fbpx

Havi mezőgazdasági árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 05.

Műtrágya

A nitrogénárak a világpiacon továbbra is erősek, és nem sok jel mutat a csökkenések irányába. Noha cikkünk leadásának időpontja előtt stagnált az áremelkedés, ez csupán időnyerés lehet az újabb áremelkedés előtt a nitrogénpiac legnagyobb áruterméke, a karbamid frontján. Az elemzések alapján októberben Brazíliában kifejezetten hiány lesz ureából, melynek mértéke akár 150 ezer tonna is lehet. A helyiek ugyan vásárolgatnak, de hamarosan fizikailag is szembesülhetnek az esetleges áruhiánnyal. Indiában hamarosan újabb tendert írhatnak ki, feltehetően januári szállításra, ami nem fogja csillapítani a nemzetközi keresletet. A várható mennyiség akár 1 millió tonna is lehet. Az értékesítések jól mennek a globális piacokon. November hónap is nagymértekben értékesített, kevés már az eladatlan készlet. Természetesen kereskedőknél lehet kötni, ami még inkább árfelhajtó hatással lehet a piacra. Egyetlen kérdés az árak felső határánál a gabonák árának alakulása. Amennyiben nem tudnak az árak tovább emelkedni azon a fronton, akkor egy idő után a magas műtrágyaárak már nem lesznek kifizetődőek. Ez csökkentheti a keresletet, ami megálljt szabhat majd az áremelkedésnek.

A prillézett urea-árak a fekete-tengeri kikötőkben már 300 dollár felett mozognak, és megközelítik a 310 dolláros szinteket is. A horvát/román kikötőkben ennél is magasabban lehet árut kötni, ott már akár 330 dollárt is fizetnek egy tonnáért a vásárlók. A granulált urea ára ezeknél az értékeknél akár 15 dollárral is magasabb lehet. A CAN (kalcium-ammónium-nitrát) ára (leszállítva a vevőkhöz) Németországban 215 eurós árszint körül mozog. Természetesen ez egy átlagár, a logisztikai költségek befolyásolhatják a végleges árat. Az ammónium-nitrát ára a Fekete-tengernél 200 dollár körül mozog, ennek ára enyhe csökkenést mutatott cikkünk leadásának ideje előtti héten. Mint ismeretes, a piac erősen elmozdult az elmúlt években az ammónium-nitrát felhasználása felől, és áttolódott más nitrogéntermékek felé. Az ammónium-szulfát nyugat-európai ára 140, míg a granulált formátum ára 175 dollár körül mozgott egy tonnára vetítve az elmúlt időszakban. E kaprolaktám alapú termékek esetében a Fekete- és Balti-tengereknél is hasonló árszint volt.

A foszforárak viszont inkább közelebb állhatnak a trendfordulóhoz. Stagnálnak az árak, és a piac kivár, hogy merre tovább. Ahogy a dél-amerikai földrészen a szójaapplikáció szezonja a végéhez közeledik, a kereslet csökken, ami miatt elsősorban a MAP-árakban az elemzések inkább csökkenéseket várnak, míg a DAP-áraknál még stagnálást. Indiában csökkent a DAP iránti vásárlási kedv, az új árakat teszteli a piac. Szeptemberben még jó volt a kereslet, ez októberre lelassult. Kínában az erősebb dollárnak is köszönhetően inkább már csökkenésről lehet dolláralapon beszélni. A DAP marokkói ára továbbra is 450-es szinten mozog, míg a MAP-árak ennél 10 dollárral alacsonyabb értéken mozognak. A litván DAP ára megegyező szinten van a marokkói áruéval, azaz az is 450 dolláros áron kíván gazdát cserélni. Általában inkább árrést lehet látni a litván és a marokkói áruk között, ami mostanra eltűnt, az árak kiegyenlítődtek. Ez a világpiaci értékesítések tekintetében hátrányt jelenthet a litván árunak, hiszen a logisztikai költségek olcsóbbak a Földközi-tengertől, mint a Baltikumtól. A nyersanyagok közül az ammónia és a kén árai továbbra sem csökkentek.

