fbpx

A telephelyi gázolajkút kiválasztásának 5 legfontosabb szabálya

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 19.

A gázolajkút, avagy egy gázolaj tárolására alkalmas telepíthető tartály manapság hatalmas segítséget jelent a legalább 15.000 liter éves gázolaj-felhasználással rendelkező mezőgazdasági vállalkozások számára.

Jelen útmutatónk segítséget nyújt a választásban azoknak, akikben már motoszkál a gondolat, végleg felhagynának a „kannázással”, és áttérnének egy költséghatékony, időt és pénzt spóroló megoldásra.

1. Űrtartalom

A nagyobb üzemanyag-forgalmazók általánosan 6000 liter gázolajat szállítanak ki ingyenesen, ez alatt a mennyiség alatt literenként 1-3 forint felárat számítanak fel, így amennyiben  tőlük tervezünk vásárolni, érdemes ennél nagyobb űrtartalmú gázolajkutat beszerezni. Vigyázat! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy 6-7000 literes tartályban gondolkodnak, pedig a  készletezés és az esetleges tartalékolás miatt mindenképp érdemes minimum 9000 liter körül nézelődni, már csak a két méret minimális árkülönbsége miatt is. Nagy segítséget nyújthat a plusz hely akkor is, ha egy áremelkedés előtt rendelnénk gázolajat spórolási megfontolásból, de a tartályban még van 2-3 ezer liter.

2. Műanyag vagy fém?

A gázolajkutak hagyományosan acélból, valamint újabban műanyagból készülnek. A műanyag tartályok előnye a kis súly, ezáltal könnyebben mozgathatók, a konténeres acél megoldásoké pedig a külső behatások, például a lopás elleni védettség. Sajnos tapasztalataink szerint a Magyarországon forgalmazott műanyag tartályok sok esetben nem  rendelkeznek az összes szükséges minősítéssel és dokumentummal, ez egy esetleges hatósági ellenőrzésen fájdalmas, előre nem tervezett kiadásokkal járhat, így érdemes ennek is utánanézni. A Derby-Túr kínálatában megtalálható gázolajkutak mindegyike engedélyeztethető, legyen szó acél-vagy műanyag gázolajkútról.

3. Engedélyeztés

Magyarországon a 1/2016.(I.5.) NGM rendelet kimondja, 1000 liter feletti fix telepítésű gázolajkutakat engedélyeztetni kell. Ez azt jelenti, hogy a gázolajtartály megfelelő minősítésein felül hatósági engedélyeztetési eljárást kell elfolytatni, engedélyeztetési tervdokumentációt készíteni, tankolótér kialakítása csapadékvíz kezelésével, betonlemez a tartály alá,  villámvédelem kiépítése stb. Az itthoni piacon még mindig bevett gyakorlat, hogy a tartályt papírozás nélkül használják, ebben az esetben is mindenképp engedélyeztethető tartály beszerzését javasoljuk, ezzel sok kellemetlenséget megspórolva a jövőre nézve.

4. Kiegészítők

Egy több ezer literes tartályra kell kimérőszerkezet is, ennek felszereltsége pedig nagyon eltérő lehet. Egy ekkora kútnál már nem érdemes spórolni pár tízezer forinton, érdemes olyat választani, ami hosszú távon is kielégíti minden igényünket. A Derby-Túr-nál az alapfelszereltség például tartalmaz többek között tele tank esetén lekapcsoló automata pisztolyt, 6-10 méter tömlőt, digitális mérőórát, 25 mikronos vízszűrőt és 60 liter/perc teljesítményű szivattyút. Fontos a 3” csatlakozó megléte a betöltéshez, hiszen ez a magyar szabvány, így a  nagyobb gázolaj-forgalmazók egy-két kivételtől eltekintve csak ilyen csatlakozón keresztül hajlandóak lefejteni az üzemanyagot.

5. Extrák

Mint mindenhol, itt is lehetőség van opciók rendelésére, amennyiben a vásárló igényeinek az alapfelszereltség nem felel meg. Az extralistán érdemes egy pillantást vetni a nagyobb pontossággal dolgozó digitális szintjelzőkre, vagy az akár 15 méter csövet is kényelmesen kezelhetővé varázsoló tömlődobokra.

6. Plusz költségek

Vigyázat! Nem mindig a legolcsóbb ár a legjobb ár: sok cég a kezdeti alacsony árat rejtett költségekkel kompenzálja, amik a felhasználó számára sok esetben a vásárlás után derülnek ki. Büszkén mondhatjuk, nálunk a Derby-Túr-nál nincsenek rejtett költségek, hiszen az árak a szállítást és beüzemelést is tartalmazzák!

Év végére gázolajkút? Lehetséges! A mezőtúri Derby-Túr Kft minden december 1-ig beérkező 9.000 literes tartályrendelést december 24-e előtt szállít, ráadásul most extra akciós áron! Ha érdeklik a lehetőségek, kérjen tőlünk árajánlatot elérhetőségeink egyikén, és mi egy ingyenes, kötelezettségek nélküli helyszíni felmérésen segítünk Önnek kiválasztani a legjobb megoldást!

Derby-Túr Kft.
5400 Mezőtúr, Széchenyi út 24.
www.gazolajkut.hu