, hogy csak tapasztalatokhoz épített tudás már nem védte meg az ültetvényeket, nagyban kellettek a biológiai és a kémiai ismertek, a szaktanácsadás, a növényvédőszerek tapasztalatai.

A Győri Agroker elsősorban a műszaki háttér biztosításával próbált meg a gazdák gondjain enyhíteni, úgy, hogy folyamatosan (havonta) tartottak különböző helyszíneken szakmai napokat, gyakorlati gépbemutatókat. A jelentős területeken elvégzett új telepítések egyre jobban igénylik a műszaki háttér biztosítását, hisz nemcsak a területek nagysága indokolja mindezt, hanem az az egyszerű tény, hogy egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni. Szerencsére a műszaki vívmányok képesek kiváltani nagyrészt a kézi munkaerőt, de ehhez szakemberekre, műszaki tanácsadókra, tapasztalatokra és jelentős szőlészeti biológiai ismeretekre van szükség.

A szőlészeti szerkezet átalakítása kapcsán ezidáig is és várhatóan 2015-től ismét jelentős pályázati lehetőségeket kapnak a termelők és a kereskedők egyaránt. A nem „kétforintos” gépek kiválasztása, a funkciójukhoz kötődő működtetésük az erőgépek jó megválasztásával kezdődik. A gomb és kabát viszonyát figyeljük, hisz csak egy példát említve nagy csalódást okozhatunk önmagunknak, ha a hidraulikus teljesítményeket figyelmen kívül hagyjuk, vagy hasonló lehet a mellső felfüggesztések hiánya. A szakmai napok szervezésével szeretnénk minden esetben nyomatékot adni a gépek csatolhatóságának, a földrajzi, domborzati viszonyoknak, a szőlők biológiai folyamatainak. A Győri Agroker Zrt. műszaki csoportja ez évben is arra törekedett, hogy ne csak egyszerűen értékesítsen egy gépet, hanem a vevőt lássa el szakmai tanácsokkal, biztosítsa számára saját gazdaságában a kipróbálást, segítse a megvásárolt gépek beüzemelését, felszerelését.

Hogy a szakmai ismereteink megalapozottak legyenek, a 2014. évben a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemmel közösen kísérleteket kezdeményeztünk. A biológiai ismereteket az egyetem, míg a műszaki hátteret a Győri Agroker Zrt. biztosította. A kísérletek a cukor és savszintek optimalizálására irányultak, remélhetően a szüretek után az első év tapasztalatait a nagyközönséggel is meg tudjuk osztani. Hasonló kezdeményezések jelentek meg a növényvédelem területein is, mely újszerű műszaki megoldásokat igényel. A kísérleti területek már ez évben rendelkezésre álltak, s a jövőre nézve is jelentős az érdeklődés. Az alkalmazott elektrolízises permetezéstechnika jelentős költségkíméléssel, illetve környezeti terhelés csökkentéssel védi a régi és új telepítéséket.

A szakmai napok rendezésében jelentős segítséget kaptunk a Balatonfüredi Bor Út Egyesülettől, a Sopron VIN Kft.-től, a móri molnár Borháztól, illetve a napi feladatok, a regisztrációs mérések, analizálások terén Tálas Tamás és Németh Csaba nagyfokú támogatását élvezhettük. A közreműködést ezúton is szeretnénk megköszönni.

Bízunk abban, hogy a 2014. év műszaki szakmai sikerei méltóan hirdetik a Győri Agroker Zrt. által nyújtott szolgáltatások hatékonyságát. Mi továbbra is rendelkezésükre állunk az értékesítésen túl a tudományos feladatok, megoldások közvetítésében és a saját erőből való finanszírozásban is.

Németh Zoltán

Gép-Alkatrész-Műszaki Üzletágvezető

+36-30/305-6784

[email protected]