fbpx

Gabona: a jövőben jóval kisebb orosz, ukrán export fenyeget

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 04.

Mind a két nagy gabonakibocsátó országban jelentősen visszaesik a termés, és ezzel kisebb kivitel várható.

Ürülnek a raktárak

Már júniusban jelentősen elkezdett mérséklődni a kivitel: a hó végéig az ukrán mezőgazdasági termékek exportja közúton a hónap eleje óta 261 ezer tonna volt, ami lényegesen alacsonyabb a májusi havi adatnál (426 ezer tonna). Ez beleillik abban a trendbe, amelynek eredményeként – akárcsak Magyarországon – Ukrajnában is kezdenek teljesen kiürülni az ótermést őrző raktárak.

Önmagában ez még kevés remény lenne a többi közép-európai növénytermesztőnek, akik az orosz agresszió óta abban reménykednek, hogy enyhül az orosz és ukrán gabonaimport-nyomás. Most a jelek szerint ez következik, miután mindkét óriás kibocsátó kisebb terméssel és ebből eredően kisebb kiviteli potenciállal néz szembe. Mint arról folyamatosan beszámolunk, az oroszok március vége óta havonta csökkentik a várható búza- és más gabonafélék terméshozambecsléseit a kedvezőtlen időjárás miatt. (Lásd a várható orosz gabonakivitelei tilalomról írt legutóbbi cikkünket!)

aratás

Kisebb ukrán kivitel várható

Ám kisebb lesz a vártnál és a tavalyinál például az új ukrán búzatermés is. Míg 2023-ban 21,6, idén vélhetően 20,4 millió tonnát aratnak majd (-5,5%), kukoricából pedig a tavalyi 31 helyett csak 27,6 millió tonnát (-11%). Az ok nemcsak az agresszor oroszok megszállt területek elvesztése, hanem az ugyancsak rossz időjárás miatti gyengébb termésátlag. A becslések szerint emiatt az idei, relatíve még jó exportot sem tudják folytatni a következő szezonban. Idén eddig a SovEcon szerint búzából 18,2, kukoricából 28,4 millió tonnát adhattak vagy adnak el a betakarításig, és ezzel a korábbi készletektől is megszabadulnak. A következő szezonban viszont az ukrán búzaexport 25%-kal eshet vissza (13,6 millió tonnára), a kukoricáé 23%-kal (22 millió tonnás export).

Az ukrán gabona legfőbb vásárlói Spanyolország, Egyiptom és Kína – emlékeztet a MezőHír. Az elmúlt 11 hónapban Spanyolország 5,6 millió tonna búzát és 5,3 millió tonna kukoricát, Egyiptom 1,6 millió tonna búzát és 3,5 millió tonna kukoricát, Kína pedig 4,6 millió tonna kukoricát importált Ukrajnából.

EU-s tiltóvámok keleti agrártermékekre

Az orosz és fehérorosz mezőgazdasági áruk behozatalát egyébként – több eddigi intézkedés után – további európai uniós vámok sújtják. Az Európai Unió július 1-től hatályos rendelkezése határozata az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabona és olajos magvak, valamint feldolgozott termékek behozatalára kivetett vámokat jelentősen megemelte. Az étkezési búza vámja tonnánként 95 euró/tonna, a durumbúzáé 148 euró, az árpáé és a rozsé 93 euró tonnánként, míg az olajosmagvak, az olajok és az olajliszt vámját 50%-kal emelték. Ez lényegében versenyképtelenné teszi ezeket az árukat Európában; továbbá az oroszok és fehéroroszok termékei nem férnek hozzá az uniós vámkontingensekhez.