A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható!

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 29.

A biztonságosabb szárításért!

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.

A terményszárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést, aminek az optimalizálása összetett feladat. A KITE Zrt. 2017 júniusától partnerhálózatában értékesíti – az RS Bt.-vel kötött stratégiai megállapodás alapján – a szemestermény-szárítók biztonságát és hatékonyságát javító innovációt, a Videokontroll elnevezésű technológiát. A KITE Zrt. fontosnak tartja a precíziós gazdálkodást komplexen vizsgálni, a növénytermesztés folyamata ugyanis nem zárul le a betakarítással. Ennek a komplexitásnak elhagyhatatlan része a Videokontrollra alapozott terményszárítás, mely által biztosítva van a KITE Zrt. partnerei számára a növénytermesztés teljes vertikumára a precíziós megoldás. Magyarországon jelenleg már több mint 70 üzem működik ezzel a rendszerrel.

A rendszer modern informatikai eszközökre, adatfeldolgozási eljárásokra épül. Precíziós szárításnak nevezzük, amikor a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett fokozatosan és kíméletesen csak annyi vizet veszünk el a terményből, amennyi a biztonságos raktározáshoz szükséges, miközben a termény lokális túlhevülését és a túlszárítást kizárjuk. A Videokontroll a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetén – a tornyon lévő kilépőnyílások számától függően akár több száz mérési ponttal – nyújt megoldást a távfelügyeletre. A rendszer segítségével optimalizálható a szemestermény-szárítók működése, illetve ezenfelül a szárítótüzek megelőzése is lehetővé vált. A szárító minden egyes kilépőablakát hőmérsékletérzékelővel látjuk el, helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról egy hőtérkép formájában. A berendezés ezzel a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri a teljes felületen a kilépés pillanatában, ezáltal ellenőrizhetővé téve a szárítási folyamatot.

Ez a termény beltartalmi értékét maximálisan óvja, a szárításhoz szükséges energia mennyiségét pedig minimalizálja. A precíziós szárítás legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba. Az eljárás a tűz elleni védelem mellett az energiafelhasználást is optimalizálja. A Videokontroll a korosabb szárítókkal és a legújabb technológiákkal is megvalósítható. A rendszer a keresztáramú szárítókba utólag is beépíthető, és a szárítási folyamat minden fontos paramétere egy monitoron, sőt akár egy mobil applikáció segítségével interneten keresztül is figyelemmel kísérhető.

Most egy rendkívüli akciókeretein belül a Videokontroll precíziós szárítási megoldását akár 7 év futamidejű, alacsony kamatozású KITE NHP hitel segítségével, a KITE Hiteliroda egyablakos ügyintézése mellett is megvásárolhatja.

Előnyei:

  • Megelőzhetőek a helyi elakadásokból, túlmelegedésből, öngyulladásból keletkező tűzesetek.
  • Jól bevált az egyenetlen szárítást okozó üzemeltetési hibák észlelésére.
  • Az elérhető legmodernebb számítástechnikai eszközök alkalmazásával az elakadt terményt rövid időn belül jelzi, jóval a tűz kialakulása előtt, így a kezelő beavatkozhat, mielőtt kár keletkezne.
  • A folyamat szoros kontrollja következtében elkerülhető a túlszárítás, ami energiamegtakarítással és a termény beltartalmi értékének javulásával jár, miközben a termény raktározhatósága is javul.
  • Az összes érzékelő által mért adat egyidejűleg figyelemmel kísérhető a monitoron.

A Videokontroll rendszer alkalmazásáról és beüzemeléséről érdeklődjön területileg illetékes precíziós gazdálkodási szaktanácsadó kollegáinknál!

Északkelet-magyarországi régió:
Béres András, +36 30 967 0022

Északnyugat-magyarországi régió:
Boros Roland, +36 30 167 7255

Dél-dunántúli régió:
Veszelovszki Ádám, +36 30 418 1425

Közép-magyarországi régió:
Goda László, +36 20 354 7494

Déli régió:
Said Dávid Ábrahám, +36 30 175 6772