fbpx

Elkezdődött a Tisza-tó apasztása a téli vízszintre

Írta: - 2014 október 28.

Kisköre, 2014. október 27., hétfő (MTI) – Elkezdődött a Tisza-tó téli időszakra meghatározott és jövő tavaszig érvényben lévő vízszintjének beállítása; a két lépcsőben, várhatóan december elejéig tartó művelet során több tízmillió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kiskörei szakaszmérnöke hétfőn az MTI-vel.

Elkezdődött a Tisza-tó apasztása a téli vízszintre

Fejes Lőrinc elmondta: a vízszint csökkentésére évről-évre azért van szükség, hogy elhárítsák a téli időjárásból fakadó veszélyeket, és megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását.

Tájékoztatása szerint az apasztást a folyón levonuló kisebb árhullám ellenére az eredeti elképzeléseknek megfelelően hétfőn elkezdték. A 727 centiméteres induló nyári vízszintet előre láthatólag mintegy három hét alatt, fokozatosan az 560 centiméter körüli, alacsonyabb téli vízállásra csökkentik. Ezt az értéket 2-3 napig tartják fenn, majd a vízállást napi 5 centiméterrel újra növelni kezdik egészen addig, amíg – körülbelül december elejére – elérik a 620 centiméteres magasabb téli vízállást – tette hozzá.

A korábbi gyakorlattól eltérő, kétlépcsős apasztás mellett ezúttal nem a parton esedékes munkák miatt, hanem a halak biztonságosabb vermelése érdekében döntöttek a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. kérésére? fogalmazott a szakember.

Jelezte: az első lépcsőben végrehajtott nagyobb mértékű vízszintcsökkentés az elmúlt évek tapasztalatai alapján a sekélyebb részekről is a mélyebb vizekbe kényszeríti a tározó halállományát, ahol akár egy keményebb télen kialakuló vastag jégtakaró, illetve oxigénhiány sem jelent veszélyt a számukra.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a tározótó vízszintcsökkentési ütemét a horgászegyesületek, a szabadtéri vízi létesítményeket üzemeltetők, a vízi rendőrség, valamint több hatóság és turisztikai szervezet véleményét figyelembe véve határozta meg. A tavaszi vízszintemelés várható időpontja március közepe-vége, a hidrometeorológiai helyzet figyelembevételével.

MTI 2014. október 27.