fbpx

Súlyos az aflatoxin-helyzet, sokan silózhatják a kukoricát

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 05.

Ha a súlyosan aszályos 2022-es évinél több kukorica fog is teremni, a minőséggel várhatóan komoly bajok lehetnek a katasztrofális károkkal fenyegető Aspergillusgomba-fertőzöttség miatt.

Etetni, eladni csak óvatosan!

Idén a mennyiséget várhatóan az menti meg, hogy nagyon sok kukoricatermesztő korán és korai fajtákat vetett, és a tavasz csapadékosan alakult – volt nedvességtartalék a földeken télről és tavaszról. Viszont a későbbi, májusi vetéseken csak fél termést várnak, sok helyen silózni kellhet. Bár a mennyiséget nagyobb lesz, mint 2022-ben, az idei forró, aszályos hetek után megmaradt termés napégette, töppedt, kemény, és erősen fertőzött a rágásnyomokon felszaporodó Aspergillus gomba toxinjával, vagyis még a két évvel ezelőttinél is aflatoxinosabbnak ígérkezik a végeredmény – írtja a MezőHír. Aki takarmányként akarja feletetni a kukoricát, vagy jó áron akarja eladni, annak gondoskodnia kell róla, hogy a tiszta tételek ne keveredjenek a fertőzöttekkel.

A helyzet különösen az Alföldön katasztrofális

Komoly károkról számolnak be a növényvédelmisek. Van, ahol minden második cső érintett, másutt minden csövön legalább egy hernyót láttak, de akár hetet is megszámoltak egyetlen fejlődő termésen. Már a nyár első felében várható volt, hogy erőteljes védekezésre lesz szükség, hiszen csövenként már egyetlen penészes szem is határérték fölé emelheti az egész cső termésének aflatoxin-tartalmát! A terméscsökkenés megelőzése érdekében már a bibéken ellenőrizni kellett volna a kártevő jelenlétét, és védekezni, vagyis a korai vetésen és a hibridválasztáson túl az egész termelési folyamatot szorosan kell követni.

Mindenkire veszélyes

Az aflatoxin természetesen nemcsak a termesztők gazdasági kilátásaira és a takarmányozott állatok teljesítményére jelent kockázatot. Mint nemrég megírtuk, a Debreceni Egyetem és a Nébih közös projektet vitt végig a magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének vizsgálatában a tejtermékláncban. A lakosságot ma nem fenyegeti jelentős aflatoxin egészségügyi kockázat, de a takarmányok és élelmiszerek folyamatos ellenőrzése a lehetséges aflatoxin-szennyeződésekre mégis indokolt és javasolt. A klímaváltozással az aflatoxinokat termelő penészgombák észak felé terjedése figyelhető meg Európában, ami veszélyeztetheti hazánk lakosságát is. Az aflatoxinok rákkeltő, immunrendszert gyengítő hatású mikotoxinok, amelyek különösen veszélyesek a fiatal korosztály számára.