fbpx

Kukorica: iszonyú rekord után trendforduló

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 24.

A májusi kukoricavásárlás majdnem 71 százalékkal múlta felül az áprilisit, de még ez is semmi ahhoz képest, hogy a tavalyinak a négyszeresét vásárolták fel. Közben észrevétlenül érik egy nagy jelentőségű változás.

 

Extrém áruéhség

Kína havi kukoricaimportja idén májusban érte el a valaha volt rekordvásárlásai legmagasabb szintjét. Az extrém áruéhség mögött természetesen a takarmányipar irtózatos erővel növekvő kereslete áll. (Amögött pedig a rendkívüli kormányzati elhatározások és intézkedések a sertésvésztől csaknem elpusztított állományok helyreállítására.) A pénteken nyilvánosságra hozott kínai vámadatok alapján Kína májusi kukoricaimportja 70,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és négyszeresére nőtt 2020 azonos hónapjához képest. Ez a rekord havi mennyiség 3,16 millió tonnát jelent. Ezzel idén a kukoricaimport éves összege csaknem 12 millió tonna volt, ami több mint háromszorosa a 2020-as éves összértéknek.

 

Sertés

 

Máris csökken Kína sertéshúsigénye

Az egész bolygóra kiható növekedés tehát akkor következik be, amikor a sertésállomány a kínai piacon 23,5 százalékkal nőtt májusban. A kukorica a kínai sertésállomány-iparban is kulcsfontosságú takarmányforrás, de nőtt az árpaimport is csaknem 116 százalékkal, ami elérte az 1,1 millió tonnát. Jön fel a cirokimport is, ami 125 százalék felett jár már 620 ezer tonnára ugrott (ennek idén január-áprilisi mennyisége összesen 3,69 millió tonna). Mindezzel együtt sem önálló még az óriásállam áruellátása: csak májusban 370 ezer tonna sertéshúst is importáltak, ami azonban már 2,2 csökkenés az előző év azonos hónapjához képest. Vagyis ez már a kínai belföldi sertéshúsipar fellendülésének a jele. Ez jelentős trendváltozás, és a következő hónapokban-években az európai beszállítók számára jelentheti új piacok felkutatásának kényszerét…

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán