fbpx

A titok a folyamatos nitrogénellátásban rejlik

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 27.

A kukorica szilárd fejtrágyázása nem tartozik a bevett gyakorlatok közé, hiszen a növény „szívébe”, a tenyészcsúcshoz kerülő műtrágyaszemcsék perzselést okoznak. A kultivátorozással egymenetben kijuttatott nitrogén megoldást jelenthet a problémára, de ennek hatékonysága is függ a következő 1-2 hét csapadék mennyiségétől.

Gyakori, hogy munkaszervezési vagy időjárási ok miatt nem tudjuk kivitelezni a sorközművelést, és a későbbi N-pótlással már nem is foglalkozunk. Így ennél a jó nitrogénreakciót mutató kultúránál nem tudjuk teljesíteni az osztott N-kijuttatás kívánalmait.

Megoldás a hatékony és biztonságos nitrogén-kijuttatás speciális lombtrágyázással

A folyékony lombtrágyázás jó lehetőség arra, hogy az időjárástól függetlenül és akár más növényvédelmi beavatkozással kombinálva pótoljuk a nitrogént. Nagy levélfelülete miatt a kukorica kiválóan reagál a levéltrágyákra, de éppen emiatt a perzselő hatású készítményekkel szemben rendkívül érzékeny. Ez a tulajdonság korábban a kukoricában és a napraforgóban is gátja volt a nagyobb dózisú nitrogén-lombtrágyázásnak.

20%-os Azospeed és 20%-os N-oldat perzselő hatásának összehasonlítása (Kwizda teszt, 2017.)

A Kwizda Agro kínálatában szereplő Azospeed termékcsalád új lehetőséget kínál a N-adagok megosztásában. Kiemelkedő jellemzője a biuret-mentes karbamid hatóanyaga, amelyet részben hosszú láncú urea-formaldehid formában tartalmaz. A Biuret a karbamidtermékek gyártása, hevítése és hosszú idejű tárolása alatt képződik, ez a veszélyes vegyület fokozza a karbamid oldatok perzselését. A magas dózisban is perzselésmentes felhasználhatóság az Azospeed termékek megkülönböztető jellemzője. Az urea-formaladehid komponens tartós és folyamatos N-ellátást eredményez. A termékben található gyors hatású karbamidot azonnal tudja hasznosítani a növény, míg a tartós nitrogénformából 1-2 hetes feltáródással, azaz „tartamhatással” szolgáltatja a tápanyagot. Az Azospeed továbbfejlesztett változatában az Azospeed Aminoban szervetlen nitrogénen kívül aminosavakat is találunk, ami igen „energiahatékony” nitrogén-utánpótlást tesz lehetővé, mert segítségével a növény félkész „alkatrészekből” is építkezni tud, amihez kevesebb energia (ATP-molekula) szükséges (1. ábra). Ez az extra segítség különösen a szárazabb időszakokban jön jól.


1. ábra. A szerves (aminosav) és szervetlen (pl.: nitrát) nitrogénformák beépítéséhez szükséges ATP mennyisége (forrás: Agrokémia és talajtan 2008)

Az Azospeed termékcsalád használatát a kukorica intenzív növekedési időszakában, annak 10-12 leveles állapotától a virágzás kezdetéig javasoljuk 10-20 l/ha-os dózisban, akár a rovarkártevők vagy a betegségek elleni permetezéssel egy menetben. Önálló kijuttatásakor 100-150 l/ha alacsony permetlé mennyiség is elégséges, mert szelektivitása 20%-os koncentrációig akár nyári melegben is biztonságos.

A kukorica magas cink-igényét is kielégíthetjük a legújabb Azospeed Cink termékünkkel, mely kisebb mennyiségben az idei évtől kapható, kipróbálható!