fbpx

Horsch: kezdhetünk gondolkodni az őszi vetéseken!

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 05. -Hirdetés

A tavaszi vetési szezon befejeződött, lassan a szója is mindenhol a földbe kerül. Megint nagyon sok tapasztalattal a hátunk mögött várjuk a folytatást.

Aszály és eső egyszerre

Az ország kétfelé oszlik, a keleti részen az aszály kopogtat, a Dunántúlon eső eseget, van, ahol kevés, van, ahol éppen elég. Egyre jobban kirajzolódik, hogy a csapadékot a talajban kell tartani. Ne folyjék el, és a szél se tudja kifújni! A takarónövények termesztése egyre fontosabb lesz. Ezt láthattuk és hallottuk a minap a Talajreform csapata által szervezett bemutatón is. Minél „intenzívebben” termesztünk, annál több szenet kötünk meg, ezenfelül a „termést” ott is hagyjuk a földön trágyaként vagy takaróként – a felszínen.

gyökérzet
Sekélyen nagy mennyiségű gyökértömeg; a tömör talajon mélyre csak a repedések között haladnak le

Az őszi vetések még messze vannak, de aki ősszel vet, annak már most el kell gondolkodnia, hogy mit és hogyan csináljon. Milyen lesz a talajművelés, ha lesz, milyen vetőgéppel tudunk biztonságosan és precízen vetni?

A talajművelés intenzitását a szükséges minimumra kell szorítani. A vetőmagra, a növényfejlődésre kell koncentrálni. A vetésnél fontos, hogy a mag a pontos mélységbe kerüljön, és a növény gyökerei akadálymentesen kell, hogy fejlődni tudjanak. Nagyon lényeges, hogy a gyökér körül morzsás talajszerkezet legyen, ami biztosítja a jó tápanyagellátást. Sziklás talajban a sziklarögökbe a gyökér nem tud behatolni, legfeljebb a felszínükön tapad meg, így a tápanyagellátás is drasztikusan csökken. Őszi magágykészítésre mindig a fokozatosság elvét használjuk. Laza talajokon egy-két lépést ki lehet hagyni, de középkötött vagy nagyon kemény talajokon, mint a vésővel, mindig hozzáfaragunk egy kicsit a már megművelt réteghez. Ez által csökkenteni lehet az aggregátumok méretét.

kép neve: Kép1_Sekélyen nagy mennyiségű gyökér tömeg, a tömör talajon mélyre csak arepedések között haladnak le

A mulcsos talajművelés az, ami jelen esetben a legjobb megoldásnak tűnik. Ám itt a felszín közelében levő nagyobb szármaradvány-mennyiség lehet sok termelő számára még idegen.

Cruiser 6 XL
Sekély tarlóhántás – felszínegyengetés – Cruiser 6 XL

Szalmamenedzsment

Legalább húsz éve beszélünk a szalmamenedzsmentről. Egyik legfontosabb művelet a kombájnon a szalma- és pelyvaterítés. Semmi köze nincs a talajműveléshez (vagy mégis), de alapkivitel kellene legyen mindenkinél! A kombájnhoz minél közelebb kell jöjjön a tarlóhántás. Sekély – ultrasekély! Éppen szüntessük meg a kapillaritást, és a kihullott magokat hozzuk a talajjal kapcsolatba, rázzuk ki a szalmából! Itt használhatunk rövid tárcsát, sekélyen mulcskultivátort vagy könnyű kultivátort, amit kimondottan a sekély intenzív művelésre alkottak (Horsch Cruiser). Később az árvakelés bedolgozása is nagyon fontos. Sokan az árvakelésre úgy tekintenek, mint egy takarónövényre. Ez igaz ott, ahol nyár végén, ősz elején biztosan lesz nagyobb mennyiségű csapadék. Az aszályos régiókban tartsuk „feketén” a tarlót – ez azt jelenti, hogy megint csak sekélyen vágjuk ki az árvakelést! A nyári nagy melegekben óriási mennyiségű vizet lehet kipárologtatni a talajból, azonban a szalmatakaró továbbra is védeni tudja a felszínt.

A vetésre elkészítjük a magágyat, itt is érdemes olyan mélyen menni csak, hogy az aprómorzsás talaj ne a bakancs nagyságú aggregátumokkal legyen egyenlő.

Vetésben – mulcsvető. Itt jön szóba a Pronto…

A Horsch Pronto-elv az egyik nyerő húzás! A rövid tárcsa után egy gumikerekes hengert találunk. Ez a henger egyengeti és letömöríti a talajfelszínt. Egyenletes talajon lehet pontosan vetni. Ezenfelül a mag alá tömörített rétegre is szükségünk van. Aki aprómagot vet, ott még a csúszó ék is nagyon sokat segít a még jobb lehelyezésben és magbeágyazásban! A gumikerekes henger mögött halad a TurboDisc vetőcsoroszlya, amelynél a mélységtartó kerék egyben a tömörítő is. Emellett egy magfogó kereket is tehetünk a csoroszlya és tömörítőkerék közé, ami a magokat még jobban beágyazza, hasonlóan a szemenkénti vetőgépekhez.

Pronto-elv!
Pronto-elv!

A Pronto univerzalitása abban rejlik, hogy a csoroszlyanyomást nagyon könnyen állítani tudjuk. Amikor kell, akkor a gumikerékről áttesszük a csoroszlyára, amikor viszont kevesebb is elég, vagy éppen nem kell, mert csapadékos az ősz, akkor visszaveszünk, nem tömjük be a magot, így könnyen ki tud kelni, és szépen fejlődni.

A különböző tartályvariációk segítségével vetőmagkeverékek és vetőmag- vagy műtrágyakeverék is kijuttatható. Az őszi vetésnél a magárokba kijuttatott műtrágya jóval kisebb mennyiségben ugyanazt a hatást hozza, mintha a felszínre szórtuk volna. A nyereségesség elérése érdekében ez sem másodlagos. Minden pont, ahol a költségeket csökkenteni lehet (a minőség csökkentése nélkül), a nyereségességet vetíti előre.

Pronto 6 DC PPF plusz MiniDrill
Pronto 6 DC PPF plusz MiniDrill

A mezőgazdásznak a termelésen felül még egy feladata lenne, a természet sokszínűségének a fenntartása vagy újra felélesztése. Ezért jó lenne, ha minden évben minden gazda minden parcellája mellé egy csemetét ültetne!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch