fbpx

A világ top-termelőjénél most 77 ezer forintot ér egy malac

Írta: - 2020 augusztus 14.

Olyan tempóban állítják be az új állományokat Kínában, hogy azzal a malackibocsátás nem tud lépést tartani. Mégis fejlesztenek, hiszen egyetlen sertésen 100 ezer forintnyi haszon képződik ebben a járványokkal sújtott országban.

Az első afrikai sertéspestis (ASP) esetet 2018 augusztusában jelentette be Kína az Állat-egészségügyi Világszervezetnek (OIE). Azóta hivatalosan 171 kitörést észleltek 2020. március 20-ig. Ebből az idei év első felére mindössze 16 eset jutott, jellemzően kicsi, háztáji gazdaságokból jelentették ezeket. A legnagyobb sertéstelepeken sokat javult a biobiztonság és az élelmiszerlánci standardokon is dolgozott a kormány. Újabban már nemcsak a nagyüzemek létesítését és fejlesztését támogatják, hanem a vidéki szegénységet is a sertéstartás támogatásával enyhítenék. A kis és közepes üzemek ugyanis még mindig a sertésállomány mintegy felét birtokolják Kínában.

 

 

Csúcsot értek az árak

A sertésárak 2020 februárjában érték el a csúcsot, ekkor az egy sertésre jutó nyereséget 402 dollárra (117 ezer forintra) becsülték az elemzők. 2020 első négy hónapjában, annak ellenére, hogy a koronavírus miatt az eladott sertések mennyisége 32%-kal csökkent, a 8 legnagyobb sertésipari vállalat extranyereséget zsebelt be: 14–201%-kal nőttek az árbevételeik. Ezért ezek most gőzerővel telepítik az új állományokat. Jól jelzi a bővítési kedvet, hogy hiába esett az utóbbi hetekben az élő sertés és a sertéshús ára, a malac értéke továbbra is magas, darabonként 77 ezer forint (243–286 USD)!

 

 

Mélypont után gyors kilábalás

A sertésállomány és vágás 2020-ban eléri a mélypontját, innentől már csak emelkedésre van kilátás az elemzők szerint. Jövőre már 15 százalékkal több kocát állíthatnak termelésbe Kínában, a kezdő létszámot 31 millió egyedre teszik. A teljes sertésállomány pedig 9 százalékos emelkedéssel csaknem 340 millió egyedre bővül. Ez nagy ugrás az idei 310 milliós indulóponthoz képest. A jövő év végére pedig 370 milliósra duzzadhat a létszám – és ezzel még mindig csak az ASP előtti szint 80 százalékát érik el. A vágott sertés mennyisége is erőteljesen emelkedni fog: az idei 38 millió tonnás mélypont után 41,5 millió tonnára nőhet 2021-ben.

 

Egyszer volt Budán kutyavásár

Európa szempontjából a mostani értékesítési helyzet egy egyszeri, soha vissza nem térő esemény. Az export alakulásáról többször is írtunk már, legutóbb itt. Kína szemszögéből nézve 2020-ban 4,3 millió tonna sertéshús behozatalával tetőzik az import, amit jövőre 3,7 millió tonnára csökkentenek. Egyetlen év alatt 14 százalékot eshet a behozataluk – ez Európának fájni fog.