fbpx

Aratásidő: állnak a kombájnok, jön a fertőzés

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 28.

Zúdul a klímaváltozás

Lassítja, több helyütt megállítja a betakarítási munkákat az esős Zala megyében is (de nemcsak ott). A szántóföldekre hullott bőséges eső miatt a megye nagy részén leállt az aratás – jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn. A csapadék mennyisége megfelelő volt, de az eloszlása nem: a napjainkban kibontakozó klímaválság egyik legaggasztóbb és leginkább jellegzetes tünete ez. A szélsőségesen aszályos, máskor özönvízszerű esőzések egyik fő ellenszere a takarónövényes technológia, amire Zalában is vannak egyébként előremutató tapasztalatok már.

 

 

Közepes átlagok

Ahol viszont még nincs védettség, ott a hirtelen lezúduló eső komoly eróziós károkat okozhat, illetve nehezíti a gépi munkavégzést. Zalában az eső jelentős része elfolyt, így a növények számára nem volt hasznosítható – mondta Sabján Krisztián, NAK megyei elnök, aki szerint a közel 24,5 ezer hektáron termelt őszi búza 60%-át aratták le eddig, a hektáronkénti 6,3 tonnás termésátlag meghaladja a tavalyi (6,12 tonna) hozamot. A 15 ezer hektárnyi repce-termőterületen átlagosan 2,3 tonna/ha olajos növény termett, míg a tavalyi átlaghozam 3,2 tonna volt. A 6500 hektáros ősziárpatermés is magtárakba került, a hektáronként learatott 5,3 tonna átlaghozam fél tonnával kevesebb a tavalyinál.

 

 

Molytámadás országszerte

Közben országszerte a kukoricatáblákon továbbra is folyamatosan rajzik a kukoricamoly, a kikelt hernyók többsége már lehatolt a cső alatti szárrészbe, s megtámadta a csőkezdeményeket. A növények átlagos tőfertőzöttsége tájegységenként igen változatosan alakul, Dél- és Közép- Magyarországon, a nagyobb kukoricatermesztő körzetekben erősebb, minimálisan 10-15%-os a fertőzés.