fbpx

A Szőlőőr az év agrárinnovációja

Írta: Szerkesztőség - 2015 április 20.
Az utóbbi évek során a SmartVineyard / Szőlőőr rendszerrel jelentős hazai és nemzetközi technológiai sikereket elérő QuantisLabs Kft. újabb nagyobb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a beérkezett pályázatok alapján a Magyar Innovációs Szövetség a 2014-es év legjobb agrár innovációjának választotta a szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő precíziós szenzorhálózatot.
A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására számos jelentős pályaművet nyújtottak be különböző magyar cégek. A bírálóbizottság a gazdasági mutatók, a műszaki, gazdasági előnyök alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű és már az üzleti életben is sikeres innovációkat. A pályázatra a gazdaság különböző ágazataiból – mezőgazdaság, élelmiszeripar, informatika, vegyipar, egészségipar – érkeztek kreatív és kiemelkedő gazdasági eredményt bemutató pályamunkák.
A Parlamentben rendezett ünnepélyes ceremónián a Földművelésügyi Minisztérium Agrár Innovációs Díját Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezetője vette át a Szőlőőr / SmartVineyard rendszerért. A díjat átadó dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy a Szőlőőr rendszer nem csak agrár, hanem környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú, hiszen a permetszer-optimalizálásnak köszönhetően segít elkerülni a túlzott vegyszerhasználatot.
A szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő SmartVineyard szenzorhálózat a tavalyi évben harmadik helyezett lett a szoftveróriásról elnevezett Intel Business Challenge-n, a kaliforniai Intel Global Challenge döntőn pedig húszezer technológiai projekt közül a legjobb tíz közé sorolták. A rendszert fejlesztő QuantisLabs Kft. az Uniós Horizon 2020 alapjából több mint egymillió eurós befektetéshez jutott, melyet a rendszer további növénykultúrákra való adaptálására használhat. Az idehaza Szőlőőr néven értékesített döntéstámogatási-rendszert ma már olyan borászatok használják, mint Bock Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészete, Sausksa vagy a Royal Tokaji Borászat.
További díjazottak
A 2014. ÉVI INNOVÁCIÓS NAGYDÍJBAN ÉS A SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA 2014. ÉVI INNOVÁCIÓS DÍJ:
  • SANATMETAL KFT. a VORTEX poliaxális csontlemez rendszerért
A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI IPARI INNOVÁCIÓS DÍJ:
  • EGIS GYÓGYSZERGYÁR ZRT. a Bisoprolol-Amlodipin fix kombinációs tabletta kifejlesztéséért
A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI KÖRNYEZETVÉDELMI INNOVÁCIÓS DÍJ:
  • a MOL NYRT. ÉS A STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. a gumibitumen technológia és gumibitumennel épített aszfaltút fejlesztésért
A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI AGRÁR INNOVÁCIÓS DÍJ:
  • QUANTISLABS KFT. a Szőlőőr rendszerért
A NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 2014. ÉVI INNOVÁCIÓS DÍJ:
  • MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. az univerzális forgóvázas darus jármű kifejlesztéséért
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG 2014. ÉVI STARTUP INNOVÁCIÓS DÍJ:
  • Synetiq Kft. a neuromarketing média kutatási technológia kifejlesztéséért
Díjaink:
  • Intel Global Challenge, legjobb 8 projekt, 2014
  • Intel Business Challenge Europe 3. hely, 2014
  • Cambridge-i Egyetem CUTEC startup verseny, legjobb 10 projekt, 2014
  • Hónap Vállalkozása Díj (Nemzetgazdasági Minisztérium), 2014
  • Magyar Innovációs Nagydíj – külön elismerés, 2014
  • Debreceni Egyetem – FORT Innovációs Díj – 2013
  • Magyar Innovációs Díj – külön elismerés, 2012
  • Innovative Excellence, Taiwan – bronz medál, 2011
  • AgroArca Díj, Horvátország, 2011
  • Stanford Egyetem legjobb 10 projekt (Stanford University Graduate School of Business) – 201
A technológia leírása
Maga a SmartVineyard technológia nem csak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket.