fbpx

Európa helyett Kína felé fordul az ukrán agrárexport

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 12.

Napraforgódara

Ukrajna júniusban az előzetes adatok szerint mintegy 412 ezer tonna napraforgódarát szállított külpiacra, ami 7%-kal alacsonyabb az előző havinál. Az export visszaesése elsősorban az EU-országokba irányuló szállítások 40%-os, 105 ezer tonnára csökkenése miatt következett be. Tavaly május óta ez a legalacsonyabb havi exportadat ebben az irányban. (Mint arról többször írtunk – ebben és ebben a cikkben is –, az EU védővámokkal korlátozza az ukrán és szorítja ki az orosz árut.)

A napraforgódara Kínába irányuló exportja ugyanakkor már harmadik hónapja nőtt júniusban, 214 ezer tonnára (+3%), ami 2023 januárja óta a legmagasabb havi exportvolum ebben az irányban. A jelenlegi szezon eleje (szeptember-június) óta Ukrajna 4,2 millió tonna lisztet exportált, ami 21%-os növekedés az előző szezon azonos időszakához képest, és a történelem második legnagyobb exportvolumene 2019 után (akkor 4,5 millió tonna volt).

Az APK-Inform szerint mindeközben az ukrán kikötőkben negyedik hete csökken a napraforgódara keresleti ára az EU-országokba irányuló export csökkenése miatt (júniusban 40%-kal).

Napraforgóliszt

Más a helyzet a napraforgóliszttel. Mivel azonban Európában még mindig szükség van némi behozatalra, az irreálisan olcsó orosz-fehérorosz áruval szemben nőtt az ukrán napraforgóliszt értékesítése európai piacokon. Ez az EU idén júliusban az orosz és fehérorosz eredetű termékekre kivetett vámja miatt van, és megmutatkozik az árakban is, amik negyedik hete nőnek az ukrán kikötőkben.

Napraforgóolaj

Ukrajnának átlagosan havi 550 ezer tonna napraforgóolajat exportálhat, a kivitel összességében megközelítheti a 6 millió tonnát – írja az ukrán média alapján az Interfax. Az Ukragroconsult szerint ez a korábbi mezőgazdasági évben havi átlagban 470 ezer tonna volt, összességében 5,6 millió tonna, így az új szezonban némi növekedés várható. A napraforgóolaj előnye a gabonával szemben, hogy feldolgozott termékként, magasabb ára lehetővé teszi az exportlehetőségek széleskörűbb kihasználását – azaz az orosz agresszoroktól fenyegetett tengerin kívül a vasúti és közúti szállítást.