Hasonlóan a foszforhoz, a káliumárak is inkább a stagnálás útjára léptek az elmúlt hetekben. Azonban a kínálat szűkössége miatt nem biztos, hogy ez így is marad. Elemzők szerint Európában is szűkösek az elérhető készletek granulált kálisóból, ami az elkövetkező időszakban további áremelkedésekhez vezethet.

Gabona


A decemberi lejáratú malmibúza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchat.com

A Párizsi Árutőzsdén, a MATIF-on a malmibúza jegyzései a 200 és 205 eurós árak között mozogtak az elmúlt hetekben. Az aratás elmúltával az európai fundamentumok nem változtak, továbbra is közel 138 millió tonnásra teszik az uniós búzatermelés mennyiségét, ami mellett várhatóan egy 6 millió tonna importtal és 23 millió tonna exporttal kalkulálnak az elemzések. A takarmányipari felhasználásra 53 millió tonnás a számított érték, ami természetesen nem foglalja magában a melléktermékek piacát. Mindezek mellett a zárókészlet várhatóan jelentősen csökkenni fog, hiszen míg az idei nyitókészlet nagysága közel 15 millió tonna volt, addig a várható év végi átmenőkészlet inkább a 10 millió tonnás szintet fogja közelíteni. Ez a teljes európai felhasználás, ami várhatóan 125 millió tonna lesz az idei évben, tükrében 8%-os készletnek felel meg a tavalyi közel 12%-os készlethez képest. Ráadásul úgy, hogy az idei felhasználási adatokat az elemzők alacsonyabbra várják, mint a tavalyiak voltak.2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, forrás: barchart.com

Globális szinten a búzaárak erősödtek, miután minőségi problémák láttak napvilágot Kanadában; illetve Ausztráliában az időjárás igen száraz, ami előreláthatóan csökkentheti majd a termésnagyságot is. Kanada sok termőterületén hó van, ami a munkálatokat nehezíti.


3-as ábra: Az novemberi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

A kukorica ára az európai árutőzsdén csökkent az előző időszakhoz képest, ami inkább az aratási nyomásnak tudható be, mintsem komoly változásoknak. Elemzések ugyan egy millió tonnával növelték a várható uniós termés mennyiségét, de ez nem jelent érdemi változást, várhatóan továbbra is közel 20 millió tonna importra szorul majd az Európai Unió. Az uniós zárókészletek nagysága a búzához hasonlóan közel 30%-kal csökkenhet a tavalyi évhez képest. Globálisan a kukoricatermés nagysága továbbra is jó, a számítások alapján közel 1,07 milliárd tonnáról beszélhetünk. Az amerikai piacon inkább áremelkedésről lehet beszélni az elmúlt hetekben, ami a Chicago-i Árutőzsde árain is látható. A technikai elemzés alapján további erősödés várható, és akár a vékánkénti 4 dolláros szintet is elérheti az árszint. A fundamentumokat figyelve a legnagyobb problémát az elhúzódó aratás jelenti, bár az eddigi betakarítási adatok alapján nagy termésre lehet számítani.

Takarmány

Az iránymutató Chicago-i Árutőzsdén a szójadara ára szeptember második felében és októberben enyhén erősödött, és a 320 dolláros irány felé mutat. Ez a szeptemberi mélyponthoz képest közel 20 dolláros árnövekedést jelent. Egyes elemzők a szezonbéli irányárakat egyelőre a 290 és 330 dolláros szintekben állapították meg. Ebben változás még nincsen, annak ellenére, hogy most az amerikai rövid tonnára a maga 320 dolláros árszintjével a szójadara a felső határsávját súrolja.


A decemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

Amennyiben a teljes olajosmag-termelést globálisan nézzük, akkor az elemzések alapján közel 604 millió tonnás termésről beszélhetünk az idei szezonban. Ebből a szójabab közel 370 milliós tonnával veszi ki a részét, ami rekord mennyiségnek számít. A zárókészletek számításait figyelembe véve a szójabab még ennél is nagyobb részt hasít ki magának, hiszen a mostani elemzői kalkulációk alapján az olajos magvak év végi átmenőkészlete közel 124 millió tonna lehet, míg a szójababé 110 millió.


