fbpx

Dübörög az Európai Uniós agrárexport

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 09.

Márciusban 8 százalékkal nőtt a kivitel, de 2023-as összevetésben 11 százalékkal.

Az Európai Bizottság minapi havi agrár-élelmiszeripari kereskedelmi jelentése szerint 2024 márciusában az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmi többlete elérte a 6,7 milliárd eurót, ami 8 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest, és 3százalékosat 2023 márciusához mérten. Az export 4 százalékkal, bő 20 milliárd euróra nőtt, főként az olíva és olívaolaj árának emelkedése miatt. Az import stabil maradt, elérve a 13,5 milliárd eurót, de 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2023 márciusában, ami az EU külkereskedelmi mérlegének javulását mutatja, Legalábbis értékben, mert ugyanebben a szegmensben a mennyiség egyébként csökkent.

szarvasmarha napraforgó
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az EU agrár-élelmiszeripari exportjának legnagyobb célországa továbbra is az Egyesült Királyság (22%). -át adva. 2024 első negyedévében az Egyesült Államokban valósult meg a legnagyobb növekedés az EU exportjában (+6%, 372 millió euró), míg Kína, bár az összérték 12 százalékkal csökkent, továbbra is a harmadik legnagyobb célország. Jó hír továbbá, hogy az EU kivitele nőtt a Közel-Kelet (Irak, Libanon) felé, de Oroszország és Egyiptom viszonylatában csökkenés ment végbe.

A kivitel terén Brazília, az Egyesült Királyság és Ukrajna voltak az import fő forrásai 2024-ben eddig. Azonban az ezen országokból származó importok csökkentek 2023-hoz képest a gabonaimportok alacsonyabb mennyisége és ára miatt. A behozatali arányokat minden bizonnyal tovább módosítja majd az EU szigorú vámintézkedése az orosz, fehérorosz és behozatallal szemben (erről itt írtunk bővebben!).