A tavalyihoz hasonló búzatermés várható

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 28.

A nyári aratású szántóföldi növényekből várakozáson felüli termésmennyiséget, 7,7 millió tonnát takaríthatnak be a mintegy 1,6 millió hektárról, hangzott el az aratási koordinációs bizottság csütörtöki ülését követő tájékoztatón.

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával: az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből várakozáson felüli termésmennyiséget, 7,7 millió tonnát takaríthatnak be a mintegy 1,6 millió hektárról, jelentette be az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón. Feldman Zsolt az aratási koordinációs bizottság ülését követően ismertette, hogy a becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától.

Őszi búzából mintegy 952 ezer hektárról takarítanak be, őszi árpát 218 ezer hektárról és repcét 296 ezer hektárról, olvasható az MTI hírében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes becslései szerint az idei hektáronként 5 kilogrammos átlaghozammal a tavalyihoz hasonlóan 5 millió tonna búza várható. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 916 ezer tonnára, őszi árpából pedig 3,3 százalékkal többre, 1,1 millió tonnára számítanak.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kitért arra, hogy világpiaci elemzők a 2019-2020-as szezont kiszámíthatatlannak nevezték a gabonaárak alakulása szempontjából, miután az afrikai sertéspestis kínai terjedése jelentősen csökkentette a keresletet a világ gabonapiacán, amelyre az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok is negatívan hatnak. Európában ezzel ellentétes folyamat zajlik, Kína próbálja a fehérjeigényét pótolni, amit a nyugat-európai sertéstenyésztők elégítenek ki. A sertéshús árának emelkedése pedig húzza a takarmányárakat, a gabonaárakat is felfelé.