Inflációs mutatók ármeghatározódás szerinti csoportosításban, forrás: MNB

Várhatóan idén is tovább nő a kereslet a szójabab két társtermékére, a szójadarára és az olajra. A kereslet folyamatosan, évről-évre növekszik. Az idei, 2018/19-es évben már várhatóan több mint 242 millió tonna szójadarát gyártanak majd a világkereskedelemben. Összehasonlításképpen ez a tavalyi évben közel 232 millió tonna volt, míg egy évvel korábban 225 millió tonna. A szójadaraárak enyhén, de mégis emelkedést mutattak, ami több indokra vezethető vissza. Egyrészről az aratások elhúzódnak az Egyesült Államokban, több területen már a hó is akadályozza az aratást. Mindezek mellett szeptemberben a legmagasabb sajtolási számokat adták közre az USA-ban. Tették ezt úgy, hogy Kína 100%-ban Brazíliával üzletel, illetve az amerikai készletek növekednek. Ha nem változik ez a trend, akkor kérdéses, hogy az árutőzsdei árak meddig tudnak tovább erősödni, és talán beigazolódni látszanak egyes elemzések előrejelzései az átlagos árelképzelések gyanánt. A technikai elemzések azonban ennek ellentmondanak, és a decemberi lejáratú szójadara a 356 dolláros szintet is elérheti ez alapján, amennyiben áttöri majd a 336-338 dolláros árszintet.

A-vitaminfronton az árak továbbra is stagnálnak. A C-vitamin ára lassan az erősödés előtti szintre került vissza, ami feltehetően elgondolkodtatja majd az új piaci szereplőket a belépésről, és megkérdőjelezi, hogy elértük-e az árcsökkenés alját. Még nem lehet kimagasló erősödésről számot adni a többi vitamin esetében sem, sőt, amelyek az elmúlt hetekben kiugróan drágultak, azok árnövekedése most mintha megtorpant volna. Érdemes elgondolkodni a kötéseken a mostani időszakban, ahogy a tél közeledik a kínai környezetvédelmi problémák újfent hatást gyakorolhatnak a termelésre, árakra, illetve lassan jön a karácsony és a kínai újév is, ami előtt a kereslet általában megerősödik.

Végtermék

Kisebb stagnálás után tovább csökkentek a sertésfelvásárlási árak Németországban. A 42. héten már további 4 centtel fizettek kevesebbet a feldolgozók a sertésért, mint a korábbi héten. Ennek több okát is emlegetik a piacon, az egyik, hogy a német feldolgozóipar diszkontárakat használva át tudta nyomni az alacsonyabb árakat a piac többi résztvevőjére is. Elsősorban a vágóhidak helyeztek nagy nyomást a termelőkre, és végül néhány hét stagnálás után tovább tudták az árakat csökkenteni Európa egyik legfontosabb sertéspiacán. Vannak ezen túlmenően más tényezők is, melyek közrejátszanak az árcsökkenésben. Az egyik a már korábban is tárgyalt sertéspestis. Mint ismeretes, 5 fertőzött vaddisznót is találtak Belgiumban, közel a luxemburgi határhoz. A sajnálatos tények miatt több ország is felfüggesztette Belgiumból érkező vásárlásait. Az ország egyébként a 8. legnagyobb európai állománnyal rendelkezik a maga 6 milliós populációjával. A sertéspestist a vallon tartományban találtak ugyan, de az embargó az egész országra kiterjed, noha az állomány legnagyobb része a Hollandiához közeleső Flamand tartományban található. Az export mértéke közel 70%-os, a legnagyobb felvásárló pedig Kína, ahová a teljes export közel 45%-a kerül. A várható éves kiesés mértéke meghaladhatja az 1 milliárd eurót is. A nemzetközi piacokról ily módon kiesett belga sertés az Unión belül kell, hogy gazdát találjon. Ez az extra mennyiség extra kínálatot jelent, ami pedig árcsökkentő hatású.

A fentiek eredményeképpen szinte mindenhol csökkentek a sertésárak. Ausztriában átlagosan 5 centtel, Spanyolországban és Hollandiában 2 centtel, míg Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban kilónként 1-1 centtel lettek alacsonyabbak az átlagos felvásárlási árak. Egyedül Dániában nem fejtette ki a hatását az általános európai árcsökkenés, ott továbbra is változatlanok maradtak az árak az azonos időszakot vizsgálva. Természetesen az árcsökkenések Csehországot és Lengyelországot sem hagyták ki.

Több nyugati országban is egyre komolyabban veszik az afrikai sertéspestis terjedését. Amennyiben a vírus tovább terjed, úgy komoly nehézségek elé nézhet majd az európai sertéspiac.

Valuta

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának – cikkünk leadása előtti utolsó kamatmeghatározó ülésén, 2018. szeptember 24-én – továbbra is változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat mértékét. Így a hazai ráta szintje 0,9%. A jegybank közleménye alapján az inflációs cél erősen meghatározza a monetáris politikát. Mint ismeretes, 3%-ban határozták meg az infláció célszintjét, azonban van még egy 1%-os türelmi tartomány is, ami azt jelenti, hogy a jegybank feltehetően nem avatkozik be a folyamatokba addig, míg legalább a 4%-os inflációt el nem érjük. Az 5-ös ábra megmutatja, hol tartottunk szeptemberig. Mint látható, a fogyasztóipari index mértéke már 3% felett jár. Szeptember hónapban ez 3,6% volt az előző év hasonló időszakához képest. Vannak azonban kiugró jelek, hogy akár tovább erősödhet. A táblázatból, hogy az energia, a jármű-üzemanyagok ára jelentősen növekszik, és nem látni jeleket arra, hogy megfordulna a trend. Az üzemanyag és az energia minden másra kihatással van, azaz tovább erősíthetik a fogyasztóipar-index mértékét. Megjegyzendő azonban, hogy a maginfláció még csupán 2,4%-on áll.


GDP éves változása, Forrás: KSH

Amennyiben a Monetáris Tanács megemeli az alapkamat szintjét, úgy a pénzügyi befektetőknek a forint akár kecsegtetőbb is lehet, ami alapján erősödés is elérhető lenne. A fundamentumok a forint esetében nem rosszak. A GDP növekedése érdekes képet mutat a forint folyamatos gyengülése mellett. A 6-os ábrán áttekinthető miként alakult a GDP éves növekedése az elmúlt 15 évben. Látható, hogy 2017-re újfent 4% felé került annak mértéke, ami jónak mondható. Az érdekesség az, hogy gyakorlatilag 2010 óta folyamatosan gyengül a forint értéke annak ellenére, hogy 2013-2014 után már újfent erősödést lehetett kimutatni az éves GDP nagyságában. Hasonlóan erősödött az elmúlt években az export nagysága és az egyenleg pozitív. Hacsak e fundamentumok alapján kellene értékelni a hazai fizetőeszköz értékét, akkor már erősödnie kellene, de nem most – már legalább 2-3 éve. Azonban, mint ismeretes, a spekulatív tőke nem csupán ezek alapján fektet be, hanem régiókat összekötve csomagban teszik ezt meg. Most a forint gyengülése is inkább ennek a csomagszemléletnek köszönhető. Mint ismeretes, a török valuta gyengülése erősen rányomta a bélyegét a forintra és a környező országok valutáira. Októberben voltak ugyan jelek kisebb erősödésekre, a forint megközelítette a 320 forintos szintet is az euróval szemben, de egyelőre azt, cikkünk leadásának időpontjáig azt nem tudta. A következő hónap megmutatja, hogy esetleg tud-e tovább erősödni, vagy inkább visszapattan, akár tovább gyengül. A felelős gazdálkodás érdekében továbbra is érdemes kizárni az árfolyamkockázatokat.

Tömösi Attila