fbpx

A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseket

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 04.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseketBudapest, 2014. április 3., csütörtök (MTI) – Elrendelte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes főosztálya az idei határszemle ellenőrzések végrehajtását – hívta fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca.

A kormányzati portálon megjelent tájékoztatás szerint a határszemle ellenőrzéseket a földhivatal hajtja végre. A hatóság elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését vizsgálja.

Az előírás arra kötelezi a földhasználókat, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsák, vagy termelés nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett megakadályozzák a gyomnövények megtelepedését és terjedését.

A szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területeket azonban kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani.

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása esetén földvédelmi bírságot szabnak ki – figyelmeztet a kormany.hu felhívása.

A határszemle ellenőrzések a hasznosítási kötelezettség teljesítésének vizsgálata mellett kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint arra, hogy egyeznek-e a művelési ágak a természetben, illetve az ingatlan-nyilvántartásban.

MTI 2014. április 3.