A vadállományról való gondoskodás feladatát őseinktől kaptuk örökül

Írta: - 2016 április 06.

A vadhús egészséges élelmiszer, amely messzemenően megfelel napjaink egészségtudatos fogyasztói igényeinek. Azonban a jó minőségű és egészséges vadhús csak tudatos és szakmailag megalapozott vadgazdálkodási tevékenységből származhat – fogalmazott az élelmiszerlánc-felügyeletérért felelős államtitkár a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről tartott konferencián.

Zsigó Róbert, az Állatorvos-tudományi Karon harmadik alkalommal megrendezett tanácskozáson a kutatók, igazgatási szakemberek, vadászok, biológusok, állatorvosok előtt tartott köszöntőjében hangsúlyozta: a 21. század embere számára a vadegészségügy jelentősége nem csökkent, sőt, többrétű feladattá változott. A vadállomány továbbra is nemzeti kincs, megújuló természeti erőforrás.

A vadon élő állatok járványügyi szempontból is rendkívül fontos szerepet játszanak, könnyen válhatnak veszélyes fertőzések behurcolóivá. Ezért a kockázat minimalizálása érdekében a vadászok és a hatóság közötti folyamatos információcserére van szükség. A vadon élő állatoknak a szigorúan ellenőrzött háziállatokhoz képest indikátor szerepük is van: az egyes háziállatokra is veszélyes kórokozókat gyakran épp a vadon élő társaiknál diagnosztizálják először.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek jogszabályi változásai kedvező folyamatot indítottak el a vadgazdálkodásban. Reményét fejezte ki, hogy a vadhús felvásárlási árának emelkedésével az ágazat növekvő bevételei a minőségre is visszahatnak és erősítik majd a szakmailag megalapozott gazdálkodást.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A vadegészségügyben, vadgazdálkodásban minden év meghozza a maga újabb feladatait. A mostani szakmai találkozó témái természetesen ehhez alkalmazkodnak – mondta Zsigó Róbert, aki az aktuális kérdések között sorolta fel a csökkenő apróvadállomány okait és a helyzet megoldásának lehetőségeit, a hazánkban két évtizede megtelepedő aranysakállal kapcsolatos teendőket, a fertőzést terjesztő kullancsok okozta veszélyeket és az éppen e napokban is zajló veszettség elleni rókaimmunizációs programot.

(FM Sajtóiroda)