fbpx

A tavalyihoz képest várhatóan több kukoricát takarítanak be idén

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 26.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkár a pénteki aratási koordinációs bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kilátásban lévő hektáronkénti termésátlagok kedvezőek, meghaladják az elmúlt öt év átlagát. A közel 900 ezer hektárnyi kukoricaterület 13 százalékát takarították be: az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi 6,8 tonnához képest. Az időjárás és a csapadékmennyiség miatt az idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, tavaly 6,62 millió tonna termett.

A napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektár területről: a termésátlag az idén a tavalyihoz hasonlóan hektáronként 3 tonna. Becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák, tette hozzá az államtitkár.

A szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20 százalékáról takarították be a termést, ahol a hozam 2,5 tonna körüli hektáronként.

A burgonyát a terület 74 százalékáról szedték fel, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként.

A cukorrépa betakarítása is megkezdődött: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület két százalékáról 19 ezer tonnát takarítottak be.

Az államtitkár szerint keresleti piac tapasztalható Európában. Németországban a becslések alapján a tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb kukorica termett, Lengyelországban pedig az összes gabonatermés közel 15 százalékkal csökken. A kiesések az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet támasztanak a magyar termények iránt.

A gazdálkodók 170 ezer hektárról jelentettek be különböző káreseményt, az elmúlt hetekben tapasztalható aszály miatt 80 ezer hektárra nőtt az aszálykáros terület.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, hogy a kukorica és a napraforgó terméseredmények az ország egészét nézve a csapadékmennyiség miatt rendkívül eltérőek akár gazdaságon belül is.

A GOSZ elnöke kiemelte, hogy idén tavasszal a gabonaárak megváltoztak: az előző három évet jellemző tonnánkénti 40 ezer forint körüli árakhoz képest jelenleg a búza ára tonnánként 55 ezer forintnál kezdődik. A minőségi vagy javító búza 58-60 ezer forinton érhető el a piacon. A kukorica tonnánkénti ára 46 ezer forinttól indul.

Összeállította:
Csomor Zsolt