fbpx

AMAZONE Amatechnica 2024, Németország

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 30.

Több ezer gazda látogatott el a rendezvényre

Az Amatechnica 2024 az „Ideas for future” (Ötletek a jövő számára) mottóval sikeresen mutatkozott be mintegy 6500 gazdálkodónak, vállalkozónak és értékesítési partnernek, akik 40 országból érkeztek az Amazone székhelyére, Hasbergen-Gaste-ba.

A tökéletes időjárás mellett a házi vásár számos lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők megismerjék az Amazone legújabb fejlesztéseit és innovációit. A koncepció, amely a gépek gyakorlati és ringbemutatóiból, a kiállítási központban tartott innovációs bemutatóból, egy kísérő gépkiállításból, valamint gyárlátogatásból és egy klasszikus, mintegy 120 történelmi traktort felsorakoztató kiállításból állt, teljes mértékben elnyerte a szakmai látogatók tetszését. A gyárépület melletti nagy sátorban rendezett kiadós „after-field party” pedig hozzájárult a nap sikeres befejezéséhez.

Bemutatott gépek

Több mint tíz gépkapcsolatot mutattak be a tribün előtti területen, emellett szántóföldi gyakorlati bemutató is kiegészítette a programot. Cikkünkben négy gépet tárgyalunk kissé részletesebben, de érdemes lesz laptársaink, a MezőHír és a GÉPmax aktuális számaiban is utánanézni a többinek. A Pantera 4504 önjáró szántóföldi permetezőgép 4500 l tartálytérfogattal rendelkezik, és 21 m és 48 m közötti munkaszélességű szórókerettel érhető el. Az alapfelszereltséghez tartozó fokozatmentes nyomtávállításnak köszönhetően a Pantera különösen a több gazdaságban történő használatnál tűnik ki univerzális tudásával. A különböző futóműtípusokkal a gép a legkülönbözőbb elvárásoknak is képes megfelelni. A Pantera esetében a megnövelt területteljesítmény és a gépkezelő tehermentesítése áll a középpontban. A gyakorlatban az 1,20 m-es hasmagasság is fontos előnyt jelent a gép számára. A Pantera-H és a Pantera-HW esetén a hasmagasság eléri az 1,70 métert. Ez különösen a virágzó repce permetezésekor jelent előnyt, de akár magasabb kukoricaállományban is kihasználható. A növények még hatékonyabb megóvásához a Pantera-HW típushoz SunflowerKit napraforgókészlet is rendelhető.

A szériában elérhető automatikus nyomtávállítással a kezelő gyorsan reagálhat a különböző követelményekre és növénykultúrákra. Miután kiválasztotta a kívánt nyomtávot, a gép automatikusan centiméteres pontossággal áll be arra.

A ZA-TS termékcsalád a bevezetése óta a maximális erőt és a legnagyobb pontosságot képviseli

Az AMAZONE ZA-TS 5000 függesztett műtrágyaszórója szintén bemutatkozott. A ZA-TS termékcsalád a bevezetése óta a maximális erőt és a legnagyobb pontosságot képviseli. Ebben a 650 kg/perc kiszórási mennyiség mellett az akár 54 m-es precíz szórás kép döntő fontosságú. A korábbi 4200 literes maximális térfogattal szemben az új gépek akár 5000 literes tartálytérfogattal is kaphatók, ami tovább növeli a maximális területteljesítményt. A 800 literes térfogat-növekedés csökkenti a feltöltések számát, megkönnyítve ezzel a logisztikát. Különösen könnyű szóróanyagok, például karbamid használata esetén a függesztett műtrágyaszóró nagy tartálytérfogata teljes mértékben kihasználható. A szántóföld és a gazdaság közötti utak így megspórolhatók, és a kijuttatásra rendelkezésre álló egyre rövidebb időszakok optimálisan kihasználhatók. Ez hatékony és igény szerinti műtrágyázást tesz lehetővé.

Az AMAZONE a 3 m, 4,5 m, 6 m, 9 m vagy 12 m munkaszélességben kapható Primera DMC-vel egy kiváló vetőgépet kínál költséghatékony termeléshez nagy területeken. Ez a sokoldalúan használható, nagy területteljesítményű vetőgép bevált vésőcsoroszlyákkal rendelkezik direkt-, mulcs- és szántás utáni vetéshez.

A Primera DMC paralelogrammavezetésű vetőcsoroszlyái a fogantyún lévő DURA ekevascsúcsokkal megtisztított vetőbarázdákat biztosítanak a talajjal való legjobb érintkezéshez és a vetési mélység legpontosabb betartásához. A dupla görgő a vetőbarázdák jó visszatöltéséről gondoskodik. Az optimális vetőmag-talaj kapcsolat és a pontos vetési mélység az egyenletes növényállomány alapfeltétele. A REVOMAT túlterhelés elleni védelem biztonságos vetést biztosít a köves talajokon.

A magtakarást a kengyeles görgők, a ferde magtakaró pálcák és a tömörítőkerekek végzik. Opcionálisan egyidejűleg a vetőmag és a műtrágya is kijuttatható. Egyes esetekben a szántás nem maradhat el. Ennél a hagyományos eljárásnál a sikeres magágykészítés után a Primera DMC szintén használható.

A Cenio függesztett kultivátort munka közben is bemutatták

A 3 gerendelyes, 3–4 m munkaszélességű Cenio függesztett kultivátor – amely merev vagy összecsukható kivitelben kapható – sík tarlóhántásra vagy akár a termőréteg mélységében végzett talajlazításhoz is használható 30 cm-es mélységig. A kapák és hengerek széles választékának köszönhetően a gép szinte bármilyen helyi feltételhez hozzáigazítható. Emellett a hengerek nagy választékával pontos visszatömörítést biztosít. Csekély a vonóerőigénye, a kompakt szerkezeti kialakítás eredményeként, így kisebb traktorokhoz, már 105 LE-től is használható. Különféle kaparendszerekkel sokoldalú felhasználhatóságot biztosít – minden követelményhez megtalálható az optimális egyengetőeszköz. A stabil vázfelépítésnek köszönhetően a gép hosszú élettartamú.

Egyéb programok

A kiállítás másik fénypontja a központban megrendezett „Walk of Innovation” (Innovációs séta) volt, amely a precíz és fenntartható mezőgazdaságot szolgáló, úttörő technológiák és intelligens megoldások inspiráló sorozatán vezette végig a látogatókat. Számos partnercég szaktanácsadói is rendelkezésre álltak a személyes beszélgetéshez.

Több vendég is kihasználta az ingyenes buszjáratot, hogy meglátogassa a Tecklenburg-Leeden-i telephelyen található korszerű alkatrészközpontot. Egy másik megállóhelyet az Amazone új, wambergeni kísérleti telepénél alakítottak ki. Ez az a hely, ahol az Amazone a legújabb szántóföldi és növénytermesztési koncepciókat fejleszti és teszteli. Az „Ackerbaudialog” (Párbeszéd a talajművelésről) című fórumon a résztvevők szakmai előadások és bemutatók keretében mélyebb betekintést nyerhettek olyan, a hatékonysággal kapcsolatos témákba, mint a precíziós gazdálkodás és az új, soros talajművelési módszer, a „Controlled Row Farming” (CRF) első eredményei.

Fodor Mihály

Amazonen