A VM kezdeményezte a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését

Budapest, 2013. február 14., csütörtök (MTI) – A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.

 

 

Az agrártárca csütörtökön közölte, hogy piaci szereplők jelzései alapján a gyümölcsborok előállításakor víz, cukor és számos adalékanyag mellett akár a borseprő illegális hasznosítása is elképzelhető.

A borseprő felhasználására vonatkozó szabályok kijátszói a tisztességes szőlőbortermelők munkáját és piacait veszélyeztetik, az így forgalomba hozott kétes eredetű alkoholtermékek pedig egyúttal a fogyasztókat is megkárosítják – teszik hozzá.

A folyamat megelőzése érdekében a VM a Nébih-nél kezdeményezte a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését, valamint – élve az európai uniós jog adta lehetőségekkel – kezdeményezi a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését a jövedéki szabályozásban.

A köztes alkoholtermékek jövedéki adója literenként 255 forint 20 fillér, amely a tárca szerint kellő visszatartó erőt jelent a borhamisítók számára.

 

MTI 2013. február 14.

bor borászat gyümölcs szőlő vidékfejlesztés