fbpx

Jönnek a rekordok a kukoricapiacokon, de nem nőnek az árak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 16.

Hatalmas, 10 millió tonna feletti mennyiséggel módosítja előrejelzését az USA mezőgazdasági minisztériuma, miután még a gyenge mexikói és kanadai termést is óriási bőséggel ellensúlyozza az európai és ázsiai plusz hozam. Ebből még úgy sem várható az árak emelkedése, hogy a világfogyasztás is rekord magasságba nő.

kukorica betakarítás
Fotó: Horizont Média/archív

Rekordon a fogyasztás, de így is nő a maradvány

A világ kukoricakészletei a 2023-24-es gazdasági év végén sokkal erőteljesebben emelkedtek. Az USDA 10 millió tonnával 325,2 millió tonnára emelte az előrejelzést, főként a világtermelés majdnem 14 millió tonnás növekedése miatt, ami összességében 1254 millió tonnát jelent. Ehhez leginkább Kína járult hozzá a csaknem 12 millió tonnás plusz termésmennyiséggel (összesen 289 millió tonna), míg az Egyesült Államokban pedig +2,7 millió tonnával született több. Brazíliában 2 millió tonnával lefelé, 127 millió tonnára korrigáltak. A világfogyasztás +4,1 millió tonnával új rekordra, 1211 millió tonnára nőtt.

Fele annyit sem ér egy tonna

Az USDA már novemberi előrejelzésében emelte a globális kukoricatermelésre vonatkozó várakozásait, miután az Ukrajnában, Oroszországban, az Európai Unióban és Egyiptomban született nagyobb termés bőven ellensúlyozta a mexikói és kanadai csökkenést. Így 2023/2024. gazdasági évi kibocsátás 1222 millió tonna lehet, ami az előző szezonét csaknem 6 százalékkal haladná meg – írta az Agrárközgazdasági Intézet december derekán.

Az AKI PÁIR adatai megerősítik, hogy az árak továbbra sem mozdulnak: átlagosan 56,3 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica december első hetében. Ez kevesebb mint fele az egy évvel korábbinak. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica 2024. márciusi jegyzése változatlanul 61 ezer forint/tonna volt december 4. és 15. között, miközben a 2024. májusi és a júliusi egyaránt ezer forinttal 63 ezer és 65 ezer forint/tonnára nőtt.