fbpx

Kutatóintézetté alakult a NAIK öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó osztály

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 26.

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, mondta az agrárminiszter szeptember 22-én Szarvason, az újjáalakult kutatóintézet felavatásán.

Az avatóünnepségen Nagy István elmondta, hogy a kutatóintézet az eredményeivel hozzájárul a ,,vízbiztos" világ kialakításához, aminek szerves része a környezettudatos, víztakarékos termeléstechnológiák alkalmazása, a szélsőséges vízháztartási helyzetek kezelése, valamint a rizstermesztés fenntartható fejlődésének elősegítése.

2014-ben azzal a céllal hozták létre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK), hogy olyan átfogó, integrált agrárkutató hálózatot teremtsenek, ami a gyakorlatorientált kutatási, fejlesztési és innovációs programok kidolgozása és végrehajtása révén fokozza a nemzeti jövedelemteremtő képességet, valamint javítja a magyar agrárgazdaság versenyképességét. A NAIK-on belül akkor létrehozott önálló, öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó osztály alakult most át kutatóintézetté.

Az intézet feladatai közül Nagy István hangsúlyozta, hogy a 21. század egyik meghatározó kérdése, hogyan lehet minél kevesebb egy főre jutó vízmennyiségből mind kisebb területen, minél több ember számára megtermelni az élelmiszert.

A vízfelhasználásunk 70 százaléka a mezőgazdasághoz kötődik, ezért egy „vízbiztos” világ kialakításához jelentősen fejleszteni szükséges az öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó tudományos kutatóintézetet. Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet a magyar vidékfejlesztési stratégiával összhangban arra keresi a választ, hogyan mérsékelhető a klímaváltozás hazánkat érintő káros hatásai, valamint kiemelt célja a környezettudatos és víztakarékos termeléstechnológiák alkalmazásának elősegítése.

A víz a gazdaság hajtóereje, ezért rossz döntésesetén növekedés helyett 2050-re a világ különböző régióiban akár 14 százalékos GDP veszteséggel is számolhatunk, tette hozzá az agrárminiszter.

Összeállította:
Csomor Zsolt