fbpx

A telephelyi gázolajkút kiválasztásának 5 legfontosabb szabálya

Írta: - 2018 február 26.

A gázolajkút, avagy egy gázolaj tárolására alkalmas telepíthető tartály manapság hatalmas segítséget jelent a legalább 15.000 liter éves gázolaj-felhasználással rendelkező mezőgazdasági vállalkozások számára. Jelen útmutatónk segítséget nyújt a választásban azoknak, akikben már motoszkál a gondolat, végleg felhagynának a „kannázással”, és áttérnének egy költséghatékony, időt és pénzt spóroló megoldásra.

 

1. Űrtartalom

A nagyobb üzemanyag-szállítók általánosan 6000 liter gázolajat szállítanak ki ingyenesen, ez alatt a mennyiség alatt literenként 1-3 forint felárat számítanak fel, így amennyiben tőlük tervezünk vásárolni, érdemes ennél nagyobb űrtartalmú gázolajkutat beszerezni. Vigyázat! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy 6-7000 literes tartályban gondolkodnak, pedig a készletezés és az esetleges tartalékolás miatt mindenképp érdemes minimum 9000 liter körül nézelődni, már csak a két méret minimális árkülönbsége miatt is.

 

2. Anyag

A gázolajkutak hagyományosan acélból, valamint újabban műanyagból készülnek. Egyik megoldás sem elvetendő, azonban 5000 literesnél nagyobb méret esetében érdemes acéltartályban gondolkodni. Sajnos a Magyarországon forgalmazott műanyag tartályok tapasztalataink szerint nem minden esetben rendelkeznek az összes szükséges minősítéssel és dokumentummal, ez egy esetleges hatósági ellenőrzésen fájdalmas kiadásokkal járhat.

 

3. Engedélyeztethetőség

Magyarországon a 1/2016.(I.5.) NGM rendelet kimondja, 1000 liter feletti fix telepítésű gázolajkutakat engedélyeztetni kell. Ez azt jelenti, hogy a gázolajtartály megfelelő minősítésein felül hatósági engedélyeztetési eljárást kell elfolytatni, engedélyeztetési tervdokumentációt készíteni, tankolótér kialakítása csapadékvíz kezelésével, betonlemez a tartály alá, villámvédelem kiépítése stb. A magyar piacon még mindig bevett gyakorlat, hogy a tartályt papírozás nélkül használják, ebben az esetben is mindenképp
engedélyeztethető tartály beszerzését javasoljuk, ezzel sok kellemetlenséget megspórolva a jövőre nézve.

 

4. Kiegészítők

Egy több ezer literes tartályra kell kimérőszerkezet is, ennek felszereltsége pedig nagyon eltérő lehet. Egy ekkora kútnál már nem érdemes spórolni pár tízezer forinton, érdemes olyat választani, ami minden igényünket kielégíti. A mi alapfelszereltségünk például tartalmaz többek között tele tank esetén lekapcsoló automata pisztolyt, 6-10 méter tömlőt, mérőórát, 25 mikronos vízszűrőt és 60 liter/perc teljesítményű szivattyút. Fontos a 3” csatlakozó megléte a betöltéshez, hiszen ez a magyar szabvány, így a nagyobb gázolaj-forgalmazók egy-két kivételtől eltekintve csak ilyen csatlakozón keresztül hajlandóak lefejteni az üzemanyagot.

 

5. Extra költségek

Mint mindenhol, itt is jelentkezhetnek extra költségek, amennyiben a vásárló igényeinek az alapfelszereltség nem felel meg. Az extralistán érdemes egy pillantást vetni a nagyobb pontossággal dolgozó digitális szintjelzőkre, vagy az akár 15 méter csövet is kényelmesen kezelhetővé varázsoló tömlődobokra. Vigyázat! Nem mindig a legolcsóbb ár a legjobb ár: sok cég a kezdeti alacsony árat rejtett költségekkel kompenzálja, amik a felhasználó számára sok esetben a vásárlás után derülnek ki.

Ha az Ön gazdaságában is szükség van gázolajkútra, keresse a 20 éves Derby-Túr Kft-t ingyenes helyszíni felmérésért és tanácsadásért! Telepíthető gázolajkutak 1000-30000 liter között konténerben vagy kármentőmedencében, magas alapfelszereltséggel, díjtalan magyarországi kiszállítással és akár 20 év tartálygaranciával, rejtett költségek nélkül!

Derby-Túr Kft.
http://www.gazolajkut.hu
telephely: 5400 Mezőtúr, Széchenyi István út 24.
Tel.: 0656/354-222
https://www.facebook.com/gazolajkut/

CÍMKÉK gázolajkút